Jay Roach: Recount / Újraszámlálás Jay Roach: Recount / Újraszámlálás

Ha a gépezet beindul...

Jay Roach: Recount / Újraszámlálás

ÉRTÉKELD A FILMET!
Újraszámlálás
Jay Roach
2008

A Filmtett szerint: 8 10 1

8

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Az amerikai választásoknak megágyazó demokrata „propagandafilm” hozzánk csak Barack Obama győzelmi mámora után ért el, egy kis történelemóra azonban sosem árt. A cselekmény szédületes tempóban száguld előre, nagyjából annyi mondatot hallunk egymásra torlódni, mint egy átlagos Szívek szállodája-epizódban, csak itt minden „élesben” megy.

A Recount / Újraszámlálás (2008) című film egyik plakátja

Az Egyesült Államokban 2008. május 25-én – a kampány sűrűjében, de még jóval az őszi elnökválasztás előtt – mutatták be a Recount / Újraszámlálás című televíziós produkciót az HBO finanszírozásában. A film mintegy két órában meséli el a 2000-es elnökválasztást eldöntő floridai szavazatok újraszámlálásának történetét. A két jelölt, a republikánus George W. Bush és a demokratákat képviselő Al Gore minden addigit felülmúlóan szoros küzdelmet folytatott az elnöki posztért. A harc végül a floridai szavazatokkal dőlt el Bush javára. A demokraták azonban a választások tisztátalanságára hivatkozva a szavazatok újraszámlálását kezdeményezték. A nagy visszhangot keltett ügy csak mintegy 36 nap után csitult el Florida Állam Legfelsőbb Bíróságának határozata alapján, mely vitatható módon ugyan, de Bush-t hozta ki győztesnek.

A film nem mondja azt, hogy Al Gore-nak kellett volna nyerni, hatáskeltési mechanizmusa annál sokkal ravaszabb, csupán azt állítja, hogy az eredmény soha nem derült ki, így nem lehetünk biztosak abban, hogy ki a jogos győztes. A mű alapállítása szerint minden szavazat számít, és mivel az újraszámláló eljárás félbeszakítása megakadályozta ennek megvalósulását, így a végeredmény nem tekinthető legitimnek.

Laura Dern a Recount / Újraszámlálás (2008) című filmben

Televíziós produkció volta ellenére az Újraszámlálás alkotói illusztris szereplőgárdát toboroztak össze. A főszereplő Ron Klain figuráját – aki Al Gore személyes tanácsadója volt, majd lefokozása után a floridai újraszámlálást koordináló stáb vezetője – Kevin Spacey alakítja. Ellenfele James Baker; a republikánusok ravasz irányító embere Tom Wilkinson megformálásában látható. Feltűnik még David Lynch kedvenc színésznője, Laura Dern is a végső döntést legitimáló államtitkár, Katherine Harris szerepében. Dern karaktere áll a legközelebb a paródiához, a kiváló színésznő végig a ripacskodás határán egyensúlyoz a tonnányi sminket viselő és intelligencia helyett színpompás kosztümöket magára öltő közszereplő figurájának megformálásakor. Jelenléte ugyanakkor üde színfolt a szürke egyenruhás, munkájuk szükségesnek tartott kellékeként állandóan fapofát viselő férfiak tömegében. Habár a film nőábrázolása igencsak megkérdőjelezhető, hiszen jelenlétük Harris negatív karakterét leszámítva csupán epizódszerepekre korlátozódik, Dernnek mégis sikerül némi emberséget csempészni a figurába. A stáb további prominens tagja még a Klain társaként feltűnő Denis Leary, illetve az édességmániás demokrata sztárügyvédet megformáló ifjabb Ed Begley.

Kevin Spacey és Ed Begley Jr. a Recount / Újraszámlálás (2008) című filmben

Az illusztris szereplőgárda ellenére azonban a karaktereket nincs időnk megismerni: a cselekmény szédületes tempóban száguld előre. Mindkét oldalról csak úgy záporoznak a kijelentések, nagyjából annyi mondatot hallunk egymásra torlódni, mint egy átlagos Szívek szállodája-epizódban, csak itt a popkulturális idézetekkel tűzdelt csacsogás helyett minden „élesben” megy. Nagyjából egy kaptafára történik minden, a szereplők szembesülnek egy problémával, aztán meghallgatjuk mindkét oldal válaszát, majd újabb gond merül fel, melyet ismét két egymásnak szögesen ellent mondó interpretáció követ. A filmet történelmi lecke mellett akár kis retorikaórának is tekinthetjük.

A záporozó mondatokon túl azonban a képi világ is figyelemre érdemes. Igazinak tűnő híradórészletek, áldokumentumfilmes felvételek és a szavazatok számlálását illusztráló szekvenciák tagolják az amúgy is sűrű vágású, folyamatos kameramozgással operáló képsorokat. A néző időnként csak kapkodja a fejét, és kétségbeesetten keresi a visszatekerés gombot a távirányítón. A szinte követhetetlen cselekményfolyam csak néha áll le egy-egy pillanatra, ekkor viszont gyakorlatilag nullára zuhan a tempó, hosszan kitartott szomorkás zongorafutamok kíséretében szemlélhetjük a csalódott demokratákat, akiknek minden alkalommal a legaljasabb republikánus fondorlatokkal kell szembenézniük.

Kevin Spacey és Denis Leary a Recount / Újraszámlálás (2008) című filmben

A szóban forgó két elnökjelölt „személyesen” nem bukkan fel a filmben, csupán a hangjukat halljuk, illetve időnként hátulról mutatja őket a kamera. Csúcspontként a film végén előbb külön-külön, majd egymás mellé helyezve bejátsszák a választásokat követő záróbeszédüket, mely ironikus módon mindkét esetben ugyanazzal a mondattal ér véget: Isten áldja Amerikát.

Az Újraszámlálás utólagos súlyát az adja, hogy az idén lezajlott választásokban Florida ismét kritikus szereppel bírt. Az utolsó pillanatig kérdéses volt, hogy Barack Obamának sikerül-e kékbe fordítani az addig stabilan republikánus államot. A szoros harc végén mindössze 2,82%-kal, de Obama nyert Floridában, és így övé lett az elnöki poszt is.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

A Filmtett szerint:

8

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

 • Jurassic World: Világuralom

  Színes akciófilm, kalandfilm, sci-fi, thriller, 146 perc, 2022

  Rendező: Colin Trevorrow

 • Enfant Terrible

  Színes életrajzi, filmdráma, 134 perc, 2020

  Rendező: Oskar Roehler

 • Elvis

  Színes életrajzi, zenés, 159 perc, 2022

  Rendező: Baz Luhrmann

Szavazó

Melyik a kedvenc Cronenberg-filmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc Cronenberg-filmed?

Friss film és sorozat

 • Jurassic World: Világuralom

  Színes akciófilm, kalandfilm, sci-fi, thriller, 146 perc, 2022

  Rendező: Colin Trevorrow

 • Enfant Terrible

  Színes életrajzi, filmdráma, 134 perc, 2020

  Rendező: Oskar Roehler

 • Elvis

  Színes életrajzi, zenés, 159 perc, 2022

  Rendező: Baz Luhrmann