Ezeket a filmeket várjuk 2016 második felében Ezeket a filmeket várjuk 2016 második felében

Csak bírjuk a jegyárakat 6.

Ezeket a filmeket várjuk 2016 második felében

Újra összeültünk tervezni: ezeket a filmeket mindenképpen meg akarjuk nézni július és az év vége között. Van a listánkon norvég thriller, amerikai képregényfilm, egy kedves animációs és egy hátborzongató élőszereplős mese, két remake, két biopic, egy Star Wars és egy magyar low budget.

Roar Uthaug: Bølgen

A TIFF valamelyik estéjén, amikor egyik moziból rohantam át egy másikba, megálltam néhány percre a Főtéren, a szabadtéri kivetítő előtt. Nem tudtam, milyen film megy, de a műfaját egyből sikerült beazonosítani: egy nő fuldokolt a rá törő hatalmas vízzuhatagban, egy férfi pedig – ha nem csal az emlékezetem – éppen próbálta megmenteni. Egyszóval hamisítatlan katasztrófafilmmel állunk szemben: ez A hullám, amelynek első látásra az az érdekessége, hogy nem Hollywoodból érkezett/érkezik a romániai mozikba, hanem Norvégiából.

A történet követi a katasztrófafilmek szokványos sémáját: a főszereplő egy geológus, szerető családdal körülvéve, aki felfedezi, hogy egy norvég kisvárost épp elsöpörni készül egy mindent elpusztító szökőár. Hősünknek kereken tíz perce van arra, hogy minél több embert mentsen meg a pusztulástól, elsősorban a saját családját, de mint azt a hasonló forgatókönyvvel rendelkező hollywoodi mozikból tudjuk, egy igazi hős nem adhatja alább az emberiség (jó, az emberiségnek a közelben lévő, éppen fenyegetett része) megmentésénél.

A kérdés az, hogy a direktori székben ülő Roar Uthaug – aki rendezett már thrillert, horrort, akciófilmet – képes-e valami sajátosan „norvég” ízt adni ennek a meglehetősen amerikainak és konvencionálisnak tűnő történetváznak – már csak ezért is érdemes adni egy esélyt neki. (pazs)

Romániai bemutató: július 15.


David Ayer: Suicide Squad / Öngyilkos osztag

Ha lehet valami érdekeset csempészni ebbe az egyre fádabb és fáradtabb, élvezhetetlenre cégéizett és vagdosott képregényes-szuperhősös műfajba, akkor azt talán a Suicide Squad teszi meg. A DC-nek nagyon fel kell kötnie a gatyáját, mert a Marvel előnye már lassan behozhatatlannak tűnik, így talán apai-anyai benne lesz ebben a szuperhősök helyett szupergonoszokra (Joker és tsai) koncentráló filmben, amit a tavalyielőtti év egyik meglepetésfilmjének (Fury/Harag) rendezője, David Ayer hozott tető alá. Ez az utolsó esélye. A DC-nek is, a műfajnak is. Nyomják is a promót rendesen, mindenki kíváncsi, hogy Jack Nicholson és Heath Ledger után milyen Jokert fog Jared Leto produkálni. (jbn)

Magyaroszági és romániai bemutató: augusztus 4., ill. 5.


