Ezeket a filmeket várjuk 2015 első felében Ezeket a filmeket várjuk 2015 első felében

Csak bírjuk a jegyárakat 3.

Ezeket a filmeket várjuk 2015 első felében

ÉRTÉKELD A FILMET!
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
Alejandro González Iñárritu
2014
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)

Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)

Adatlap Filmadatlap Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint: 10 10 1

10

A látogatók szerint: 9

9

Szerinted?

0

Az idei kedvenceink után a jövő évi potenciális kedvencek következnek, egyelőre csak januártól júniusig. A kritikarovatot figyelemmel követve derül ki majd ki, hogy melyikükből lett csalódás, s melyikükből remekmű. Kellemes ünnepeket!

Alejandro González Iñárritu: Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance) / Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)

Utálok trailereket nézni, úgyhogy csak annyit tudok a Birdmanről, hogy Michael Keaton egy kiégett színészt alakít benne, akinek ikonikus szerepe egy szuperhős volt. Ok, értettük a kacsintást. A komor Korcs szerelmekkel befutó, s igazából azóta is csak ugyanazt fejő Iñárritu ezzel a filmmel, úgy tűnik, egy sokkal önreflexívebb, humorosabb irányba lép, ráadásul a legvitrolosabb tollú kritikusok is lepetéztek a filmtől, úgyhogy talán megérdemli a megelőlegezett bizalmat. Magyarországi és romániai bemutató: január 15, ill. 16. (jbn)


Tim Burton: Big Eyes / Nagy szemek

Miért várom Tim Burton új filmjét? Hát mert Tim Burton új filmje, és azt mindig várom, még akkor is, ha néha az elvárások túlzottnak is bizonyulnak. A csupa nagy szemű embert festő – és tulajdon férjével szerzői joga vitába keveredő – művésznő sztorija mindenesetre eléggé különcnek ígérkezik ahhoz, hogy akár vérbeli Tim Burton-opusz legyen belőle. Ha pedig mégsem, akkor még mindig nézhetjük – Amy Adams mellett –a folyton brillírozó Christoph Waltzot, és hallgathatjuk Lana del Rey betétdalait (jó, ezzel egy életre lebuktattam magam az elit művészetélvező közönség előtt). Romániai bemutató: január 16, magyarországi: február 19. (pazs)


Morten Tyldum: The Imitation Game

Azt rebesgetik, „Sherlock Holmes” végre Oscar-közelbe kerülhet ezzel a filmmel: Benedict Cumberbatch megértett és megérkezett a kortárs filmszínészek élvonalába. A norvég rendező regényadaptációjában második világháborús kódfejtő matematikust alakít Keira Knightley oldalán: a matematikaprofesszor kis csapatot verbuvál, amelynek célja megfejteni a nácik kódrenszerét, és rövidre zárni a háborút. Valami azt súgja, a rengeteg, második világháborús témájú film között a The Imitation Game hozhat valami újat és eredetit, de legalább izgalmasnak ígérkező története miatt várom, hogy a mozikba kerüljön. Romániai bemutató: január 30., magyarországi bemutató: február 12. (bk)


Clint Eastwood: American Sniper / Amerikai mesterlövész

Clint Eastwood lassan a természet csodájának számít a hollywoodi prérin: nyolcvanas éveinek közepe feléugyanolyan lendülettel gyártja a filmeket, mint legszebb éveiben. És ami még fontosabb, hogy ezek a filmek kivétel nélkül (minimum) vállalható színvonalúak. Eastwoodnak sikerült ismét egy olyan témát találnia, amely – sokrétű életműve ismeretében – meglehetősen testhezálló. Amerika jelene/közelmúltja, háború, terrorizmus: a legeredményesebb amerikai mesterlövész története súlyos erkölcsi és társadalmi dilemmákat hordoz magában, és joggal remélhetjük, hogy az idős mester árnyalt, az emberi tényezőre fókuszáló mozit készít belőle. Romániai bemutató: január 30., magyarországi: február 19. (pazs)


Jean-Marc Vallée: Wild / Vadon

A kanadai Vallée korántsem mai játékos, de a tavaly robbant be igazán a köztudatba: irányítása alatt Matthew McConaughey megkapta első Oscarját a Mielőtt meghaltammal. De a Wildra nemcsak ezért szegeződik sok figyelmes szempár: Nick Hornby adaptált forgatókönyvvé egy utazónaplót (Wild: From Lost to Found on the Pacific Crest Trail), amelyben egy nő édesanyja halálát követően egy 1770 kilométeres túrára indult Amerika keleti részén. A Reese Witherspoon főszereplésével készült filmverzióról máris sok jót hallani, biztosan jó lesz napsütötte kaliforniai tájakat nézegetni a fűtetlen mozitermekben. Romániai bemutató: február 6., magyarországi: február 19. (jbn)


Sam Taylor-Johnson: Fifty Shades of Grey / A szürke ötven árnyalata

Ennek a filmnek az esetében a várakozás oka teljesen egyértelmű számomra: az a kérdés, hogy A szürke ötven árnyalata képes-e alulmúlni az alapjául szolgáló regényt. Ebben erősen kételkedem, tehát megelőlegezném a bizalmat az előttem ismeretlen rendezőnek – aki történetesen nő, és ez talán lényegtelen körülmény, talán nem. Elvégre a középosztálybeli háziasszonyok kedvenc szexuális vágybeteljesítő bestselleréről van szó, szadomazó szerepjátékokkal, korbáccsal, kikötözéssel meg egyebekkel, de persze csak szépen, finoman, hogy ne fájjon nagyon. Ez utóbbit a filmtől is elvárom. Magyarországi, ill. romániai bemutató: február 12., ill. 13. (pazs)


Fatih Akin: The Cut

A második generációs bevándorló, már Hamburgban szocializálódott török filmrendező kedvenc témái általában a hozzá hasonló helyzetben élők mindennapjaiból származnak. Ezúttal azonban kilépni látszik önként vállalt skatulyájából: kosztümös, történelmi filmdrámát, a trailer alapján afféle easternt hoz elénk. 1915-ben, a török birodalomban egy férfi túléli az örmények lemészárlását. Családját és minden reményét elveszítve, némán kell boldogulnia, amikor megtudja, hogy ikerhúgai szintén életben maradhattak – természetesen a keresésükre indul. Egy nem túl elcsépelt eseménysorból táplálkozó, izgalmas történet, érdekes karakterek, jó színészek – köztük főszerepben az Egy prófétából ismert Tahar Rahim – és A mások élete rendezője: van, aki nem kíváncsi erre a filmre? Romániai bemutató: február 27. (bk)


Mátyássy Áron: Víkend

Mátyássy Áron második nagyjátékfilmjének nagy részét Erdélyben forgatta, bennünk pedig van annyi egészséges lokálpatriotizmus, hogy egy kicsit a hátteret biztosító vadregényes fenyvesek miatt is várjuk a magyar filmtörténet első szarvasvadászos thrillerét. És egy kicsit Gryllus Dorka miatt is.

Természetesen nem a Víkend az egyedüli magyar film, amire be szeretnénk ülni, hasonlóképp Liza, a rókatündért (február 19., de amit már idén meg szerettünk volna nézni...), a Parkolót (január 22.), a Mancsot (január 29.) és végülis 2015 első felében bemutatandó összes új magyar filmet nagyon várjuk. (zb)


Paul Thomas Anderson: Inherent Vice / Beépített hiba

P. T. Anderson igazából bármit csinálhatna, akkor is várnánk, de most nem bármit csinált, hanem a 2012-es The Master után újból Joaquin Phoenix-szel forgatott, akinél félelmetesebb ember kevés létezik. Ráadásul a zseniális Boogie Nights éráját is újramelegítik: a mostani nosztalgiahullámot is meglovagolva a film a hetvenes években játszódik. Phoenix egy drogos magánnyomozót alakít, aki eltűnt ex-csaját keresi, a Pynchon-alapanyagból a szürrealista ihletettség is biztosított. Jobban várom, mint a születésnapomat. Romániai bemutató: április 24. (jbn)


Abel Ferrara: Pasolini

Az olasz származású bronxi rendező tavaly azt állította, bár filmje Pier Paolo Pasolini utolsó napjainak a bemutatására vállalkozik, nem célja részletezni a filmrendező halálának a körülményeit. Ha hihetünk neki, és tényleg csak mozgóképes portréval akar tisztelegni a nagy előd – egy „igazi filozófus, költő, újságíró, ugyanakkor a születésszabályozást ellenző katolikus is, és radikális, szabad szellem” – előtt, akkor is legalább három, iszonyúan tehetséges „rendező” miatt várjuk a filmet: az egyik a titokzatos és botrányos életű, 53 évesen meggyilkolt Pasolini, a másik a Pasolini bőrébe bújt Willem Dafoe, a harmadik meg a Mocskos zsarut, a Filmszakadást és a Menekülés a pokolból-t is jegyző Abel Ferrara. És ki tudja, talán mégiscsak kiderül, mi történt 40 évvel ezelőtt azon az osztiai tengerparton… Romániai bemutató: június 5. (bk)


Thomas Vinterberg: Far from the madding crowd / Távol a tébolyult tömegtől

Az Oscarért versenyző A vadászat témájától és hangulatától jobban nem is különbözhetne Thomas Vinterberg új projektje. A kiközösített dán óvóbácsi történetét egy 19. századi brit szerelmi négyszög követi, ráadásul Thomas Hardy regényét már többen is filmre vitték, például John Schlesinger. Magasan van a léc, de mi bízunk benne, hogy Vinterberg keze alól nem tucatfilm kerül a mozik júniusi programjába. Romániai bemutató: június 26. (zb)


Evan Goldberg, Seth Rogen: The Interview

A Sony vagy tényleg valamilyen vörös méhkasba tenyerelt bele alaposan, vagy csak az (állítólagos) észak-koreai hackerek szaladtak túl messze a gondolattal – mindenesetre ekkora kiszivárogtatási botrányt még Assange-éktól sem láttunk. Már csak ezért is kíváncsiak vagyunk Az interjúra, pláne hogy az amerikai bemutató léte sem bizonyos már: a nagystúdió a mozikra bízta, hogy bemutatják-e a filmet egyáltalán, az esetleges terrorista-támadásoktól félve. Márpedig mozis lövöldözésekkel Amerikában sajnos nem lehet viccelni. Ám amennyire Rogenék humorát ismerjük, nem biztos, hogy érdemes volt ekkora cirkuszt csinálni, de hadd cáfoljon meg majd a film. Már ha be merik mutatni errefelé... (jbn)

UPDATE: A Sony végül karácsonykor elérhetővé tette online streamingen a filmet, úgyhogy a k-európai mozis premier kvázi-okafogyottá vált. Kritikánk hamarosan!

Címkék

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)

Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)

Színes vígjáték, filmdráma, 119 perc, 2014

Rendező:
Szereplők: , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

10

A látogatók szerint:

9

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat