Kritika: Pacsirta (Paczolay Béla) Kritika: Pacsirta (Paczolay Béla)

Egymásnak maradtak

Paczolay Béla: Pacsirta

ÉRTÉKELD A FILMET!
Pacsirta
Paczolay Béla
2019

A Filmtett szerint: 6 10 1

6

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Irodalmi és filmtörténeti adottságai vitathatatlanok, a szülőkről való leválás aktualitására is rámutat, lassú tempója azonban a jó színészi játék ellenére is csak az elhivatottak számára nyílik meg.

Kosztolányi Dezső 1924-es kisregénye ma is érvényes problémát, a felnőtt gyermek szülőkről való leválásának megbicsaklását mutatja be. Vajkay Ádám és felesége egy hetet töltenek felnőtt lányuk nélkül, mert az vidékre utazik rokonlátogatóba. A szülők jól érzik magukat egyedül, lelkiismeretfurdalásuk van emiatt, kitörnek, aztán mégis minden marad a régiben. A felnőtt – a regény szerint 35 éves, ebben a tévéfilmben a huszonéves Péteri Lilla által játszott – Pacsirta, a gyermek nem tud leválni, hozzákötözi magát szüleihez (és viszont), s a történet szimbolikája szerint a kalitkában tartott gerlicéhez hasonlóan elpusztul. Az egyes lélektani rezdüléseket megrázó mélységgel mutatja be Kosztolányi prózája, és ez az, amire rávilágít az új adaptáció is.

Kép a Pacsirta című tévéfilmből

A Pacsirta című hetvennégy perces tévéfilm a Nemzeti Filmintézet 2020-as pályázata segítségével jött létre, amely a kovid-járvány alatt a magyarlakta területek színházai és magyar filmgyártó cégek együttműködését indítványozta. A 100 millió forint körüli támogatás kevésnek számít filmes közegben, de tévéfilmként nem is a pazar látványvilág volt a cél. A kérdés az, hogy a létrehívó segély-jellegű szándék – a színházi és filmes világ számára munkát adni a nehéz időkben – hosszabb távon is tud-e kamatozni, maradandó alkotások születtek-e? Mit csináljunk kb. 10 db tévéfilmmel, amelyek műfaji határaik miatt nem mozivászonra kívánkoznak, egyszer leadják őket a tévében, majd kalózpéldányok formájában keringenek a neten?

Kép a Pacsirta című tévéfilmből

A Pesti Magyar Színház a kínálkozó lehetőségre a Film Positive-val működött együtt, és Pacsirta című repertoárdarabját állította színpadra. Az adaptáció az 1963-as Ranódy László-féle film forgatókönyvéből (szerző: Huszty Tamás) is sokat merített, így a kalitka és a gerlice mint Pacsirta szimbóluma végig jelen vannak, illetve a lány nem később, hanem előbb érkezik haza. Spórolási okoknál fogva az elbeszélést az 1890-es évekből a Kádár-korszak hatvanas éveibe tették át, így a budapesti Pesti Magyar Színház Hevesi Sándor téri épületét (az anyaszínházat) tudták a forgatás helyszínéül használni.

Kép a Pacsirta című tévéfilmből

Dramaturgiailag ez nem zavaró, ugyanis néhány, a politikára vonatkozó mondat átírásával a történetet is át tudták helyezni az 1960-as évekre. A színpadi kamaradráma jelleget is meg tudták őrizni néhány helyszín ábrázolásával (mint a lakás, a mulató, a Pesti Magyar Színház sokszor felismerhető terei, utcai felvételek, néhány korabeli jármű, pl. vonat helyett busz). Sőt, olyannyira a lélektani történésekre helyezték a hangsúlyt, hogy szinte mindegy is, hogy mi a „díszlet” körülöttük. Azonban a díszletszerű szoba élettelensége, a Pesti Magyar Színház kopottas háttere nem a korszak feslettségét, hanem a színház rossz állapotának kellemetlenségét juttatja az eszünkbe.

Kép a Pacsirta című tévéfilmből

Összehasonlítva az 1963-as Ranódy-féle filmváltozattal, amelyben Páger Antal, Tolnay Klári, Nagy Anna, Latinovits Zoltán, Darvas Iván ma is érvényesen, szemet a képernyőhöz szegezően remekel, ez a változat nem tudja igazán lekötni az ember figyelmét. Sajnos világosan látszik a különbség a színházi és a filmes színészek között (ezt a dilemmát évek óta feszegeti a szakma és a közvélemény). Lehet, hogy a gyakorlatlanság miatt, de azok a színészek, akiknek nincs filmvásznon tapasztalatuk, nem is tudtak hozzáidomulni a kamera jelenlétéhez (ez a többi színházas tévéfilmre is érvényes). Ez szerencsére nem vonatkozik Rancsó Dezsőre, aki Vajkay Ákost alakítja: ő filmvászonra termett, szereti és vonzza a kamera sok közelije, mély orgánuma pedig lágyan színezi jelenlétét, magára vonzza a tekintetet, a karakter mély fájdalmát átérezzük általa. Ebben méltó partnere Bede-Fazekas Annamária is, az anyát játszó színésznő – kettősük is nagyon kifejező. A Pacsirtát alakító fiatal színésznő, Péteri Lilla elcsúfító maszkja ellenére is bájos és szép, de alig van jelen a filmvásznon. A tévéfilm érdeme, hogy az anyag szoros olvasásával rámutat, hogy nem a lány kora, nem a külső tulajdonságai számítanak, hanem a lelki folyamatok. Filmszínészetből még a gyakorlott Haumann Máté és a mindig szikrázó jelenlétű Döbrösi Laura emelendő ki. A többiek nem tudtak érvényesülni, akár csak a karakterüket megtestesítő sárszegi lakosok és társadalmi rétegük elő-előbukkanó történetei.

Kép a Pacsirta című tévéfilmből

Az alkotók legjobb szándékukkal és hozzáértésükkel tették a dolgukat a rendelkezésre álló néhány hónap leforgása alatt, amikor azonnal kellett dönteniük, hogy mely repertoárdarabjukat ültessék át filmre mindenféle furcsa kikötéssel (mint pl. hogy nem használhatják a színházi díszleteket, hanem újszerű tévéfilmet kell gyártaniuk). Jó ötlet volt ezt a művet választani, Paczolay Béla, a rendező aprólékos műelemzéssel tár fel rétegeket, de azt sajnos borítékolni lehet, hogy kevesek fogják megnézni, és vontatottsága miatt nem biztos, hogy a középiskolások végig tudják ülni a hetvennégy percet. Jóindulattal meg lehet találni a jót ebben a filmben, és magyartanárok, Kosztolányi-kutatók és Kosztolányi-rajongók ínyenc módjára fogják megnyalni mind a tíz ujjukat. De ez volt-e a cél? Oktatási segédanyagot gyártani?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Pacsirta

Pacsirta

Színes filmdráma, 72 perc, 2019

Rendező:
Szereplők: , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

6

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat