Gametett: Stray (BlueTwelve Studio/Annapurna) Gametett: Stray (BlueTwelve Studio/Annapurna)

Összeakadt a bajszunk

BlueTwelve Studio/Annapurna: Stray

Az új PlayStation-üdvöskében egy macska bőré szőrébe bújhatunk – és nagyon jól telik ott.

„Kutyával és gyerekkel bármit el lehet adni” – tartja a khm, népi bölcsesség, és ugyan ez az állítás egyre kevésbé igaz, tény, hogy a filmtörténet tele van cuki négylábúakkal. Ám amennyire felülreprezentáltak a kutyák mozgóképen, olyan kevés hely maradt a vásznakon és a képernyőkön a másik házikedvencnek. Akinek van macskája, az tudja, hogy miért: a kutyáknak lehet parancsolni (rendezni őket, ugyebár), a macskáknak viszont az istenér’ se. Ideig-óriáig lehet trükközni kajával, lézerrel, miegymással, de a cicák egész egyszerűen nem érdekeltek abban, hogy azt csinálják, amit mi szeretnénk, ezért teszemazt egy Lassie-vel ellentétben lehetetlen fikciós alkotást rájuk építeni. Régi vágya teljesülhet tehát a cicabarátoknak a nemrég kiadott Stray („Kóbor”) című videójátékkal: egy macskát irányíthatunk benne. És az ténylegesen odamegy, ahová a gazdi játékos mondja. Parancsra ugrik, nyávog, sőt, még azt is megmutathatjuk neki, hogy hol kaparja meg a perzsaszőnyeget. Elképesztő! Már csak ez is elég ahhoz, hogy az egyszeri cicabarát sikítva PlayStation-kontroller után kapjon, de a játék még mindennek a tetejébe nagyszerűen fel is van építve, épkézláb sztorija van, és audiovizuális élményként is maradandó.

Kép a Stray című videójátékból

Ha az indítást követő Annapurna logó ismerősnek tűnik az egyszeri filmrajongó számára, nem véletlen: az anyacég, az amerikai Annapurna Pictures már bizonyított a mozikban és a tévékben is, olyan rendezők alkotásait gyártották, mint Spike Jonze, P. T. Anderson, vagy a Coen-testvérek. Röpke öt év alatt futtatták fel videójátékos részlegüket is olyan sikercímekkel, mint az Outer Wilds, vagy a remek What Remains of Edith Finch. Nos, az Annapurna Interactive-nek a BlueTwelve Studio friss cicás alkotására sikerült egy olyan exkluzivitási üzletet kötnie a Sony-val, ami által a játék bekerült a japánok által nemrég kipofozott PlayStation Plus előfizetésbe (a Sony ezt a Netflix-szerű szolgáltatást a Microsoft igen népszerűnek bizonyuló Xbox Game Pass-ére adta válaszul), ezáltal a kiadó legnagyobb rajtját produkálták. Ez az Sony általi exponáltság egyáltalán nem megérdemeletlen: a Stray egy nem túl hosszú, de friss indie-játék, ami oázisként hat az unalmas kontenttel agyonpakolt, egyen-hollywoodias AAA-gigaproduckiók között.

Kép a Stray című videójátékból

Egy hatalmas, buja növényzettel benőtt falon mászkálunk három falkatársunkkal, ám egy elvétett ugrás miatt beesünk egy kihalt, föld alatti városba. A cél az lenne, hogy visszajussunk a felszínre, ám közben találkozunk egy kis robottal (ez is először történik meg – a főhős cukibb, mint az őt kísérő robotka!), akivel együtt fedezzük fel az elhagyatottnak tűnő, ám számos veszélyt rejtő várost. Különösebb spoiler nélkül feltehetjük a kérdést: no de hol vannak az emberek? A posztapokaliptikus miliő egyáltalán nem újdonság, a Fallouttól kezdve a Metro- és Horizon-sorozatokon keresztül a Death Strandingig elég (túl) sok játék (és film, és sorozat, és…) zajlik ilyen környezetben, ám ami új a Stray-ben, hogy végre nem zombik hordáján kell keresztülverekednünk magunkat (elég nehéz is lenne 4 manccsal), hanem egy alapvetően nyugis játékról van szó, és a (z elszórtan azért meglévő) konfliktusos helyzetek helyett inkább puzzle-fejtés és klasszikus kalandjátékos logika viszi tovább a cselekményt.