Timur Bekmambetov: Ben Hur

A Ben Hur igazi, monumentális, történelmi filmeposz volt, 11 Oscar-díjat nyert, ami közel 60 évig megvédte attól, hogy bárki is hozzá merjen piszkálni. Úgy meséli el Jézus történetét, hogy nem is őrá összpontosít, hanem egy vele nagyjából egyidős, zsidó hercegre, akit a rómaiak rabszolgasorba vetnek, majd szökése után bravúrosan ügyes fogathajtóként, bosszúra szomjazva tér vissza szülőföldjére. Úgy tűnik, a bűvölet eddig tartott: idén bemutatják az alapjául szolgált, 1880-as regény új adaptációját. A szereposztás színes, ha nem is túl biztató (Jack Huston, Toby Kebbel mellett Jézust Rodrigo Santoro alakítja, akire állítólag Ferenc pápa áldását adta), de legalább lesz közöttük egy igazi nagyágyú, Morgan Freeman személyében. Érdekes a rendező személye is: az a kazah származású Timur Bekmambetov rendezte, aki a Pesavári keringő című orosz-afgán háborús drámájával keltett némi nemzetközi feltűnést (ha a közönség nem is rajongott a filmért), majd olyan hollywoodi kommerszfilmeket rendezett, mint a Wanted vagy az Abraham Lincoln, a vámpírvadász. Hogy mi fog ebből kisülni? Fogalmunk sincs, de rettentően kíváncsiak vagyunk. (bk)

Magyarországi és romániai bemutató: augusztus 18., ill. 19.


Steven Spielberg: The BFG / A barátságos óriás

A nagy fülű, barátságos óriás meséje egy 1982-ben megjelent, angol gyermekkönyv második adaptációja. Ugyanaz a Roald Dahl írta, aki a Charlie és a csokigyárat, a Fantastic Mr. Fox gyermekirodalmi alapját is jegyzi. A The BFG-ből először 1989-ben készült animációs film The BFG címmel, közel 30 évvel később pedig, klasszikus rajzfilmeket CGI-vel újjáélesztő sodrába kerülve Steven Spielberg élesztette újra. Nos, semmi garanciánk arra, hogy a remake jó legyen, de egy gyerek valószínűleg örülne a kedves óriás és a még gonosz gigászok küzdelmének. Az animációs mindenesetre igényesnek tűnik, és bevallom, a BFG annyira emlékeztet a bájos Geri's Game főszereplőjére, hogy már csak emiatt muszáj lesz megnéznem a filmet. (bk)

Magyarországi bemutató: augusztus 25., romániai bemutató: szeptember 2.


Tim Burton: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei / Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children

Tim Burtonnek valami nagyon nagyot kell szakítania, ha azt akarja, hogy ismét odafigyeljenek rá a kissé baljós módon sikerült Éjsötét árnyék után. Tisztán intuíció, semmi más, de úgy érzem, hogy az angolszász mozi nagy groteszk borzongatója ezúttal olyan művel fog előállni, amely méltó korábbi, mára klasszikussá érett munkáihoz, Az Álmosvölgy legendájától az Ed Woodon át A halott menyasszonyig.

Jacob, a film főhőse mágikus átjárást fedez fel egy másik világhoz. Más világok, más idők, mágia, varázslat, különleges erők ütköznek meg különleges erőkkel, mindez a szokott Tim Burton-i humorral nyakön öntve, egy varázslatos, elemelt fantasy-álomvilágban, miközben Eva Green domborít Miss Peregrine szerepében.

Egyébként ez a film is feldolgozás, Ransom Riggs azonos című regényének adaptációja.

A film végére remélhetőleg arra a kérdésre is választ kapunk, hogy ki akar Vándorsólyom kisasszony mozibajáró „különleges gyermeke” lenni. (pazs)

Magyarországi bemutató: 2016, romániai bemutató: szeptember 9.


Antoine Fuqua: A hét mesterlövész / The Magnificent Seven

Az, amire Antoine Fuqua készül, mondjuk ki: szentségtörés. Arra vállalkozni, hogy feldolgozzuk a filmtörténet egyik legismertebb alkotását, amely a maga során szintén egy érinthetetlen mester, Akira Kuroszava egyik művéből ihletődött, nem más, mint istenkísértés. Yul Brynner kopasz tarkója ráégett minden igazi mozikedvelő retinájára: A hét mesterlövész akkor is egyedi és megismételhetetlen filmtörténeti mozzanat, ha egyébként létezett már korábban A hét szamuráj című film – John Sturgesnek sikerült a japán harcművészeti tematikát átemelni a westernmitológiába.

És itt jön egy nagy „mégis”. Nincs túl sok biztosítékunk arra nézve, hogy A hét mesterlövész feldolgozása nem lesz több bugyuta hollywoodi remake-nél. A szereposztás azonban mindenképp ilyen: Denzel Washington, Vincent D’Onofrio, Ethan Hawke vagy Peter Sarsgaard parádéznak a már említett Brynner, Eli Wallach, Steve McQueen vagy Charles Bronson helyében. És bár egy közeli ismerősöm szerint soha nem szabad bízni a trailerekben, A hét mesterlövész előzetese feljogosít minden reményre, abban az értelemben, hogy egészen filmformájú film kerekedik ki ebből a vadnyugati őrületből.

A sztori a régi: egy banditák által sanyargatott település mesterlövészek segítségét kéri, hogy elűzzék kéretlen uraikat. Ami pedig ezután jön… arról jobb, ha nem is beszélünk.

Ha csak 5% esély van arra, hogy ezt ne csesszék el teljesen, már akkor megéri megnézni. (pazs)

Magyarországi bemutató: szeptember 22., romániai bemutató: szeptember 23.


Oliver Stone: Snowden / A Snowden-fájlok

Az információ a 21. század legnagyobb fegyvere, és ennek megfelelően a 21. századi, új típusú, ellentmondásos hősöknek sem kell már fegyvert ragadniuk, elég, ha szörnyű dolgokat lepleznek le. Nem is csodálkoznék, hogyha az effajta whistleblowerek kapnának köztéri szobrokat majd a század közepe felé: egy-egy kiszivárogtatással nagyobb kárt tudnak okozni egy hatalmával visszaélő rendszernek, mint amit pár kalasnyikovval bármikor is lehetett. Köztük is előkelő helyet foglal el Edward Snowden, akivel ugye már készült egy nagyszerű, Oscar-díjas dokumentumfilm is. A szoborrá avatás következő logikus lépése pedig a nagyjátékfilm, és a legjobb kezekbe került: Oliver Stone a jelenkor nagyon jó ismerője, politikus-(és nemcsak)portréi klasszikusok, majdhogynem külön szubzsánerré váltak.

Az ötvenmillió dolláros büdzséjű film előkészítésénél Stone többször is személyesen találkozott Moszkvában Snowdennel (az említett Citizenfourból elég jól látszik, hogy milyen lehet egy-egy ilyen találkozás hangulata), sőt maga Laura Poitras, a doksi rendezője is felbukkan majd a filmben. A színészválasztás nagyszerű (Joseph Gordon-Levitt), már csak az a kérdés, hogy a Stone-filmográfiából a nagyszerű JFK-re vagy a felejthető W.-re fog inkább hasonlítani. Nicolas Cage felbukkanása elég rossz ómen, de azért roppant kíváncsian várom a filmet. Még akkor is fontos film lehet belőle, ha bűnrossz lesz. (jbn)

Romániai bemutató: november 11., magyarországi bemutató: december 25.


John Lee Hancock: The Founder / Az alapító

Egy másik, valós személyből inspirálódott sztori egy másik, életrajzokra specializálódott rendezőtől, csak itt a történelem nem éppen még íródik, felbecsülhetetlen végimenetellel, hanem nagyjából lezárultnak tekinthető. A The Founder a McDonalds-étteremlánc felfuttatójáról, Ray Krocról szól, onnantól hogy találkozott Mac és Dick MacDonald alapítókkal, odáig, hogy a kis helyi étteremből a világ egyik legismertebb márkáját faragta. A szereposztás máris nagyszerű: a Birdman óta folyamatosan Spotlightban lévő Michael Keaton a főszereplő, a főhős feleségét pedig Laura Dern játssza. Az aduász viszont az egyik MacDonald-tesót alakító Nick Offerman, akinek a Parks and Recreation óta minden apró szerepére kíváncsiak vagyunk. Csak ne menjen el az egész patetikusba, amire azért a Banks úr megmentése (Saving Mr. Banks) alapján van esély. (jbn)

Romániai bemutató: szeptember 2., magyarországi bemutató: szeptember 8.


Gareth Edwards: Rogue One: A Star Wars Story / Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet

Ez egy kicsit kakukktojás, ugyanis egyáltalán nem várom. Amíg meg nem jelent az a hír, hogy a LucasFilmet és – azzal az egész Csillagok háborúja-univerzumot – birtokló, cukormázra specializálódott Disney újraforgattatta az szerintük „túl sötétre és komorra” sikerült SW-szpinoff kb. 40%-át, még csak-csak vártam, hiszen van benne Darth Vader meg minden. De így mostmár őszintén nem tudom. Meglátjuk, lehet hogy a felzúdult nép besodor magával egy moziba... (jbn)

Magyaroszági és romániai bemutató: december 15., ill. 16.


Hajdu Szabolcs: Ernelláék Farkaséknál

A Szabadesés és a Van valami után októberben egy újabb ígéretes low budget magyar film érkezik a mozikba. Hajdú Szabolcs színdarabnak írta meg Ernelláék és Farkasék történetét, amit a Maladype Társulat 2015 óta játszik sikerrel. Az eltávolodott rokonok kényszerű együttlétéről és a családtagok között feszülő rejtett ellentétekről szóló darabot Hajdu saját lakásán filmesítette meg családja főszereplésével és operatőr szakos hallgatói segítségével. A film egy újabb példája annak, hogy egy kellően tehetséges és megszállott rendező pármillió forintból is tud színvonalas filmet gyártani, nem hiába hívta meg az egyik legrangosabb Közép-európai filmfesztivál, hogy versenyprogramjában szerepeljen.
Természetesen más magyar filmeket is várunk az év második felében, bár egyelőre túl sok információnk nincs a bemutatókkal kapcsolatosan. Szívesen megnéznénk Török Ferenc Hazatérés (1945) filmjét, ami Szántó T. Gábor novellája alapján készült, Sopsits Árpád lélektani thrillerét a martfűi rémről, az idén váratlanul elhunyt Kamondi Zoltán krimijét és természetesen Gigor Attila új filmjét is, ami minden jel szerint fogja hozni a Nyomozó szintjét. (zb)

Címkék
 

Friss film és sorozat

 • Beszélj hozzám

  Színes horror, thriller, 94 perc, 2022

  Rendező: Danny Philippou, Michael Philippou

 • Előző életek

  Színes filmdráma, romantikus, 105 perc, 2023

  Rendező: Celine Song

 • Szeánsz Velencében

  Színes bűnügyi, horror, thriller, 103 perc, 2023

  Rendező: Kenneth Branagh

 • Expend4bles (Feláldozh4tók)

  Színes akciófilm, 103 perc, 2023

  Rendező: Scott Waugh

 • Mammalia

  Színes filmdráma, kísérleti, 88 perc, 2023

  Rendező: Sebastian Mihăilescu

 • Az Alkotó

  Színes akciófilm, sci-fi, thriller, 133 perc, 2023

  Rendező: Gareth Edwards

Szavazó

Melyik filmet várod az idén ősszel-télen?

Szavazó

Melyik filmet várod az idén ősszel-télen?

Friss film és sorozat

 • Beszélj hozzám

  Színes horror, thriller, 94 perc, 2022

  Rendező: Danny Philippou, Michael Philippou

 • Előző életek

  Színes filmdráma, romantikus, 105 perc, 2023

  Rendező: Celine Song

 • Szeánsz Velencében

  Színes bűnügyi, horror, thriller, 103 perc, 2023

  Rendező: Kenneth Branagh

 • Expend4bles (Feláldozh4tók)

  Színes akciófilm, 103 perc, 2023

  Rendező: Scott Waugh

 • Mammalia

  Színes filmdráma, kísérleti, 88 perc, 2023

  Rendező: Sebastian Mihăilescu

 • Az Alkotó

  Színes akciófilm, sci-fi, thriller, 133 perc, 2023

  Rendező: Gareth Edwards