Ezeket a filmeket várjuk 2016 első felében Ezeket a filmeket várjuk 2016 első felében

Csak bírjuk a jegyárakat 5.

Ezeket a filmeket várjuk 2016 első felében

Az év első fele mindig jó, mert egy csomó Oscar-versenyző film ilyenkor szokott hozzánk moziba jönni. De persze kerül itt egyéb is bőven.

Adam McKay: The Big Short / A nagy dobás

Ennél merészebb kontrasztot ritkán látni: Adam McKay idétlen vígjátékokból nyergelt át a közelmúlt történelmét boncolgató, komplex pénzügyi drámához, és az öt Oscar-jelölés azt mutatja, hogy igencsak sikeresen. Négy pénzügyi koponya megsejti, hogy krízis következik (ez az, amit nemrég átéltünk, s hatásait máig érezzük), és elhatározza, hogy fellépnek az azt okozó nagy bankok ellen. Sűrű, intelligens és ultra-releváns mozinak ígérkezik a mindent behálózó, világméretű kapzsiságról, olyan színészekkel mint Christian Bale, Brad Pitt, Steve Carrell, és... Ryan Gosling. Bemutató: január 29. (Románia), február 4. (Magyarország) (jbn)


Marian Crisan: Orizont / Horizont

Marian Crișan legújabb filmje Ioan Slavici A jószerencse malma (Moara cu noroc) regényének filmrevitele, igaz, a rendező saját bevallása szerint inkább csak a történet alaphelyzetét igazította a mai valósághoz. Lucian (Hatházi András) és felesége egy eldugott menedékház üzemeltetését veszik át a Nyugati-Kárpátokban. Lassan Lucian számára is egyre egyértelműbbé válik, hogy a környéken mindent Zoli (Bogdán Zsolt), a favágó maffia feje irányít. A főszerepeket alakító két kolozsvári színész miatt is megéri megnézni a filmet, ráadásul a szalontai rendezőnek nem ez az első közös filmje Hatházi Andrással. Korábbi filmjük, a Morgen több mint tíz szakmai díjat besepert, a Horizont pedig 2015 végén az észtországi rangos Black Night Film Festival versenyszekciójában mutatkozott be és a nemzetközi sajtó részéről is kedvező kritikákat kapott. Bemutató: február 12. (Románia) (zb)


Coen fivérek: Hail, Caesar! / Ave, Cézár

A Coen fivérek új filmje szinte mindig eseményszámba megy, ráadásul az Ave, Cézár olyan „ízeket” idéz meg, amelyek a Coen-filmográfia néhány korai darabjához kapcsolják: látványvilágában és a korszakban mintha a Barton Fink vagy a Miller's Crossing világa köszönne vissza, a vígjátéki vonal pedig a Kegyetlen bánásmódot idézi – már csak azért is, mert az egyik főszereplője George Clooney. A film, a hivatalos magyar szinopszis szerint, Hollywood aranykorába repít vissza bennünket, és – ezt muszáj szó szerint idéznünk – „egy nagy stúdió problémamegoldójának egy napját követi nyomon, amikor számos probléma vár megoldásra”. A film egyébként annyi sztárt vonultat fel, hogy alig győzzük kapkodni a fejünket: Clooney mellett szerepel benne Scarlett Johansson, Tilda Swinton, Ralph Fiennes, Josh Brolin, Channing Tatum, Frances McDormand. Ave, Coen! Bemutató: február 19. (Románia), február 25. (Magyarország) (pazs)


Burr Steers: Pride and Prejudice and Zombies / Büszkeség és balítélet meg a zombik

Képzeljük el, amint a 19. század angol vidéki idilljébe, a romantika kosztümös világába egyszer csak betántorog néhány embervérre szomjazó élőhalott. Mr. Darcyék pedig fegyverrel védelmezik a nemesi udvarházat a zombiinváziótól, amely – valami járványféleségnek köszönhetően – elárasztotta Angliát. Az eladósorban lévő angol kisasszonyok pedig, az udvari bálozások közepette, keleti harcművészetet tanulnak és a harisnyakötőjükre erősítve tőröket hordanak. Tiszta exploitation, nem? A Büszkeség és balítélet meg a zombik a klasszikus Jane Austen-regény „zombifikált” verziójának filmadaptációja – ugyanerre a kaptafára készült egyébként az Értelem és érzelem és vízi szörnyek című regény-remake is (nem vicc!). Akkora marhaság, hogy muszáj megnéznünk. Bemutató: február 19. (Románia) (pazs)


