Radu Jude: Toată lumea din familia noastră / Mindenki a mennybe megy Radu Jude: Toată lumea din familia noastră / Mindenki a mennybe megy

Mindent anyámékról...

Radu Jude: Toată lumea din familia noastră / Mindenki a mennybe megy

Biztosan nem véletlenül Mindenki a családunkból a legújabb Radu Jude-nagyjátékfilm címe, ugyanis bár nem egy klasszikus értelemben vehető családi filmről van szó, ahogyan azt Amerikában értelmeznék, de tényleg a mi családunkról, a mi családunknak szól.

Mindenesetre bárkinek is szólna, mindössze másodmagammal néztem meg Radu Jude legújabb moziját a kihűlt plázában... És igen, megint az untig látott, tipikusan román neorealista mozi egyik gyöngyszeme ez, ismét a felold(oz)ás, kiút nélküli román valóság nyersanyaga van terítéken, ezért is lenne most oly nehéz dolgom, ha objektíven akarnék viszonyulni hozzá (de nem teszem). Radu Jude minden esetre nem most kezdi a mesterséget (de nem is olyan rég!), korábbi filmjei, főleg az indulásakor készített rövidek már nemzetközi szinten is megmérettettek, és pár fontos díjat is maguk mögött tudhatnak (például a Képcső / Lampa cu căciulă című kisjátékfilm a Sundance fesztivál nagydíját kapta, ami után aztán zöld utat kapott nagyjátékfilmek készítésére is).

Kép a Toată lumea din familia noastră (Mindenki a családunkból) című Radu Jude-filmből

A Toată lumea din familia noastră is lényegében az első komoly sikert elért rövidfilmje, a 2007-es Alexandra továbbgondolása, illetve kiegészítése. Az alaphelyzet ugyanaz mindkét filmnél: egy beszélni még alig tudó kislány elvált szüleinek kíméletlen harca a kislány birtoklásáért (az apát ugyanaz a színész alakítja, Șerban Pavlu). Az új nevelőapa persze mindkét esetben olaj a tűzre, ezúttal azonban a „hatás alatt álló” édesapa őrjöngése sokkal megfékezhetetlenebbé, radikálisabbá súlyosbodik, az események visszafordíthatatlanná válnak. A helyzetet súlyosbítja, hogy a fiatal gyerekvállalók infantilis, felelőtlen, őnző „felnőtt”-világa kíméletlenül korcsosítja a kislány lelkét, ez a lőporos hordó a melegágya a gyerek „otthoni hét évének” (az a bizonyos cei șapte ani de acasă). Egyértelműen nem ő a tét, ő csak eszköz mindkét fél kezében, s miközben állítólagosan a gyermek lelki üdvéért folyik a küzdelem, pont a kislány lelke pazarlódik el a legsúlyosabban. Az édesapa saját rugalmatlansága és környezete kisszerűsége miatt sodródik lehetetlen helyzetbe, itt mindenki egyformán és megbocsáthatatlanul hibás és emberi – nagyon is emberi –, miközben „a gyerek figyel bennünket”.

Kép a Toată lumea din familia noastră (Mindenki a családunkból) című Radu Jude-filmből

Nehéz arról vitatkozni, hogy kifulladt-e a román újhullámos stílus, hogy minek (vagyis inkább kinek) folytatni, de én még mindig vezérdrukker vagyok. Valószínűleg importra készül, de lassan már nem egzotikum ez sem. Megértem én persze, hogy ez a világ az, ami elől épp hogy menekül a hozzám hasonló „bennszülött” mozinézők nagy hányada, meggyőződésem, hogy itthon és otthon nagyon hasonlóan kezelődnek a hétköznapok sokaknál. Igaz, hogy a szüleim nem váltak el, mégis olyan érzésem volt végig, hogy hazajöttem, a szerelmes vámpírok és csipkerózsikák világának tökéletes ellentétébe, a gravitációba, ahol valódi fájdalmat okozott végigülni a filmet. Persze közben az is eszembe jutott, hogy na, itt egy kicsit sok, itt el van nyújtva, itt patetikus, itt túlzás, itt unalmas a film, sőt a szereplők sem mindig zseniálisak, elkalandoznak a modorosság kaszálójára. De én végsősoron mégis néző vagyok, nem kritikus, hatásvadász film nincs, csak hatásos, és ez a film hatásos, megható, őszinte, személyes, izgalmas, bonyolult, egyszerű, komoly és... kimondottan európai, de szigorúan román alkotás.

Kép a Toată lumea din familia noastră (Mindenki a családunkból) című Radu Jude-filmből

Hozzátenném, még most sem tudom eldönteni, hogy az Alexandra nem volt-e elég, nem jobb film-e ennél, egyáltalán mi értelme volt újra megcsinálni ezt a témát, de azt hiszem, ez mégsem volt melléfogás. Még akkor sem, ha semmi egyéb nincs benne, mint amit már úgyis szinte elvárunk a hasonszőrű filmektől, még akkor sem, ha Radu Jude „biztosra ment”. Engem izgatnak ezek a filmek, gyötörnek, megmozgatnak, akinek meg eddig sem jött be, az ezzel se kísérletezzen. A magam részéről szurkolok, hogy a román film maradjon a kaptafánál, és meséljen el „mindent anyámékról”.

Támogass egy kávé árával!
 

Kapcsolódó filmek

  • Mindenki a mennybe megy

    Színes filmdráma, 107 perc, 2012

    Rendező: Radu Jude

  • Alexandra

    Színes kisjátékfilm, 25 perc, 2007

    Rendező: Şerban Pavlu, Radu Jude, Oana Ioachim

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Friss film és sorozat