Paul King: Paddington Paul King: Paddington

Paddington mackó a pácban

Paul King: Paddington

ÉRTÉKELD A FILMET!
Paddington
Paul King
2014

A Filmtett szerint: 7 10 1

7

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Türkiz düftinkabátban jár, marmeládos szendvicset tárol a sapkája alatt, és a legsötétebb Peruból származik. Nagyon angol, nagyon szőrös, és egészestés mozifilmjét látva kijelenthetjük: nagyon vicces is.

Ő Paddington mackó, született angol gyerekirodalom-klasszikus. Hazájában 1958 óta ismerik, de Magyarországon csak 50 évvel később mutatkozott be. Az ifikönyvekre szakosodott Ciceró Könyvstúdió csak 2008-ban kezdte el – Tandori Dezső fordításában – kiadni a kalandjait. A magyar fogadtatást így nem terhelik akkora elvárások, mint az angolt, de Paul King filmje itthon is új kölyökkedvenccé avathatja Paddingtont.

Kép a Paddington című filmből

A recept roppant egyszerű: a filmet író és rendező King a régivágású családi filmek hagyományát támasztotta fel. Nem követi a kortárs animációs trendeket, és nem szórta tele felnőtt filmélményekre való utalásokkal moziját. Akciót is csak annyit szőtt bele, amennyit ma már muszáj, és az obligát autósbuszüldözés is tökéletesen idomul a Paddington humorához. Habár elsüti a kötelező gegeket a londoni taxisokról és a brit időjárásról, King bájos és szerethető karakterhumorral dolgozik, amit elsősorban a kétbalkezes és -lábas medvebocs szolgáltat. Paddingtonban ugyanis egy 20-as évekbeli burleszksztár veszett el. Tökéletesen kiszámítható, de menetrendszerűen röhögtető Chaplint idéző csetlése és Harold Lloyd előtt tisztelgő botlása. A mellékkarakterek is lecsapnak pár poént, bár meglehetősen ismerősek: a rendmániás édesapa, az elvarázsolt házvezetőnő, és persze a házsártos, kisstílű szomszéd, aki az első szépnőt lejárt szavatosságú májkrémes-uborkás vacsorára invitálja át.

Kép a Paddington című filmből

Maga a sztori a leghalványabb a filmben, bár a 6–12 éves korosztálynak (akiknek a Paddington elsősorban szól) jelentős filmismeret híján szórakoztató. Értelemszerűen a címszereplő eredettörténetére, illetve a Brown családdal való megismerkedésére koncentrálunk. A különösen okos mackókat egy brit tudós fedezte fel Peruban, majd miután megszerettette velük a marmeládot és megtanította őket angolul, meginvitálta londoni hajlékába. Jó pár évvel és egy természeti katasztrófával később az ifjú Paddington ellátogat Londonba. A jóhiszemű medve azt várja, a nagyvárosban majd segítenek neki az emberek, de a Brown család is csak addig fogadja be, amíg meg nem találják a felfedezőt. Közben egy állatpreparátor is tudomást szerez Paddington érkezéséről, és – a Szörnyella De Frász-szerep reprízében Nicole Kidman – igyekszik kitömni a békés bocsot.

Kép a Paddington című filmből

A Paddington világában nem jelent feltűnést egy beszélő, két lábon járó medve. A Paddington, ellentétben például az élőszereplős filmet a rajzfilmmel vegyítő Roger nyúl a pácbannal, épp e két világ összeboronálásán fáradozik. Míg Robert Zemeckis klasszikusában a firkák és az emberek világa élesen különvált, addig a Paddingtonban a CGI és az élőszereplős szféra összemosódik. Ezt tükrözi az animációs technika is: a hiperrealitásra törekvő kortárs tömegfilm eltünteti a határokat a valóság és a valóság digitális képe között. Ebből a szempontból a Paddington technikai bravúr: CGI-lény soha ennyire gyűrődésmentesen nem simult még a hús-vér színészek belakta világba. (Ugye, Garfield?) A dicséret a Framestore IT-seinek jár, akik a hasonló koncepció mentén készült Gravitáció speciális effektusaiért is felelnek, de CV-jükben ott virít A galaxis őrzői és három Harry Potter-film is.

Míg a Paddington a mackót felfokozott életszerűséggel és minden szőrszálat megmozgató aprólékossággal animálja, addig az angol fővárost varázslatossá, különössé teszi. A Londoni Természettudományi Múzeumot például cyberpunk- vagy Terry Gilliam-filmekbe illő csőpostával turbózza fel, míg a Brown családot egy Wes Anderson műveit idéző makettdíszletben mutatja be a nézőknek. A Paddingtonban sok a stiláris trükközés, a szintén andersoni, túlcsorduló színhasználattól a történet több jelenetében is felbukkanó és a kamerába belepislogó utcazenész-csapatig, de ezek nem állnak össze egységes stílussá.

Kép a Paddington című filmből

King filmjét további kritikával is lehetne illetni – a második felére például már kevesebb viccet porcióztak –, de nem érdemes. Mert mindent összevetve kicsiknek, felnőtteknek egyaránt szórakoztató filmélmény, a karácsonyi szezon biztos favoritja, amely úgy képes az egész családhoz szólni, hogy se túl okos, se túl bárgyú nem lesz. Még Nicole Kidman is jó benne állatpreparátorként, pedig ő az utóbbi időben – például a régi melodrámáit felelevenítő Amnéziában – már rendre alulteljesít. Szőke parókás, tűsarkon guruló karikatúraként viszont nagyon is vérfagyasztó. A Paddington jótékony mellékhatását is ő szolgáltatja: garantáltan kineveli a kislányokból a tűsarkú iránti vonzódást.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Paddington

Paddington

Színes vígjáték, családi, 95 perc, 2014

Rendező:
Szereplők: , , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

7

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

 • Ők (Men)

  Színes filmdráma, horror, sci-fi, 100 perc, 2022

  Rendező: Alex Garland

 • Háromezer év vágyakozás

  Színes fantasy, filmdráma, romantikus, 108 perc, 2022

  Rendező: George Miller

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Friss film és sorozat

 • Ők (Men)

  Színes filmdráma, horror, sci-fi, 100 perc, 2022

  Rendező: Alex Garland

 • Háromezer év vágyakozás

  Színes fantasy, filmdráma, romantikus, 108 perc, 2022

  Rendező: George Miller