TIFF-megnyitó, 2012; Tudor Giurgiu: Despre oameni şi melci TIFF-megnyitó, 2012; Tudor Giurgiu: Despre oameni şi melci

Eső után köpönyeg – és csigák

TIFF-megnyitó, 2012; Tudor Giurgiu: Despre oameni şi melci

ÉRTÉKELD A FILMET!
Despre oameni şi melci (Of Snails and Men)
Tudor Giurgiu
2012
Despre oameni şi melci (Of Snails and Men)

Despre oameni şi melci (Of Snails and Men)

Adatlap Filmadatlap Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint: 8 10 1

8

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Majdnem elverte az eső, de végül mégis a Főtéren tartották meg az idei, tizenegyedik Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál megnyitóját. Kampányhoz képest politikusból hálistennek kevés volt, vízből viszont annál több.

A bejelentett háromnegyed kilenchez képest szinte egy órát késett az idei TIFF megnyitója, ami valószínűleg az időjárásnak volt köszönhető. Egészen utolsó percig úgy tűnt, hogy a Republica (újabban Florin Piersic) moziba tuszkolják be az embereket, viszont sajnálták volna a komplett zenekarhoz felszerelt és bemikrofonozott színpadot, így aztán a szemerkélő eső ellenére mégis a Főtéren felfújt vászon előtt nyitotta meg a fesztivált Tudor Giurgiu igazgató, legfeljebb szalvétát osztogattak az embereknek. Az idén kevesebb szót pazaroltak a támogatókra meg a politikusokra, cirkusz sem volt, így aztán a szervezők büszkén fürdőzhettek meg a saját maguk dicsfényében: a 11. TIFF a fesztiváligazgató legújabb filmjével, a Despre oameni şi melci (Emberek és csigák) indult, amiben alapító kollégája, Mihai Chirilov művészeti igazgató is kapott egy pár frame-nyi szerepet.

TIFF-megnyitó, 2012

A csigás film előtt viszont kötelezően fakultatív programpontként az előző TIFF-ről összevágott anyagokat kellett megnézni és az aktuális polgármester köszöntőjét is meg kellett hallgatni (amiben viszont legalább konkrétan beígérte a már egy ideje rebesgetett kolozsvári filmstúdió lérejöttét). A kellemesebb meglepetések közé tartozott a Notes & Ties Orchestra nevű kolozsvári szimfonikus zenekar fellépése, amelyben a helyi konzervatórium jelenlegi és végzős diákjai húzzák a vonókat. Filmfesztiválról lévén szó, néhány John Williams-filmzenét adtak elő meglehetősen kellemes módon, a nézők tapsolásával megtámogatva: egy tételt az Indiana Jonesből, kettőt pedig a Csillagok háborújából. Ha nem lett volna elég, hogy Giurgiu-nagyjátékfilmmel nyit a TIFF, a tavaly már bemutatott, Superman, Spiderman vagy Batman című, Bogdán Zsolt főszereplésével, Kolozsváron készült rövidjét is levetítették. Természetesen a némafilm isteneinek is ismét áldoztak a TIFF-esek az idén: Méliés pont 110 évet töltött klasszikusa, A leleményes Hugóban is felbukkanó, sőt azt ihlető Utazás a Holdba restaurált, színezett változata is lepörgött 8 percben, az Air zenéjével.

TIFF-megnyitó, 2012

Giurgiu második nagyjátékfilmje, úgy tűnik, sikeresen lép túl a román újhullám sémáin: igazi műfaji film is (meg nem is), vígjáték is (meg dráma is). Az Emberek és egerekre utaló című teljesen friss produkció immár nem a „Csau”-rendszer napjaiba helyezi a cselekményt, hanem az azt követő, korainak bizonyult eufóriába, a 90-es évek elejére. Egy nagyon merész iróniával Michael Jackson 1992-es koncertje a film „történelmi” kerete, ami viszont csak az ezredforduló előtti román nyomort emeli ki jobban: a Câmpulung Muscel-i autógyárat (itt készült anno a legendás ARO terepjáró) bezárni, illetve eladni készül az igazgatója (Dorel Vişan) két francia befektetőnek, akik csak az üzem gyártósorában, gépeiben érdekeltek, a minél hamarabbi profit érdekében. A hoppon maradt munkások, élükön egy nőcsábásszal (Andi Vasluianu) elhatározzák, hogy eladják a spermájukat amerikai felhasználásra, és a profitból megvásárolják a gyárat. Csak persze ez nem olyan egyszerű.

Kép a Despre oameni si melci - Csigák és emberek című filmből

A film egyik erőssége, hogy a balkáni posztkommunista vígjáték-formulát kesernyés tónusokkal árnyalja, folyamatosan a komikum és a komolyság között inog. A film egyik legütősebb jelenete az, amelyben a főnök a melós képébe mondja: „Két éve itt skandáltátok a gyár előtt, hogy forradalom, meg szabadság. Most mihez kezdetek a sok szabadsággal?” S a jelenet nemcsak a nagyszerű színészi alakítások miatt üt (Dorel Vişan talán sohasem volt még ilyen jó), hanem mert a hirtelen „privatizáció” levét a mai napig issza a romániai társadalom. A film a kézenfekvő társadalmi mondanivaló mellett személyes sorsok történeteit is pedzi, de kevésbé sikeresen: a melósok hálószobájában történő drámák már annyira nem érdeklik a nagyérdeműt, még akkor sem, ha az alkotás leitmotifját, azt a bizonyos ondó-tematikát erősítik. Nem is zárja le rendesen ezt a szálat a rendező, a munkások sorsa viszont úgy-ahogy megoldódik: csigákat szednek a franciáknak...

Kép a Despre oameni si melci - Csigák és emberek című filmből

Az Emberek és csigák a minimalista újhullámhoz szokott szemnek üdítően hat, látszik, hogy nem spóroltak helyszínnel, díszlettel, statisztával. Ha errefele indul a román filmművészet, akkor nincs nagy baj, az új Giurgiu-produkció minden hibája és egyenletlen ritmusa ellenére is nagyon élvezetes alkotás, sikeresen talál egyensúlyt az ironikus és a drámai beszédmódok között. Szeptembertől megy a mozikban.

 
Despre oameni şi melci (Of Snails and Men)

Despre oameni şi melci (Of Snails and Men)

Színes filmdráma, vígjáték, 90 perc, 2012

Rendező:
Szereplők: , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

8

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenced az idei Oscar-jelöltek közül?

Szavazó

Melyik a kedvenced az idei Oscar-jelöltek közül?

Friss film és sorozat