Csapón kívül 9.: Buster Keaton: The General / A generális Csapón kívül 9.: Buster Keaton: The General / A generális

A hazáért, a menyasszonyért és a mozdonyért

Csapón kívül 9.: Buster Keaton: The General / A generális

ÉRTÉKELD A FILMET!
A generális
Buster Keaton, Clyde Bruckman
1926

A Filmtett szerint: 9 10 1

9

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Trivia rovatunk legutóbbi cikkével kettős évfordulót ünnepeltük, és most sem eresztjük lennebb a lécet: kilencven évvel ezelőtt, 1926-ban mutatták be a rezzenéstelen arcáról és vakmerő mutatványairól híres némafilmsztár, Buster Keaton A Generális című filmjét.
 

Az amerikai polgárháború idején játszódó film, melyben a Keaton által alakított mozdonyvezető egyszerre kell megmentse az unionista csapatok által elrabolt menyasszonyát és Generális nevű mozdonyát, sajnos egyáltalán nem volt átütő kasszasiker, és a rendező karrierjének lassú, de biztos hanyatlását sem tudta megállítani. Keatonnak csak évtizedekkel később, az ötvenes évek végén lehetett némi elégtételben része, amikor az amerikai közönség újból felfedezte magának az egykor filmcsillagot, és vele együtt kedvenc filmjét is. Buster Keaton amúgy ezelőtt ötven évvel költözött az örök gegmezőkre.

  • Bármennyire is hihetetlen, a saját ellopott mozdonyát rükvercben üldöző masiniszta története az amerikai polgárháború valós eseményein alapszik. Ezt filmesítette meg a Walt Disney stúdió is 1956-ban drámai formában, a The Great Locomotive Chase című filmben (nocsak, még egy évforduló!). Az eredeti mozdony neve is Generális volt, és Keaton is pont ezt a mozdonyt akarta használni, ami akkoriban a chattanoogai vasúti depóban rostokolt. A vasúti társaság kezdetben hozzá is járult a forgatáshoz és egy vasútvonalat is lezárt volna a film kedvéért. Kezdeti kedvességük tovatűnt, miután kiderült, hogy Keaton vígjátékot akar forgatni. A rendező így nem kapta meg az eredeti Generálist.
  • Abban a jelenetben, amikor Keatonék átrobognak a frontvonalon, a háttérben láthatóak az északi és a déli csapatok is. Természetesen mindkét katonaságot az oregoni nemzeti gárda tagjai alakították, csak épp ruhát cseréltek a két felvétel között. Az oregoni forgatási helyszín mellett a legfontosabb érv azonban nem a nemzeti gárda lelkesedése volt, hanem az, hogy ott még voltak keskenyvágányú vasútvonalak, amelyeken a 19. századi mozdonyok közlekedhettek.
  • Keaton nem volt a makettmozdonyok híve, így a film legköltségesebb jelenete az volt, amelyben a másik főszerepet játszó mozdony, a Texas, a hídról a folyóba zuhan.  És nem csak ennek a filmnek, hanem állítólag az egész némafilmkorszak egyik legköltségesebb jelenete volt. A mozdony a második világháborúig a folyóban maradt, amikor ócskavasként használták fel.
  • Mivel a film eredeti jogtulajdonosa nem hosszabbította meg időben a forgalmazási jogokra vonatkozó szerződést, a filmet közkinccsé nyilvánították. Bár elsőre jó hírnek tűnik, hogy nem védi szerzői jog a filmet, ez azt is jelentette, hogy gyakorlatilag bárki másolhatott, és árusíthatott Generális VHS-t és DVD-t. Ennek tudható be, hogy most is számos nagyon gyenge minőségű másolat van forgalomban, olyanok is, amit az eredeti kópia másolata másolatáról másoltak.
  • 2007-ben az Amerikai Filmintézet 18. helyre sorolta a filmet minden idők legfontosabb amerikai filmek százas listáján. Az amerikai Premiere filmes szaklap is az ötven legjobb vígjáték közé sorolta a filmet 2006-ban, azaz pontosan nyolcvan évvel a film bemutatása és negyven évvel a rendező halála után. Ennyit még Orson Welles sem kellett várjon.
Támogass egy kávé árával!
 
A generális

A generális

Fekete-fehér akciófilm, kalandfilm, vígjáték, 67 perc, 1926

Rendező: ,
Szereplők: , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

9

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat