Bill Condon: Beauty and the Beast / A szépség és a szörnyeteg Bill Condon: Beauty and the Beast / A szépség és a szörnyeteg

A feminizmus és elfogadás liberális meséje

Bill Condon: Beauty and the Beast / A szépség és a szörnyeteg

ÉRTÉKELD A FILMET!
A szépség és a szörnyeteg
Bill Condon
2017
A szépség és a szörnyeteg

A szépség és a szörnyeteg

Adatlap Filmadatlap Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint: 9 10 1

9

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Feleslegesen fújták fel az oroszok a klasszikus mese homoszexuális figurájának esetét. Soha nem volt globális szinten aktuálisabb a külsőségektől független társadalmi elfogadás, Bill Condon elegánsan felújított, élőszereplős változata ráerősített a francia eredetű történet tanítására.

Olyan sztori ez, amit kismillió alkalommal, ezerféle változatban vitték már színpadra és filmre, az 1991-es rajzfilm filmzenéje Oscar-díjat is kapott, így nem kevés szájhúzással ül be a néző a moziterembe, hogy ugyan mi újat lehet még kihozni ebből az agyonrágott sablonból – bár a Christophe Gans-féle lagymatag sztorinál csak jobb lehet bármiféle feldolgozás. Szerencsénkre nem újragondolt képeket kaptunk, hanem egy becsületes, majdnem tetőtől-talpig remake született, bebizonyítva, hogy az egyszer már világsikert elért történethez megéri hűséges maradni.

A cselekmény tehát ismerős: kis francia falu az 1700-as évek közepén a maga ritmikus, beidegződött, a műveltséget feleslegesnek tartó, kétkezi munkát áldó rendjével, amelyben a fiatal szépség, Belle nem találja a helyét. A lány okos, könyvmoly, kíváncsi, nyitott a világ felfedezésére, megértésére, így a 18. századi paraszti vidéken szöges ellentéte minden falubelinek. A lány ezúttal is elkeveredik az elátkozott Szörnyeteg kastélyába, amelynek minden elvarázsolt lakója abban reménykedik, hogy lesz valaki, aki a szőrös bölényarc mögötti embert megszereti és megtöri a kapzsiság, szívtelenség, hiúság miatt „elnyert” átkot. Tik-Tak úr, Lumière, Kanna mama, Csészike, Belle napsárga estélyije – a megszokott helyére tett apró részletek széles vásznon látványos nosztalgiát ébresztenek a történet kedvelőiben.

Condon épp annyi újdonságot lehelt a történetbe ahhoz, hogy sokkal emberközelibbé, aktuálisabbá és valóságszerűbbé tegye a jól ismert történetet. Belle ezúttal mintha kevésbé lenne álmodozó és sokkal inkább két lábbal áll a földön: egy másik kislányt is olvasni akar tanítani, a falubeliek megvetése ellenére használja apja praktikus, időt spóroló találmányait, és a Szörnyeteg fogságába esve nem borul azonnal könnyeibe fulladva a selyempárnák közé, hanem a szökést tervezi. Emma Watsonnak egyszerűen energikus, elbűvölő, félig francia önmagát kellett adnia, végig lubickol Belle szerepében, angyali csengésű hangjával sokunkat meglephet. Választ kapunk azokra a kérdésekre is, amelyek a történet ismerete óta foglalkoztatnak: miért nincs Belle-nek édesanyja, mi történt a szörnnyé változott herceg szüleivel.

A valószerűbb élmény érdekében Belle édesapja ezúttal sokkal kevésbé szerencsétlen, nem ügyefogyott öregember, mint animált édestestvére – a szereplőválogatás talán legnagyobb sikere az volt, hogy az önteltség illusztrációjaként működő Gaston megformálását Luke Evansre bízták. A Szörnyeteg/Herceg szerepében Dan Stevens alakítása nem mozog túl széles skálán – az új Szörny szóló végigugrálását és éneklését leszámítva – de mellette szóljon, hogy a több kilós bölényjelmez alatt nem lehetett valami könnyű dolga. Hercegként azonban pazar a kémia Watsonnal. A botrányos hangulatban várt Lefou figurája erőltetés nélkül vicces, feldobó, homoszexualitásának humoros töltetű, halvány ábrázolása távolról sem akad okot semmiféle betiltásra. Ian McKellen számára kicsinyes volt az óra szerepe, a színészlegenda érezhetően nem tudta hangjával kiélni benne tehetségét, Ewan McGregornak azonban elég volt csupán megszólalni Lumière-ként, hogy megmosolyogtasson bájosan mesterkélt akcentusával, Emma Thompson pedig már sokszoros gyakorlattal állt a mikrofon mögé.

A látvány giccsmentes, megkapó, éppen elegendően hű az 1991-es rajzfilmhez, az operaszólamokban csevegő gardróbszekrénytől át a csipkézett, barokkos díszletig és a Szörny jelmezéig számos kelléket megépítettek, csak azt animálva meg CGI-jal, amit nagyon muszáj. Az operatőri munka hullámzón svenkelő kameramozgással igyekszik megfelelni a film hangulatának, bár néha kapkod, elsietve egy-két háttérfókuszt. Az Oscar-díjas filmzene kottája zengőbb kórusháttérrel telítettebb hatást ad, Alan Menkenék pedig néhány új szólóval is tarkították a hanglistát. Egy olvasott parasztlány mellett néhány színesbőrű színész – köztük egy művelt, könyveket gyűjtő fekete –, egy női ruháknak örvendő fiú felvillantása, a kifinomult lelket rejtő ijesztő külső: mind az elfogadni tudást hangsúlyozza, és azt, hogy ne a borítója alapján ítéljük meg a könyvet. A szépség és a szörnyetegnek végre olyan változata született, amellyel Condonék megmutatták: így kell finom utalásokkal, elegánsan újraéleszteni egy örökaktuális sikertörténetet, amely után dalolászva hagyjuk el a mozit.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
A szépség és a szörnyeteg

A szépség és a szörnyeteg

Színes családi, fantasy, musical, 129 perc, 2017

Rendező:
Szereplők: , , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

9

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Friss film és sorozat