Jon Favreau: The Jungle Book / A dzsungel könyve Jon Favreau: The Jungle Book / A dzsungel könyve

Dzsungel, zöld vásznon

Jon Favreau: The Jungle Book / A dzsungel könyve

ÉRTÉKELD A FILMET!
A dzsungel könyve
Jon Favreau
2016

A Filmtett szerint: 9 10 1

9

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

A történet a jól ismert, 1894-ben kiadott Rudyard Kipling-novellafüzér első részein alapuló mese. A szereposztás parádés. A rendező a Vasember-filmekkel nemzetközi hírnevet szerzett Jon Favreau, aki film végét látva ezúttal is folytatásos történetben gondolkozik. Az újdonság a technika: CGI az egész világ. És ez most jó.

Egy elárvult emberkölyök a dzsungel mélyén nő fel, állatok vigyáznak épségére, s amikor a vadon már veszélyessé válik rá nézve – egy tigris kezd rá vadászni –, visszaindítják igazi hordájához, az emberek közé. Szép, klasszikus felnövéstörténetet látuk barátságról, bajtársiasságról, szeretetről, kitartásról, s az egyetemes emberi értékek jól kimunkált, tiszta és meglepően eredeti jellemrajzokkal társulnak. Maugli (Neel Sethi) ember volta például nem csak annyit jelent, hogy két lábon jár, és nem igazán tartozik a dzsungelhez (bár kétségtelenül ebből származik a film legviccesebb jelenete, amelyben a vízhez sereglett, tikkadt és pletykás állatok súgdosódnak Maugli háta mögött): az ember ösztönösen kitalált „trükkjei” révén emelkedik ki az állatvilágból. Maugli gondolkozik, és minden feladathoz eszközt fabrikál magának – ezt a másságát a többiek furcsálják, tiltják vagy kihasználják. A tét ezúttal sokkal hétkönapibb, mint bármelyik korábbi Maugli-verzióban: a dzsungel kiveti-e magából vagy befogadja az emberkölyökköt, lehet-e belőle egy lesz a vadon összes többi, „teljes értékű” állata közül?

Nemcsak a főszereplő, hanem a többi figura jellemrajza is meglepően friss és határozott, és hála ezért az állatokat megszólaltató színészeknek is, akik minden jel szerint kedvüket lelték a feladatban. A film élénk és nagyon mai üldözésjelenettel indul, amelyben Bagira (Ben Kingsley) követi az ágról ágra ugráló Mauglit, majd a végén tapasztalt edzőként értékeli a teljesítményét. Az itt is zseniális Bill Murray Baluja a Disney-féle rajzfilmverzió medvéjének továbbfejlesztése: a jó kedélyű, dundi mackó most rettenetesen lusta és enyhén tériszonyos, ugyanakkor ügyes manipulátor, aki nem átall füllenteni és kihasználni Maugli ügyességét és „trükkjeit”, csakhogy mézhez jusson – közben meg aranyos és szerethető, egy pillanatig sem  lehet haragudni rá. A „piros virágra” vágyó majomkirály (Christopher Walken) meglepően gonosz, zsarnok óriás, Ká, a kígyó Scarlett Johansson angyali hangján bűvölő, hízelgő ragadozó, Idris Elbának pedig egy igazán félelmetes, kegyetlen és aljas Sir Khánt köszönhetünk.

Apropó bűvölés: egy ilyen népszerű gyermekirodalmi klasszikus adaptációjakor nem lehet eltekinteni a korábban készült, szintén népszerű filmes és rajzfilmes adaptációktól (a Korda Zoltán-féle, Oscar-díjas, 1942-es, élőszereplős és az 1967-es animációs feldolgozásra gondolok, a gyatrább verzióktól egyáltalán nem árt eltekinteni). Kérdés, hogy milyen mértékben érdemes követni ezeket, vagy inkább bizonyos elemeiket újrahasznosítani. A Disney-rajzfilmek aranyosság-faktorát kötelezően növelő, apróbb testű állatkák megjelenése például újraértelmezve kimondottan üdítő: a mindegyre elődöcögő, tüskéivel mindenhova beakadó tarajos sül, a tobzoska és főképp a mese kedvéért a dzsungelbe beköltöztetett, nagy fülű sivatagi ugróegerek felbukkanása minden alkalommal kiapadhatatlan humorforrásnak bizonyul Favreau filmjében. Ezzel szemben a zenével okosabban is lehetett volna bánni. Bőven elég – vicces önreflexív utalás – lett volna, ha Balu megelégszik annyival, hogy beledúdol a Disney-féle verzióból jól ismert dalába (tegyük itt hozzá, hogy a dallam háttérzeneként elhangzó feldolgozása igazán szép lett), s nem veti magát hanyatt a folyón, hogy Mauglival elbulizza az egész dalt, de a majmok királyától sem esik jól a másik rajzfilmsláger előadása. Az éneklés teljesen idegen marad a film szépen felépített világában, ahol az állatok antropomorfizmusa a szükséges minimumra van szorítva, azok meglepően valósághűen, többnyire tényleg állatként mozognak.

Általában a film teljes, nagyrészt számítógéppel varázsolt világa valósághű és aprólékosan kidolgozott. Az ágak és liánok labirintusaként megjelenő 3D-s dzsungelt, a látványos, ősi templomot és CGI-állatokat is komolyan lehet venni, a Lupita Nyong'o által megszólaltatott farkasmama bundája pedig olyan „igazi” és simogatnivalóan puha a vásznon, hogy szinte kívánunk beletúrni Ugyanakkor le a kalappal a főszerepet – az egyetlen emberfigurát – alakító Neel Sethi előtt: alig látszik ki a földből, nincs semmilyen filmes tapasztalata, mégis képes volt magától értetődő természetességgel vitatkozni egy láthatatlan fekete párduccal egy csupasz zöld vászon előtt, a film legvégén pedig ez áll: „Filmed… in Downtown… Los Angeles”.

Nemrég a Hamupipőke élőszereplős, 3D-s változata készült el, most A dzsungel könyvét hozta el újra a mozikba a Disney. Ráadásul épp idén készült el még egy adaptáció, egy holland rajzfilm, és az IMDb tud egy 2018-ra ígért verzióról is, amelyet Andy Serkis rendez a Warner stúdióban, s amely mögé újabb sztárparádé, többek közt Christian Bale, Cate Blanchett Benedict Cumberbatch sorakozott fel. Lehet-e még újat mondani Maugli meséjéről? Nos, Favreau most tudott – picit mégis kételkedve várjuk a következő filmeket.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

A Filmtett szerint:

9

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

 • A döntés

  Színes dokumentumfilm, 79 perc, 2022

  Rendező: Vízkelety Márton, Ugrin Julianna

 • A Fabelman család

  Színes életrajzi, filmdráma, 151 perc, 2022

  Rendező: Steven Spielberg

 • Vérapó

  Színes akciófilm, thriller, vígjáték, 101 perc, 2022

  Rendező: Tommy Wirkola

Szavazó

Melyik a kedvenc életrajzi filmed a közelmúltból?

Szavazó

Melyik a kedvenc életrajzi filmed a közelmúltból?

Friss film és sorozat

 • A döntés

  Színes dokumentumfilm, 79 perc, 2022

  Rendező: Vízkelety Márton, Ugrin Julianna

 • A Fabelman család

  Színes életrajzi, filmdráma, 151 perc, 2022

  Rendező: Steven Spielberg

 • Vérapó

  Színes akciófilm, thriller, vígjáték, 101 perc, 2022

  Rendező: Tommy Wirkola