Négy játékfilm versenyez az elmúlt év legjobb mozijának járó Gopo-díjért Négy játékfilm versenyez az elmúlt év legjobb mozijának járó Gopo-díjért

Négy játékfilm versenyez az elmúlt év legjobb mozijának járó Gopo-díjért

A Mindenki a mennybe megy (Toată lumea din familia noastră), a Despre oameni și melci, az Adalbert álma (Visul lui Adalbert) és a Valahol Palilulában (Undeva la Palilula) indul idén a legértékesebb román filmes kitüntetésért, a legjobb filmnek járó Gopo-díjért. A négy film rendezői – Radu Jude, Tudor Giurgiu, Gabriel Achim és Silviu Purcărete – a legjobb rendező címéért is versenyeznek.

Összesen 61, az elmúlt évben fesztiválokon és mozikban bemutatott román film szállt versenybe a hetedik alkalommal átadandó Gopo-díjakért.

A rendező, Cristian Mungiu kérésére az A dombokon túl (După dealuri) című filmre nem szavazott a zsűri – derül ki a szervezők közleményéből. A két Arany Pálma díjas főszereplő tehát kimarad idén a legjobb színésznő díjáért folytatott versenyből is, amelyen ezúttal Mihaela Sîrbu (Toată lumea din familia noastră), a tavalyi Gopo-életműdíjas Tamara Buciuceanu-Botez (Toată lumea din familia noastră), Alina Berzunțeanu (Despre oameni și melci) és Ozana Oancea (Visul lui Adalbert) indul.

A legjobb férfi főszereplőnek járó szobrocskát Șerban Pavlu (Toată lumea din familia noastră), a tavalyi legjobb mellékszereplő, Adrian Titieni (Și caii sunt verzi pe pereți) vagy Gabriel Spahiu (Visul lui Adalbert). A mellékszereplő színészek közül idén Tudor Smoleanut (Și caii sunt verzi pe pereți), Gabriel Spahiut (Toată lumea din familia noastră), Sorin Leoveanut (Undeva la Palilula), valamint az Uniter-díjas Doru Anát (Visul lui Adalbert) emelték ki.

A legjobb európai film díjája a Suszter, szabó, baka, kém (Tinker Tailor Solider Spy), a Kikötői történet (Le Havre), valamint a Srác a biciklivel (Le gamin au vélo) című filmeket jelölte a zsűri a számba vett 48 produkció közül.

A Gopo-gálán díjazzák azokat a hazai filmeket is, amelyek a leglátványosabb mozis pályafutással büszkélkedhetnek – idén Tudor Giurgiu filmje 63 778 nézővel, és Iura Luncaşu Hazudj szépen (Minte-mă frumos) című vígjátéka a legnagyobb, 956 036 lejes mozibevétellel vezeti a listát.

A válogatásra Marian Crișan rendezőt, Ana Ularu színésznőt, Velvet Moraru producert, Alexandru Sterian operatőrt, Viorica Petrovici forgatókönyvírót, valamint öt filmkritikust, Cristian Tudor Popescut, Cristi Lucát, Alin Ludu Dumbravăt, Cristi Mărculescut és Anca Grădinariut kérték fel.

A gálaünnepséget március 25-én tartják a bukaresti Nemzeti Operaházban, élőben közvetíti a ProCinema tévéadó, valamint online nézhető lesz a www.premiilegopo.ro, illetve a www.voyo.ro oldalon.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Friss film és sorozat