Ezeket a filmeket várjuk 2017 első felében Ezeket a filmeket várjuk 2017 első felében

Csak bírjuk a jegyárakat 7.

Ezeket a filmeket várjuk 2017 első felében

Magyar és nemzetközi szinten is izgalmas évnek ígérkezik 2017: a sok folytatás és remake/reboot/prequel mellett vadiúj, eredeti ötletek is a vásznakra kerülnek, némasági fogadalmat tevő jezsuitáktól a sokadik utas a halálig mindenféle lesz. S hátha a román forgalmazók is példát vesznek a civilizált országokról, 2D-vetítéseket is kínálva legnagyobb blockbustereikből... Íme, az év első felének krémje.

Enyedi Ildikó: A Testről és Lélekről

A Simon Mágus után 19 évet kellett várni Enyedi Ildikó legújabb nagyjátékfilmjére, a film ismertetője alapján nem hiába, hiszen már a szerelmi történet  kiindulópontja sem mondható szokványosnak: egy férfi és egy nő ugyanazt álmodja éjszakánként, álmaikban szarvasként találkoznak egymással; valóságban azonban nem képesek egy normális randevút lebonyolítani. A napokban közzétett előzetes is egy furcsa, de elbűvölő történetet ígér. A film a berlini filmfesztivál hivatalos versenyprogramjában mutatkozik be, így a szarvasok mellett legalább egy medvének is szurkolhatunk.

Magyarországi bemutató: március 2.


Gore Verbinski: Az egészség ellenszere (A Cure for Wellness)

Egy cég fiatal alkalmazottját útnak indítják a Svájci Alpokba, hogy egy wellnessközpontban megkeresse a főnökét. A táj gyönyörű, a központnak otthont adó kastély pompás-patinás, a vendégek nagy labdákkal medencében tornáznak... de a harmonikus felszín mögött hátborzongató titkok rejtőznek. Van esély arra, hogy a különös „gyógymód” gyönyörűen filmezett, hidegrázós története feledtesse a nézővel Verbinski néhány korábbi mozgóképes bűntettét.

Romániai bemutató: február 17. , magyarországi bemutató egy nappal korábban.


Ridley Scott: Alien: Covenant

Ridley Scott, a szériát nyitó 1979-es A nyolcadik utas: a Halál (amelyet méltán nevezhetünk minden idők talán legintelligensebb sci-fi-horrorfilmjének) és a az öt éve készült Prometheus után ismét berszáll az Alien-univerzumba, és ha lehet hinni az előzeteseknek meg a híreknek, nagyon jól teszi. Az Alien: Covenant – amely egyszerre előzményfilm (az Aliennek) és folytatás (a Prometheusnak) – igazi, sötét hangulatú űropusznak ígérkezik. A sztori szerint a Covenant űrhajú egy ismeretlen, távoli bolygóra indul, amelyet lakatlannak hisznek, és ez nagyjából igaz is, a Prometheusból megismert David nevű androidot leszámítva. Ám a hely korántsem a paradicsom, mint remélik, hanem... És mindenki nyugodjon meg: előkerül a szörnyűséges Idegen is –  úgy, ahogy megismertük és, hát igen, megszerettük.

Romániai bemutató: május 19., magyarországi bemutató: eddig ismeretlen.


Juan Antonio Bayona: Szólít a szörny (A Monster Calls)

Egy édesanyja leépülését végignéző, elvesztésétől rettegő kisfiú izgalmas, olykor kissé félelmetes fantáziavilágba menekül. Megértő társa és segítője egy faágakból álló óriás lesz. Az előzetes alapján ez a film talán A faun labirintusával áll rokonságban, rendezője az a Juan Antonio Bayona, aki Árvaházat rendezte (és ennek a filmnek épp del Toro mester volt a producere). Sigourney Weavert, Felicity Jonest és Geraldine Chaplint bármikor öröm látni a vásznon, Liam Neesont is, bár ebben a mesében csak a hangja lesz jelen, a szörnyetegnek adja kölcsön.

Romániai bemutató: február 24., magyarországi bemutató: március 2.


Călin Peter Netzer: Ana, mon amour

Călin Peter Netzert a román újhullám iránti, szűnni nem akaró nemzetközi érdeklődés a berlini Arany Medvéig repítette 2013-ban – teljesen megérdemelten, mert az Anyai szív erős, jól felépített film, remek színészi alakításokkal, társadalomrajzzal, minden apró rezdülésében kimunkált emberi viszonyrendszerrel. Úgy tűnik, ez utóbbiból az Ana, mon amourban sem lesz hiány: Netzer új filmjének középpontjában ezúttal az anya-fiú kapcsolat helyett egy bonyolult szerelmi viszony áll. Ha jól értjük, egyfajta „ketten a világ ellen” típusú történetről van szó, védelmező férfival és védelemre szoruló nővel, és ez aztán átfordul egy „ketten a világ és egymás ellen” jellegű kapcsolatba, amelyet felőrül lassan a feszültség, a féltés, a kölcsönös megértés hiánya. Minden esély megvan rá, hogy a román mozi egyik „nagy dobása” legyen az idén.

Romániai bemutató: március 3., magyarországi bemutató: ismeretlen.


Kostyál Márk: Kojot

A reklámfilmes szakmából érkező fiatal rendező első nagyjátékfilmje igazán ütős alkotásnak ígérkezik. A körülbelül két órás film egy nagyvárosról vidékre hazatérő srác véres jeleneteket sem nélkülöző története a vagyon, a család és a föld körüli konfliktusokról. Mészáros András, Dobra Mara, Mátray László, Bocsárszky Attila, Orbán Levente és Kovács Frigyes színészek neve tűnik fel a stáblistán. A rendezőtöbb erdélyi színésszel is dolgozott, mert igazi, új, autentikusan vidéki arcoknak látta őket. Az előzetes alapján még nehéz eldönteni, hogy maga a film mennyire sikerült eredetire, de a kelet-európai ízeket már is érezni lehet benne.

Magyarországi bemutató: február 16.


Herendi Gábor: Kincsem

A Herendi Gábor által rendezett, nem véletlenül március 16-ára időzített történelmi kalandfilm meglehetősen nagy elvárásoknak kell megfeleljen. A Filmalap rekordösszeget, két milliárd forintott tett fel erre a lóra, minden bizonnyal kudarcként könyvelné el, ha nem ez lenne az utóbbi évek egyik legnézettebb magyar filmje. A közzétett előzetesek szerencsére látványos, mozgalmas és humoros filmet ígérnek, a marketinges csapat is profin készíti elő a bemutatót, úgyhogy minden esély megvan arra, hogy végre egy színvonalas és valóban népszerű  magyar közönségfilm kerüljön a mozikba.

Magyarországi bemutató: március 16.


Jérôme Salle: A mélység kalandora (L'odyssée)

Ki ne emlékezne gyerek- és kamaszkorunk kedvenc felfedezőjére, a tengerek, óceánok mélységeinek rokonszenves piros sapkás kutatójára és népszerűsítőjére, Jacques-Yves Cousteau kapitányra? És ki ne nézne meg róla szívesen egy életrajzi filmet? Főleg, ha azt olvastuk, hogy Jérôme Salle A mélység kalandora című filmje (az eredeti francia cím azért ennél fennköltebb: L’odyssée / Az odüsszeia) nemcsak a tengerek mélyén végez búvármunkát, hanem a legendás természetjáró-filmrendező magánéletébe is bepillantást enged. Costeau kapitány szerepében Lambert Wilsont láthatjuk, és feltűnik a filmben Audrey Tatou is. Az, hogy a film képi világa lenyűgöző, kiderül az előzetesből, és ennél a témánál már-már magától értetődő – az pedig elválik, hogy mély- vagy könnyűbúvári teljesítményről van szó.

Romániai bemutató: január 27., magyarországi bemutató: megvolt


Daniel Espinosa: Élet (Life)

A svéd filmrendező nevét eddig főként thrillerek, akciófilmek kapcsán ismerhette a közönség, ám úgy tűnik, idén előrukkol egy igazán divatos sci-fivel. Adott egy űrexpedíció, és hat kutató (akiket többek között Jake Gyllenhaal, Rebecca Ferguson és Ryan Reynolds alakít), aki a nemzetközi kutatóállomáson idegen életet fedez fel, ami azonban intelligensebbnek és gonoszabbnak tűnik, mint ahogy azt az elején képzelték. Az előzetes alapján a film tartogat néhány klasszikus, horrorban vagy sci-fiben használatos eszközökkel felturbózott izgalmas jelenetet, s Seamus McGarvey operatőr neve is ígéretes a vizuális élmény szempontjából.

Magyarországi bemutató: március 23., romániai bemutató: március 24.


Jim Jarmusch: Paterson

Tulajdonképpen tökmindegy, hogy mi egy film szinopszisa, ha az író-rendezői székben Jim Jarmusch ül. A Paterson sikertelenül versenyzett a tavalyi Arany Pálmáért, de az efféle hívságok nem számítanak Jarmusch esetében, aki meditatív, transzcendens filmköltészetével már úgyis beírta magát a szívünkbe – és a filmtörténetbe. A film egy buszsofőrként dolgozó költő története, ami a mindennapok rutinja által nyer apotheózist a néző szemében, a címszerepben pedig magát Han Solo fattyát, Adam Drivert láthatjuk majd. Ha csak fele annyira lesz jó, mint Az irányítás határai, akkor máris nyert ügyünk van.

