Száz éves az ikonikus Hollywood felirat Száz éves az ikonikus Hollywood felirat

Egy felirat mind fölött

Száz éves az ikonikus Hollywood felirat

Egy kerek évszázada tekint le Los Angeles városára az a néhány betű, amely egyesek számára a filmes világsiker szimbóluma, mások kerékbe tört álmainak jelképe, a többségnek azonban filmekből ismert motívum vagy turistalátványosság. Pedig felállításakor ennek a feliratnak semmi köze nem volt a mozgóképhez.

Senki sem tudja biztosan, hogy Harvey és Daeida Wilcox miért választotta a Hollywood nevet annak a hatalmas teleknek, amelyet Los Angeles határában megvásárolt, és amelyre a család 1887-ben költözött. Talán Daeida a vonaton találkozott egy másik asszonnyal, aki Hollywood nevű floridai nyaralójába igyekezett, talán a farm a nevét a dombokat borító törpeberkenye-bozótról (angolul: California holly) kapta. Az azonban bizonyos, hogy Wilcoxék eladogatták az ingatlan egy részét, s a környékre 1903-tól településként kezdtek hivatkozni az okiratok – vagyis maga Hollywood is kerek évfordulót tölt idén.

Az első, pici filmstúdió 1907-ben költözött ide, ezt követte három évvel később az első „igazi” stúdió, a heti három filmet (egy „westernt”, egy „easternt” és egy vígjátékot) legyártó Nestor Film Company (amely később beolvadt a Universalbe). A természeti környezet változatossága vonzotta ide a filmeseket (karnyújtásnyira volt sziklás hegyvidék, sivatag, rét, trópusi dzsungel, végtelen tér, ahol különféle kültéri díszleteket lehetett felhúzni, és egy csomó üres istálló, amiben stúdióépületetet kialakítani), és ezután a mára már 120 éves városrész neve lassacskán az amerikai filmipar szinonimájává érett. (1912-ben már legalább 15 stúdió forgatott itt filmet.)

A szó eredetileg HOLLYWOODLAND formában került felirat a Lee-hegy (Mt. Lee) oldalára, reklámtáblaként. Harry Chandler, a Los Angeles Times tulajdonosa néhány másik vállalkozóval együtt 1923-ban nagyszabású ingatlanfejlesztésbe kezdett a zónában: a filmipar Mekkáját akarták felépíteni. 21 000 dollárból (ez ma kb. 250 000 dollárt jelent) hatalmas reklámfeliratot készítettek, a telefonoszlopokra és fémcső-vázra erősített, egyenként 30 láb (több mint 9 méter) széles, 45 láb (szinte 14 méter) magas betűket 4000 darab, 20 wattos villanykörte világította meg.

A felirat villogott is: előbb a HOLLY, aztán a WOOD, majd a LAND gyulladt ki, és negyedik fázisban az egész HOLLYWOODLAND tündökölt (igazi vegasi hangulata volt, még mielőtt Las Vegas a ma ismert csillogásában létezett volna). A 13 betű alatt eredetileg egy óriási, 10 méter átmérőjű, szintén villanyégőkkel borított „pontot” is elhelyeztek, hogy még könnyebben odavonzza a tekintete. Korabeli újságok szerint a nagy mű 1923-ban készült el (ennél pontosabb adat nem maradt fenn), és eredetileg másfél évre tervezték a helyén hagyni, csakhogy lassacskán a lábainál fevirágzó település szimbólumává alakult.

Hogy miért csonka a felirat? A pénz az oka. Az ingatlanfejlesztő ugyanis belebukott a nagy gazdasági világválságba, és nem foglalkozott többet a reklámfelirat karbantartásával sem. Először a H betű dőlt le, aztán az OLLYWOODLAND többi betűje is olyan állapotba került, hogy amikor az 1940-es évek közepén a felirat a város tulajdonába került, le akarták takarítani a Lee-hegy oldaláról. A Hollywoodi Kereskedelmi Kamara mentette meg: 1949-ben felújította, kipótolta a kezdő H-val, és levette a végéről az utolsó négy betűt.

Az idő vasfoga és néhány kisstílű bűnöző keze nyoma hamarosan újabb felújítást követelt: a 70-es évekre a D teteje és a harmadik O lebukfencezett a hegyoldalon, a második L betűt gyújtogatók rongálták meg. A „foghíjas” szimbólum beindította néhány csirkefogó fantáziáját. 1976. január 1-jén például egy Danny Finegood nevű egyetemista 50 dollárnyi fekete és fehér vászonnal betekergette és kiegészítette a megmaradt betűket, hogy a felirat HOLLYWEED formában virítson a város fölött annak örömére, hogy a helyi törvénykezés dekriminalizálta kis mennyiségű marihuána birtoklását. Az ötletet művészeti projektként tálalta, a tanárai jelessel értékelték, Finegood pedig rákapott a dologra: három további alkalommal „módosította” a feliratot: 1987 húsvétján, II. János Pál pápa látogatásakor HOLYWOOD-ra, majd OLLYWOOD-ra, tiltakozásként az Irán-Contra ügy miatt, majd OIL WAR-ra szintén tiltakozásképpen az öbölháború ellen. Finegood nyomán szabadon mások is átalakították a feliratott egyetemi futballbajnokság logójává vagy elnökjelöltet támogató politikai üzenetté.

1973-ban műemlékké nyilvánították ugyan a feliratot, de a rendbe tételére még évekig várni kellett. 1977-ben a Hollywoodi Kereskedelmi Kamara sürgetni kezdte a felújítást, csakhogy nem volt rá kerete: kb. negyedmillió dolláros tételről volt szó. Egy évvel később Hugh Hefner vette kézbe az ügyet, Playboy-villában jótékonysági gálát szervezett, amelyen szimbolikusan elárverezte a kilenc betűt. Az adományozók – köztük maga Hefner és a rocksztár Alice Cooper – fejenként 27 700 dollárt ajánlottak fel, és így összegyűlt a szükséges összeg nagyrésze. A betűk három hónapra eltűntek, majd az év végére felújítva a helyükre kerültek. Az új, ezúttal zománcozott felirat méreteiben megegyezik az eredetivel, de a szerkezetét megerősítették 194 tonna betonnal, a betűk erős acélvázra kerültek, és azóta is időnként újrafestik őket.

Hogy több gyújtogatás és szándékos vagy véletlen rongálás – pl. egykor divat volt a betűkön lógni, ami nem feltétlenül használt azoknak – ne történhessen, a felirat közvetlen közelébe már nem lehet eljutni, ebben szögesdrót kerítés akadályoz, és a Los Angeles-i rendőrség mozgásérzékelőkkel és mikrofonokkal rakta tele a területet.

Ennek ellenére a felirat turistabusszal vagy gyalogos túraútvonalon jól megközelíthető, a fölötte levő útról szépen látszik a város, úgyhogy a turisták kedvelt kirándulóhelye. Kevesebben tudják azonban, hogy régmúlt tragédia helyszínén szelfiznek. 1932-ben egy Peg Entwistle nevű New York-i színésznő Los Angelesbe költözött, hogy a Broadwayen elért színházi sikerek után filmekben próbáljon szerencsét. Kapott is egy mellékszerepet a Thirteen Women című krimiben, de hónapokig úgy tűnt, a stúdió nem akarja meghosszabbítani a szerződését. A 24 éves színésznő elkeseredésében két nappal a film bemutatója előtt öngyilkos lett: egy létrán felmászott a Hollywood felirat H betűjére, és onnan a mélybe vetette magát. A legenda szerint éppen másnap érkezett levele: egy színdarab főszerepére kérték fel benne – egy öngyilkosságra készülő fiatal nőt kellett volna játszania...

Nemcsak maga a HOLLYWOOD felirat, hanem a környezete is védett terület. Még 1940-ben Howard Hughes megvásárolt egy hatalmas, 138 árnyi birtokot a felirat nyugati oldalán, ahol előkelő villát tervezett építeni maga és nem kevésbé híres barátnője, Ginger Rogers számára. Szakításuk után Hughes álmaik otthonának nagyszabású tervét örökre félretette, és semmi sem történt a birtokon, míg 2002-ben a producer-rendező-vállalkozó örökösei el nem adták egy chicagói befektetőnek. Ez a cég természetesen pénzzé akarta tenni a területet, és hogy azt mégse nőhesse be luxusvillák sokasága, példátlan összefogás született: filmstúdiók, színészek és alapítványok adták és gyűjtöttek össze 12,5 millió dollárt, a már említett Hefner pedig hozzátett még 900 000-et, hogy a vételárat kifizessék, és a hajdani birtok védett park maradhasson.

Ha a valóságban nem is, filmekben többször is lerombolták az egész HOLLYWOOD feliratot: a Földrengésben (Earthquake , 1974) egyenként zuhannak le a betűi, a Supermanben (1978) meghajlik egy földrengés során; az 1941-ben (1979) egy pilóta lövi szét, a The Rocketeerben (1991) egy gonosztevő rohan bele a meghibásodott rakétáival; a Menekülés Los Angelesből (Escape from L.A., 1996) című Carpenter-filmben szinte lángra kap, a Joe, az óriásgorilla (Mighty Joe Young, 1998) címszereplője leszedi az egyik O-t; a Holnaputánban (The Day After Tomorrow, 2004) tornádó, A Kaptár: Túlvilágban (Resident Evil: Afterlife, 2010) pedig a zombiapokalipszis teszi tönkre. Persze olyan film is bőven akad, amelyikben a jelzés csak egyszerűen felbukkan, és túléli a körülötte zajló kalandokat (Beyond the Valley of the Dolls, 1970; Down Three Dark Streets, 1954; Gengszterosztag / Gangster Squad, 2013; Az Argo-akció / Argo, 2012; Barátság extrákkal / Friends with Benefits, 2011 stb.). Ahogy az a kilenc óriási betű maga is túlélt egy egész évszázadot, és nekivágott a következőnek.

Források: The Hollywood Sign www.hollywoodsign.org , 8 Things You May Not Know About the Hollywood Sign https://www.history.com/news/90-years-later-8-things-you-may-not-know-about-the-hollywood-sign , History Of The Hollywood Sign Photo Galery https://deadline.com/gallery/history-of-the-hollywood-sign-photo-gallery/hollywood1/

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kolozsváriak! A TIFF egyik helyszíne az ún. Cercul Militar, a Victoria/Győzelem mozi mellett található faszékes terem, amit a hadsereg ad bérbe a fesztiválnak. Évek óta küszködünk a magyar megnevezésével. Te melyikre szavazol?

Szavazó

Kolozsváriak! A TIFF egyik helyszíne az ún. Cercul Militar, a Victoria/Győzelem mozi mellett található faszékes terem, amit a hadsereg ad bérbe a fesztiválnak. Évek óta küszködünk a magyar megnevezésével. Te melyikre szavazol?

Friss film és sorozat