Csapón kívül 3.: Fargo Csapón kívül 3.: Fargo

A kutyák túlélték

Csapón kívül 3.: Fargo

ÉRTÉKELD A FILMET!
Fargo
Ethan Coen, Joel Coen
1996

A Filmtett szerint: 10 10 1

10

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Húsz évvel ezelőtt mutatták be a Coen testvérek első igazán sikeres filmjét, a Fargót. A film két Oscar-díjat sepert be, valamint több mint száz további díjat és jelölést jegyez. A továbbiakban megtudhatod miért akarta lelőni az egyik főszerepet alakító William H. Macy a Coen testvérek kutyáit, és hogyan tisztelegtek a rendezők Stanley Kubrick filmjei előtt.

  • William H. Macy meg volt győződve arról, hogy ő a legmegfelelőbb színész Jerry Lungergaard szerepére. A Coen testvérek kétszer is behívták olvasópróbára, de végül nem ajánlották fel neki a szerepet. Macy New Yorkba repült, ahol a film előkészületei zajlottak, és állítólag azt mondta a Coen testvéreknek: „Nagyon, nagyon aggódom, hogy elcseszitek a filmet azzal, hogy másnak adjátok a szerepet. Ez az én szerepem, és ha nem kapom meg, lelövöm a kutyáitokat.” Megkapta a szerepet.
  • A fagyos téli tájban játszódó történetet az elmúlt száz év második legmelegebb telén vették fel, ezért a külső felvételek helyszíneit Minnesota, Észak Dakota államok és Kanada között költöztették.
  • Bár a film azt hirdeti, hogy a történet valós eseményeken alapul, ez csak reklámfogás volt, hogy a nézők könnyebben beleéljék magukat a cselekménybe. Annyira sikeres volt, hogy egyes urbánus legendák szerint a film megtekintése után több néző a pénzzel teli bőrönd felkutatására indult.
  • Több utalást találhatunk Stanley Kubrick filmjeire. Carl Showalter említi, hogy csak a „jó öreg digi-dugi”-ért érkezett a városba – utalás a Mechanikus Narancsra. A rablás jelenetének snittelése (például az ajtó betörése) ugyanakkor a Ragyogás előtti tisztelgés.
  • A két emberrabló közül Gear Grimsrudnak összesen 18 mondata van az egész filmben, hozzá képest társa, Carl Showalter, akinek karakterét Coenék Steve Bruscemire írták, 150 alkalommal szólal meg.
  • A filmben használt faaprító jelenleg kiállítási tárgy a Fargo-Moorhead Turistaközpontban.
  • A terhes rendőrnőt, Marge-ot alakító Frances Macdormand madármaggal megtöltött „terhes párnát” viselt a forgatások alatt. Frances Macdormand amúgy a Coen filmek egyik állandó szereplője, nem mellékesen Joel Coen felesége.
  • A főszereplő, Jerry Lundegaard családnevét Coen fivérek Minneapolis Star and Tribune egykori filmkritikusától, Bob Lundegaardtól kölcsönözték. Bob a Coen testvérekkel együtt nézte meg a filmet, aminek a végén poénként megjegyezte, hogy másnap reggel ügyvédei jelentkezni fognak náluk.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Fargo

Fargo

Színes bűnügyi, filmdráma, thriller, 98 perc, 1996

Rendező: ,
Szereplők: , , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

10

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Friss film és sorozat