Romániai bemutatódátum még nincs :( , magyarországi bemutató: február 16.


Martin Scorsese: Silence

Már megint Han Solo fattya, Adam Driver – egyébként megérdemelten, az utóbbi évtizedek egyik legérdekesebb arcú és jelenlétű színészéről van szó, és már az is felüdülés, hogy Scorsese nagymester nem DiCapriót szedte ismét elő az ingujjából. Meg hát az is becsülendő dolog, hogy végre egy komoly filmmel próbálja tovább foltozni A leleményes Hugo talmi és butus 3D-ámulata okozta sebeket. Az már csak hab a tortán, hogy Liam Neesont végre nem bosszúálló apuka szerepében látjuk, még ha a lelkesedést lohasztja is Andrew Garfield becastingolása. A film két jezsuita hittérítőről szól a 17. századi, katolicizmust üldöző Japánban, és a hírek szerint az izgalmas történelmi témán kívül még Kuroszava-hommage-ként is funkcionálhat.

Még nincs sem romániai, sem magyarországi hivatalos bemutatódátum, de olyan Isten nincs, hogy ne vetítsék az Oscar-gála előtt.


Danny Boyle: Trainspotting 2

A sodródó skótokról szóló Trénszpotting a 90-es évek egyik legnagyobb kultuszfilmje volt, mindenki jogos rettegéssel várja hát a folytatást – a régi stáb szinte teljes jelenléte azonban bizakodásra adhat okot. Ha valaki kíváncsi a cselekményre (vagy annak bizonyos elemeire), az elolvashatja Irvine Welsh Pornó című könyvét, az viszont biztos, hogy újra találkozunk Rentonnal, Spuddal, Sick Boyjal és Begbie-vel is. Én pl. a trailert sem mertem megnézni, moziban eleve behunytam a szemem, teljesen szűz szemmel akarom látni a filmet, a forgalmazók ártalmas belemagyarázásai nélkül. Ha nem bírjuk cérnával addig, az eredeti Transpotting mellett megnézhetjük a nemrég készült, szintén Welsh-adaptáció Mocskot (Filth) is.

Romániai bemutató: február 10., magyarországi bemutató: március 2.


Justin Chadwick: Tulipánláz (Tulip Fever)

S hogy álljon itt egy igazán szép film a festői képi világú, romatikus filmdrámák szerelmesei számára is: a Tulipánlázzal zárjuk a listát. Egy ifjú festő új felkérést kap: egy korosodó, dúsgazdag úriember gyönyörű, fiatal felesége portréját kell elkészítenie. Akárcsak egy regényben, a szerelem első látásra megszületik. Mindez a 17. század elején, Amsterdamban zajlik, ahol dúl a „tulipánláz” – a pár pedig a tulipántermesztés rizikós üzletébe fektet bele, egy közös jövő reményében.

Romániai bemutató: február 24., magyarországi bemutató:


Támogass egy kávé árával!
 

Kapcsolódó filmek

  • Kojot

    Színes akciófilm, 126 perc, 2017

    Rendező: Kostyál Márk

  • Kincsem

    Színes kalandfilm, romantikus, történelmi, 121 perc, 2017

    Rendező: Herendi Gábor

  • Testről és lélekről

    Színes játékfilm, 117 perc, 2017

    Rendező: Enyedi Ildikó

  • Az egészség ellenszere

    Színes thriller, 146 perc, 2017

    Rendező: Gore Verbinski

  • Szólít a szörny

    Színes filmdráma, fantasy, 108 perc, 2016

    Rendező: Juan Antonio Bayona

  • T2 Trainspotting

    Színes filmdráma, 117 perc, 2017

    Rendező: Danny Boyle

  • Alien: Covenant

    Színes akciófilm, horror, sci-fi, 122 perc, 2017

    Rendező: Ridley Scott

  • Ana, mon amour

    Színes filmdráma, 125 perc, 2017

    Rendező: Călin Peter Netzer

  • A mélység kalandora

    Színes kalandfilm, életrajzi, 122 perc, 2016

    Rendező: Jérôme Salle

  • Némaság

    Színes filmdráma, történelmi, 159 perc, 2016

    Rendező: Martin Scorsese

  • Paterson

    Színes vígjáték, filmdráma, 118 perc, 2016

    Rendező: Jim Jarmusch

  • Élet

    Színes sci-fi, thriller, 103 perc, 2017

    Rendező: Daniel Espinosa

  • Tulipánláz

    Színes filmdráma, romantikus, 107 perc, 2017

    Rendező: Justin Chadwick

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Friss film és sorozat