Madarász Isti: Hurok

Nemrég jelent meg Madarász Isti első nagyjátékfilmjének, a Huroknak az előzetese. A beharangozók alapján az első magyar időutazós thriller főszerepelője, Ádám, egy rossz döntést hoz, aminek követeztében meghal a szerelme. Ádám azonban kap egy új esélyt, hogy helyrehozza a dolgokat, majd még egyet és még egyet, mint az Idétlen időkben. A film főbb szerepeit Száraz Dénes, Martinovics Dorina és Anger Zsolt játsszák. Madarász Isti korábbi rövidfilmjei és tévéfilmjei alapján nem lenne meglepő, ha a Hurok egyszerre lenne sikeres közönségfilm és fesztiválkedvenc, úgy, ahogy a Liza volt tavaly.  Bemutató: tavasszal. (zb)


Amy Berg: Janis: Little Girl Blue

Mostanában, hogy egyre-másra távoznak közülünk a rockvilág 70 év körüli istenei, talán ismét ráirányul a figyelem az ún. 27-esek generációjára, azokra, akik a „live fast, die young” mottónak megfelelően éltek és haltak. Nem mondhatnók erre az egybeesésre, hogy „szerencsés”, mert egyáltalán nem az, de az biztos, hogy a Janis Joplinról készült dokumentumfilm nem „légüres térbe” érkezik. Magáról a filmről túl sokat nem tudni, sok archív felvétel lesz benne, ahogy az lenni szokott efféle doksik esetében, és az énekesnő barátainak, munkatársainak, családtagjainak címzett leveleire épül – a narrátor pedig a szintén zenész Cat Power. Rég kinőttünk a hippiromantikából, de akkor is várjuk, mert Janis Joplin torka még ma is és mindig aranyat ér – a filmvásznon is. Bemutató: március 18. (Románia) (pazs)


Zack Snyder: Batman v Superman: Dawn of Justice / Batman Superman ellen – Az igazság hajnala

A DC-univerzum ugyan jól le van maradva a Marveltől, ráadásul az istálló lovai közül csak Denevéremberből sikerült eleddig rendes filmes karaktert faragnia Christopher Nolannek, ez a film azért valószínűleg ütni fog. A két legalapvetőbb szuperhős, a nagyon szuper Superman és a nagyon is emberi, csak technológiára és edzésre hagyatkozó Batman fog összecsapni. Sajnos, úgy tűnik, hogy a Marvel receptjét fogják utánozni, és egy csomó szuperhőst belepakolnak majd (Wonder Womantól Aquamanig), de hátha jó lesz. Bemutató: március 24. (Magyarország), ill. 25. (Románia). (jbn)


Julio Medem: Ma ma

A Szex és Lucia és az Anna bekattanva spanyol rendezője erős melodrámával tér vissza a vászonra, három évvel a Havanna, szeretlek után. A film egy fiatal nő megrázó drámája: nagyjából egyidőben tudja meg, hogy babát vár, meg azt, hogy mellrákja van. Életemet az életedért – ezt a főszerepet, nem patetikusan vagy giccsesen, hanem elemi, megrázó erővel (legalábbis a trailer alapján) ki más játszhatná el, mint Penélope Cruz? Bemutató: március 25. (Románia) (bk)


Byron Howard, Jared Bush: Zootopia / Zootopia – Állati nagy balhé

Lassan egy éve, hogy a Disney stúdió legújabb animációs mozijának első, megkapóan hunoros teasere szinte vírusvideóként végiment a Facebook-falakon. A film ugyanis egy olyan, „utopisztikus” világról szól, amelyben ember nem él, amelyet viszont emberszabású állatok népesítenek be. Az antropomorf figurák a lehető legváltozatosabbak és persze karikaturisztikusak. Ebben a városban sincs tökéletes harmónia és egyetértés, egy szökésben levő rókának és egy nyúlrendőrnek kell egymással összefognia, amikor mindketten összeesküvés célpontjaivá válnak. Hogy kibékülhet-e egymással két ősellenség? Nos, Zootópiában talán ez is lehetséges, de reméljük, a végkifejlett előtt gyerek-felnőtt egyaránt jól fog mulatni. Bemutató: március 4. (Románia), március 10. (Magyarország). (bk)


