Beszámoló | Mozgóképmúzeum nyílt Kolozsváron Beszámoló | Mozgóképmúzeum nyílt Kolozsváron

Mozgóképmúzeum nyílt Kolozsváron

Csütörtökön zajlott az Erdélyi Mozgóképmúzeum kiállításmegnyitója a Xantus Alapítvány szervezésében.

Az eseményen az alapító dr. Xantus Gábor egyetemi tanár, filmrendező mellett a Román Nemzeti Filmközpont (CNC), a Romániai Filmművészek Szövetsége (UCIN), az Erdélyi Múzeum Egyesület (EME) és Kolozsvár Polgármesteri hivatala is képviseltette magát. Fia, Xantus Áron, a kezdeményezés megálmodója betegség miatt nem tudott jelen lenni.

Xantus Gábor nyitóbeszédében elmondta, szerinte minden kezdeményezés pontosan annyit ér, mint amennyi megvalósul belőle – ennek a fényében vágtak neki a múzeum megszervezésének. A múzeum célja a filmes kultúra értékeinek megőrzése, hiszen volt már példa Romániában arra, hogy számos érték a szemétben kötött ki. Hozzátette: egy mozgóképmúzeumnak méltó helye van Kolozsváron, hisz a város Erdély filmtörténeti központjának tekinthető. Itt élt és alkotott ugyanis az idén 150 éve született Janovics Jenő – a múzeum többek közt az ő tiszteletére jött létre –, de Kolozsváron kezdte pályafutását a Hollywoodban Michael Curtizként befutott Kertész Mihály, a Casablanca rendezője is.

Dr. Laurențiu Damian egyetemi tanár, filmrendező, a Romániai Filmművészek Szövetségének (UCIN) elnöke felidézte, mekkora megtiszteltetés volt, amikor intézményük a Francia Nemzeti Filmintézettől kapott ajándékba egy filmtekercset, amin Lumière A vonat érkezése és Méliès Utazás a Holdba című filmjeinek kifogástalan állapotban levő kópiái voltak. Biztosította az alapító tagokat és a hallgatóságot, hogy az UCIN is támogatja majd a múzeumot, igyekszenek minél több műtárgyat adományozni nekik, mert meggyőződése – tette hozzá –, hogy Xantusék kezdeményezése a mozi iránti szeretetben gyökerezik. Dr. Alexandra Rus művészettörténész, a Kolozsvári Szépművészeti Múzeum egykori igazgatója Xantus Gábor és Áron alkotói tevékenységét méltatva kívánt sok sikert a kezdeményezéshez.

A „betekintő” kiállítást a Szabók bástyájának legfelső emeletén rendezték be, a tárgyanyaghoz az Erdélyi Múzeum Egyesület Janovics Jenő irathagyatékából származó archív fotókkal járult hozzá. „A feldolgozott és jegyzékkel ellátott iratanyagban személyes iratait, kéziratait, levelezésének egy részét, valamint a filmgyártással kapcsolatos dokumentumokat és felvételeket találhatunk. Ma ezzel a kiállítással Janovics Jenő születésének 150. évfordulójára is emlékezhetünk. [...] A mai kiállítással, úgy érzem, aktívan bekapcsolódunk Kolozsvár pezsgő és színes kulturális életébe” – mondta dr. Bitay Enikő, az EME elnöke. A szakmai párbeszéd érdekében együttműködési szándékáról és nyitottságáról biztosította a szervezőket, kiemelve az intézmények közti együttműködés fontosságát, ami segíti a bemutatandó anyagok gyarapítását és feldolgozását.

Demian József filmrendező Ausztráliából küldött videóüzenetben fejezte ki támogatását: szerinte a filmkészítésről álmodozó fiatalok és a nosztalgiázni vágyó idősek egyaránt látogatni fogják a múzeumot, ahol ő is mihamarabb tiszteletét szeretné tenni. Dr. Anca Mitran, a Nemzeti Filmközpont (CNC) elnökének üzenetét Krizbai Béla alelnök adta át a hallgatóságnak. A CNC fontosnak tartja a kezdeményezést, amihez sok sikert kívánt, remélve, hogy Bukarestben is lesz példa hasonlókra – derült ki Mitran üzenetéből.

Felszólalt Dorel Vișan, a Kolozsvári Nemzeti Színház színésze és Liviu Mocan képzőművész is: a sárkánnyal harcoló Szent Györgyhöz hasonlította a múzeumalapítókat. Személyes, baráti hangvételű beszédéből azt is megtudhatta a hallgatóság, hogy az állandó kiállítás a Rákóczi (Eremia Grigorescu) utca 88. szám alatt lesz látható.

Dr. Buglya Sándor érdemes művész, egyetemi tanár, filmrendező és producer szintén videóüzenetben üdvözölte a kezdeményezést és a jelen levőket. „Kolozsváron, ahol több egyetemen oktatnak filmművészetet, fiatalok tömege foglalkozik a filmművészet tanulásával, mit lehetne jobbat kívánni, mint azt, hogy szülessenek ma is jeles alkotók. A ránk hagyott örökségből merítve fejlesszék és gazdagítsák a jövő filmművészetét” – üdvözölte a kezdeményezést a Sapientia EMTE oktatója. A rendezvény végén Oláh Emese alpolgármester tartott rövid beszédet, amelyben támogatását fejezte ki az alapítók felé.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

 • A sziget szellemei

  Színes filmdráma, 109 perc, 2022

  Rendező: Martin McDonagh

 • Babylon

  Színes filmdráma, vígjáték, 189 perc, 2022

  Rendező: Damien Chazelle

 • Taximetriști

  Színes vígjáték, 97 perc, 2023

  Rendező: Bogdan Theodor Olteanu

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat

 • A sziget szellemei

  Színes filmdráma, 109 perc, 2022

  Rendező: Martin McDonagh

 • Babylon

  Színes filmdráma, vígjáték, 189 perc, 2022

  Rendező: Damien Chazelle

 • Taximetriști

  Színes vígjáték, 97 perc, 2023

  Rendező: Bogdan Theodor Olteanu