Gopo 2013: Radu Jude filmje kapta a fődíjat Gopo 2013: Radu Jude filmje kapta a fődíjat

Gopo 2013: Radu Jude filmje kapta a fődíjat

Tegnap, március 25-én este átadták a bukaresti Állami Operaházban a legfontosabb román filmes kitüntetéseket. A Mindenki a mennybe megy hat díjat, a Valahol Palilulában hetet nyert el. Leos Caraxé a legjobb európai film díja.

Radu Jude rendezése, a Mindenki a mennybe megy (Toată lumea din familia noastră) megkapta az este legfontosabb kitüntetéseit: a legjobb filmnek, rendezőnek és a legjobb forgatókönyvnek (Radu Jude és Corina Sabău) járó díj mellett kitüntették a főszereplőjét, Șerban Pavlut, és a legjobb mellékszereplőkként jutalmazták Gabriel Spahiut Mihaela Sîrbut. Az utóbbi évek kiváló alakításaiért kitüntették Adrian Titienit is, a ProCinema díjával.
 

A tegnapi gálaest másik nagy nyertese a legtöbb – tizenegy – kategóriában jelölt Valahol Palilulában (Undeva la Palilula) alkotói hét trófeával büszkélkedhetnek, hiszen közülük került ki a legjobb jelmeztervező (Lia Manțoc), díszlettervező (Helmut Stürmer, Dragoș Buhagiar), operatőr (Adrian Silișteanu), vágó (a másodszorra kitüntetett Cătălin Cristuțiu), zeneszerző (Vasile Șirli), hangmérnök (Tudor Petre, Cristinel Șirli, Cristian Tarnovețchi, Florin Tăbăcaru), illetve sminkes és fodrász (Dana Roșeanu, Minela Popa, Ionel Popa, Doina Popa) is. Adrian Silișteanut, a film operatőrét filmes kollégái kitüntették a Romanian Society of Cinematographers díjával is.

A legjobb dokumentumfilm kategória győztese a Turn Off the Lights, amelyet Ivana Mladenovic rendezett. A díjat a One World Románia legfőbb támogatójának, a Cseh Kultúrközpontnak az igazgatója, Rene Kubasek nyújtotta át.

A rövdifilmes mezőnyben Adrian Sitaru filmje lett a befutó: a Chefu’-nak köszönhetően a fiatal rendező elmondhatja, három Gopo-szobrocskája van, és mostanig nyolcszor jelölték a díjra.

Az elmúlt év legjobb európai filmjeként Leos Carax Holy Motors című filmjét tartották a díjak sorsáról ítélkező kritikusok és szakmabeliek. A díjat az Independenţa Filmtől kapta – ez volt a forgalmazó ötödik felajánlása, rekord saját magához képest.

A gálaestet március 30-án, szombat délután 13:30-tól lehet újranézni a ProCinema tévéadón.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Friss film és sorozat