Kép a Stray című videójátékból

Amekkora adrenalinbomba volt pár évvel ezelőtt a Spider-Man-játékban a felhőkarcolók között pókhálóingázni, annyira kellemesen megnyugtató most macskaként parkourozni légkondikon, balkonokon, párkányokon és egyéb kiálló épületelemeken, no meg bútordarabokon: mint egy igazi macska esetében, leesni lehetetlen, vagy ha igen, simán talpra esünk és letagadjuk. A névtelen főhős irányítása hihetetlenül gördülékeny, de erre rásegít a PS5 kontrollere is, ami a protagonistával együtt dorombol, ha kell. Mindez semmit sem érne passzoló képi világ nélkül, de a Stray világostól-főhősöstől nagyszerűen ki van találva, remek a színdramaturgia, a neonvilágította cyberpunk környezetek hangulatosak, és még a cicánk fényvisszaverő szemei sincsenek elcsalva, csak a megfelelő szögből kell nézni. Ugyanennyira hatásos a játék hangi része: nemcsak a chill zene passzol nagyszerűen, hanem a robotok kommunikációja is remek és eredeti zajforrás. Attól meg egyszerűen el lehet olvadni, ahogy a puha mancsok halkan, de jól kivehetően minden felületen másképp neszeznek.

Kép a Stray című videójátékból

A játék filozófiai magján mélázzon el mindenki a maga kénye-kedvére – van, akinek a táplálékláncból eltűnt ember lesz az érdekes, és az, hogy az ezen ember által létrehozott robot hogyan dolgozik együtt egy ember által háziasítani próbált* állattal, hiszen lehet, hogy  tényleg csak az evolúció különböző fokain lévő lényekről van szó, akkor is, ha az egyik mesterségesen jött létre. Persze, az ilyenkor nélkülözhetetlen öko-üzenet sem mellékes, ahogyan a háttérben meghúzódó, nem tolakodó szociálisan érzékeny szál sem a fallal körülvett, teljesen elszigetelt településről (a fejlesztők bevallása szerint Kowloon egykori városa ihlette a koncepciót).

Kép a Stray című videójátékból

Csak a kihívásokat kereső hardcore gémereknek lehet kissé csalódás a Stray egyszerű, stresszmentes világa. A megoldanivaló puzzle-ek talán néha tényleg túl egyszerűek, meg amúgy is rövidke a játék (akár egy nap alatt is ki lehet játszani), de a hangulat mindenért kárpótolhat – no meg talán ez lesz az állatbarátok kapudrogja a videójátékok felé. Várjuk a kutyás, ékszerteknősös, hörcsögös és papagájos játékok özönét!

* de nem sikerült

A Stray 2022 július 19.-én jelent meg PlayStation 4, PlayStation 5 és Steam platformokra, a BlueTwelve Studio fejlesztésében, az Annapurna Interactive gondozásában. Mi a PS5-verziót teszteltük.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

 • Fekete telefon

  Színes horror, thriller, 103 perc, 2021

  Rendező: Scott Derrickson

 • Thor: Szerelem és mennydörgés

  Színes akciófilm, fantasy, képregényfilm, 125 perc, 2024

  Rendező: Taika Waititi

 • A gyilkos járat

  Színes akciófilm, 124 perc, 2022

  Rendező: David Leitch

 • Fenevad

  Színes akciófilm, kalandfilm, thriller, 93 perc, 2022

  Rendező: Baltasar Kormákur

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Friss film és sorozat

 • Fekete telefon

  Színes horror, thriller, 103 perc, 2021

  Rendező: Scott Derrickson

 • Thor: Szerelem és mennydörgés

  Színes akciófilm, fantasy, képregényfilm, 125 perc, 2024

  Rendező: Taika Waititi

 • A gyilkos járat

  Színes akciófilm, 124 perc, 2022

  Rendező: David Leitch

 • Fenevad

  Színes akciófilm, kalandfilm, thriller, 93 perc, 2022

  Rendező: Baltasar Kormákur