Thomas Vinterberg: Kollektivet / The Commune

A dán Dogma-mozgalom atyja, a Születésnap és a Vadászat ritkán jelentkező legendás rendezője ismét Ulrich Thomsennel készített filmet, ami ráadásul a 70-es évek Dániájában játszódik, és némzetközi kémkedésről is szó van benne. Egy értelmiségi házaspár egy kommunát hoz létre koppenhágai házukban, az itt lakó emberek mindennapjairól szól a történet, amíg fel nem üti gonosz fejét a szerelem. Megrázó élménynek ígérkezik. Bemutató: április 8. (Románia). (jbn)


Severin Fiala, Veronika Franz: Ich seh, ich seh

Rengeteget hallottunk már különféle fesztiválok és díjátadó gálák apropóján erről a titokzatos osztrák horrorról – az Ich seh, ich seh Ausztria legutóbbi Oscar-nevezettje –, de osztrák film amúgy is ritka madár a hazai moziforgalmazásban, úgyhogy már csak ezért is várjuk. A történet szerint egy tízéves ikerpár édesanyja bebugyolált fejjel érkezik haza vidéki otthonukba egy plasztikai műtét után. Az asszony eltávolítja a családot a világ többi részétől, miközben maga is távolságtartóvá válik. Egyre inkább úgy tűnik, hogy a kötés titkokat rejt, a srácok pedig egyre erősebben gyanítják, hogy nem anyjuk arca rejtőzik alatta. Brrr! Bemutató: április 15. (Románia). (bk)


Duncan Jones: Warcraft: A kezdetek

Ha a jelen a képregény-adaptációké, akkor a jövő a videójáték-adaptációké lesz, ebbe bele kell törődni. A Warcraft-sorozat (és aztán a World of Warcraft) a maga idejében mind vizualitását, mind sztoriját tekintve az átgondoltabbak közé tartozott, így eléggé kézenfekvőnek tűnik filmre alkalmazni, ráadásul Peter Jackson eléggé megágyazott az efféle orkos-emberes fantasy-knek. Ugyancsak reménykedésre adhat okot, hogy a rendező a nagyszerű Holdért felelős Duncan Jones, de azért nagyon bízzuk el magunkat: egy-két ember-orr- és szemközelin kívül nagyjából CGI lesz az egész. Bemutató: május 26. (Magyarország), ill. június 6. (Románia). (jbn)


Címkék
 

Friss film és sorozat

 • Beszélj hozzám

  Színes horror, thriller, 94 perc, 2022

  Rendező: Danny Philippou, Michael Philippou

 • Előző életek

  Színes filmdráma, romantikus, 105 perc, 2023

  Rendező: Celine Song

 • Szeánsz Velencében

  Színes bűnügyi, horror, thriller, 103 perc, 2023

  Rendező: Kenneth Branagh

 • Expend4bles (Feláldozh4tók)

  Színes akciófilm, 103 perc, 2023

  Rendező: Scott Waugh

 • Mammalia

  Színes filmdráma, kísérleti, 88 perc, 2023

  Rendező: Sebastian Mihăilescu

 • Az Alkotó

  Színes akciófilm, sci-fi, thriller, 133 perc, 2023

  Rendező: Gareth Edwards

Szavazó

Melyik filmet várod az idén ősszel-télen?

Szavazó

Melyik filmet várod az idén ősszel-télen?

Friss film és sorozat

 • Beszélj hozzám

  Színes horror, thriller, 94 perc, 2022

  Rendező: Danny Philippou, Michael Philippou

 • Előző életek

  Színes filmdráma, romantikus, 105 perc, 2023

  Rendező: Celine Song

 • Szeánsz Velencében

  Színes bűnügyi, horror, thriller, 103 perc, 2023

  Rendező: Kenneth Branagh

 • Expend4bles (Feláldozh4tók)

  Színes akciófilm, 103 perc, 2023

  Rendező: Scott Waugh

 • Mammalia

  Színes filmdráma, kísérleti, 88 perc, 2023

  Rendező: Sebastian Mihăilescu

 • Az Alkotó

  Színes akciófilm, sci-fi, thriller, 133 perc, 2023

  Rendező: Gareth Edwards