David Lowery: Pete’s Dragon / Elliott, a sárkány David Lowery: Pete’s Dragon / Elliott, a sárkány

Így szeresd a sárkányodat

David Lowery: Pete’s Dragon / Elliott, a sárkány

ÉRTÉKELD A FILMET!
Elliott, a sárkány
David Lowery
2016
Elliott, a sárkány

Elliott, a sárkány

Adatlap Filmadatlap Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint: 7 10 1

7

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Az Elliott, a sárkány nemcsak azt bizonyítja, hogy a Disney varázslat még mindig ereje teljében van, hanem azt is, hogy a mozgóképes gyermekmesék komolyabb hangvételű felélesztése egy működőképes recept is lehet.

A Disney 2013 márciusában jelentette be, hogy remake-et kíván készíteni az 1977-es Peti sárkányából. Azonban az Elliott, a sárkány csupán nagyvonalakban követi az elődjének számító, élőszereplős és animációs technikát keverő családi musicalt: történet szempontjából szinte csak a két főszereplőt – az árva Pete-t és a jóságos Elliottot – tartotta meg; a könnyed, már-már burleszkes hangvételt pedig drámaira cserélte. Ezzel tökéletesen illeszkedik az elmúlt évek trendjébe, mely a régmúlt gyermekmeséit támasztja fel felnőttesebb, komolyabb stílusban: csak míg a Hófehér és a vadász (Snow White and the Huntsman) vagy a Demóna (Maleficent) igen gyenge színvonalat képviseltek, addig az Elliott, a sárkány bebizonyítja, hogy a Disney-ben még bőven van spiritusz.

Míg a Peti sárkánya az 1900-as évek elejére, addig az Elliott, a sárkány a 80-as évekbe repít minket. Pete kalandos kirándulásra indul családjával, aminek egy végzetes baleset vet véget. A kisfiú az erdőben reked, azonban szerencsére nem marad magára: egy jóságos zöld sárkány lesz őrző-védő társa, akit egy gyermekmese kutyusa után Elliottnak nevez el. Elliott pedig számos esetben valóban eblelkületről tesz tanúbizonyságot: hűséges és odaadó, gesztusai és morgásai is kutyára emlékeztetnek. Talán ezért is döntöttek az alkotók a klasszikus sárkányábrázolástól való eltérés mellett: a pocakos Elliott CGI-testét nem pikkelyekkel, hanem sűrű bundával vonták be. A két barát hat éve tartó erdei idilljének aztán a fakitermelő cég erőszakos terjeszkedése vet véget: az emberek először Pete-re, majd a nyomába eredő Elliottra találnak rá. Csak míg a vadóc kisfiú számára a civilizáció a megbékélés és család reményét nyújtja, addig Elliott számára a veszélyt, hiszen sárkány létére maximum trófeaként, vagy King Konghoz hasonlóan kiállított szörnyként van helye az emberek világában.

Az Elliott, a sárkány remekül egyensúlyoz a felnőtt- és gyermekfilmek nyelvezetének érzékeny határvonalán: történetével és tanulságával elsősorban a fiatalabb közönséget szólítja meg, de tagadhatatlanul nosztalgikus érzést kelt a Disney-meséken felcseperedett idősebb korosztályban is. A film értelemszerűen egy kisfiú történetét meséli el, ám stílusa nem sekélyesedik a bugyutaság szintjére – ahogy abba elődfilmje, a Peti sárkánya többször is belefutott. Pete árvaságának tragédiája, a fakitermelő cég és a gonosz báty nagyravágyása, illetve a sárkány végső kiszolgáltatottsága drámaian lengi körül Lowery alkotását. A Disney-t korábban jellemző, cinikusabb befogadóknak azonnal szemet szúró hurráoptimizmus tehát átfordult egy sötétebb tónusba. Erre tökéletes példa a film egyik első, már-már horrorba hajló jelenete, amikor a kis Pete-et éhesen morgó farkasok falkája ejti csapdába a vadregényes erdőben.

Persze ez nem jelenti azt, hogy az Elliott, a sárkány ne viselné magán a majdnem száz éves stúdió tipikus jegyeit. A gyermeki optimizmus értelemszerűen Pete-en keresztül reprezentálódik, aki a viszonylag kevés szöveges szerep ellenére is a film legkiforrottabb és legkevésbé sablonos karaktere. Ebben persze nagy szerepe van Oakes Fegley remek játékának is: teljes hitelességgel adja át a naiv tisztaságot, és gyermekszínész létére nem egyszer lejátssza ripacskodásra vetemedő felnőtt partnereit (például a kapzsi bátyot játszó Karl Urbant). Szerencsére a Disney-t jellemző fülszaggató betétdalok ezúttal elmaradnak, ám a bámulatos látványvilág nem. Az Új-Zéland gyönyörűséges tájain felvett jelenetek a nézőt is hamar az erdő hűvös oltalmába varázsolják, a fantasztikusan megkomponált repülésjelenetekért pedig a 3D-re is megéri kicsengetni a felárat.

A Mauglihoz hasonlóan erdőben felcseperedő Pete számára – és így a nézőnek is – a sárkánnyal töltött idő jelenti a nagybetűs Idillt. Elliott nem csupán képzelt barát (mint ahogy azt sokan hiszik a történet folyamán), hanem igazi társ, egy óvó kedvenc, akivel szemben a felnőttek világa és a civilizáció fenyegetést képvisel. Pete története tehát egy duplán nehéz felnőtté válás – az emberek világába való visszatagozódás viszontagságait is magában rejti. Mindeközben az Elliott, a sárkány a már megszokott Disney-tanulságot is ellövi, noha cseppet sem elcsépelt vagy csöpögős módon: bármi történik is, higgyünk a varázslatban! A varázslat pedig tényleg létezik, hiszen az Elliott, a sárkány az elődfilm gyenge minősége ellenére is szívmelengető élményt nyújt – gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Elliott, a sárkány

Elliott, a sárkány

Színes kalandfilm, családi, fantasy, 102 perc, 2016

Rendező:
Szereplők: , , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

7

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Friss film és sorozat