2014-es Oscar-prognózis 2014-es Oscar-prognózis

Tizenkét év gravitáció

2014-es Oscar-prognózis

Az amerikai sajtó már hónapok óta attól hangos, hogy ez lesz minden idők egyik legizgalmasabb Oscar-ceremóniája. Való igaz, a főbb kategóriák közül több is kétesélyes (ha nem három-), de akárhogy is alakul a díjátadó, a hangzatos szalagcímek közül két kézzel lehet majd válogatni. Úgyis erről szól az egész...

A könnyebb átláthatóság kedvéért haladjunk hátulról. A technikai kategóriák javarészét játszi könnyedséggel viszi majd Alfonso Cuarón űrfilmje, ami nem csak a látványa miatt kerül majd be a krónikákba, hanem mert eredeti forgatókönyvből vált blockbusterré, méghozzá egy középkorú színésznővel a főszerepben. Napjainkban nem ez a hollywoodi stúdiók tuti sikerreceptje, de mivel ennyire betalált, a tíz jelöléséből négyet még a második reklámblokk előtt díjra vált majd a Gravitáció. A képi effektusok, a hangmérnök és a hangvágó, valamint az operatőr díja garantált, de a vágás kategóriában is csak az Amerikai Vágók szervezetének éves díjátadóján kitüntetett Phillips kapitány és a szintén tíz jelöléssel induló Amerikai botrány tehet keresztbe neki, de a filmzenék között sincs túl erős kihívója (bár itt labdába rúghat még a Philomena vagy A nő is).

Kritikáink a fődíjra jelölt filmekről:

Szóval van itt egy film, ami szemrebbenés nélkül szerez be majd féltucat díjat, akkor hol itt az izgalom? Normál esetben nem lenne, csakhogy az amerikai filmakadémia sosem szerette a Föld légterén kívül játszódó alkotásokat (lásd 2001, Apollo 13, Star Wars), és a fontos téma hiányát is könnyebben nyelik le, ha egy legedát kell díjazniuk (lásd A tégla, Nem vénnek való vidék), vagy ha a szórakoztatóiparról szól a film (lásd Chicago, A némafilmes, Szerelmes Shakespeare). De nem csak a Gravitáció, az Amerikai botrány is az univerzális téma hiányától szenved, amit a létfontosságúnak tartott film-rendező-vágás hármasjelölést kapott filmek közül csak a 12 év rabszolgaság tud felmutatni.

Az előzményeket tekintve ez eddig be is jött Steve McQueen filmjének, ami a közel két tucat kritikai díj után megnyerte a Golden Globe-ot, a Brit Filmakadémia díját és az amerikai Producerek Szakszervezetének fődíját úgy, hogy kritikai átlaga nagyjából egy szinten van két nagy riválisa átlagával. A fogadóirodák szerint az Oscaron is folytatódik a bravúr, a sajtó pedig nem győzi hangsúlyozni, hogy ennek így is kell lennie, mert muszáj elismerni egy ilyen filmet, ami habcsók nélkül tárja fel Amerika történelmének legnagyobb szégyenét.

A baj csak az, hogy a 12 év rabszolgaság eddig nem nagyon tudott érvényesülni egyéb kategóriákban, az Oscar pedig nem csinál olyat, hogy a legjobb film díján kívül mást nem ad egy alkotásnak. Ezt a malőrt az adaptált forgatókönyvnek járó elismeréssel lehet majd kiküszöbölni, de a kosztümtervező díját is elorozhatja a tuti befutónak számító A nagy Gatsby elől. Aztán persze ott vannak a színészi kategóriák, de azokban a verseny kiélezettebb mint valaha. A férfi főszereplők között Chiwetel Ejiofor erősíti a filmet, de a szakértők egyértelműen az utóbbi időkben szépfiúból komoly színésszé avanzsáló Matthew McConaughey győzelmét várják a Mielőtt meghaltam című dráma AIDS-es hősének megformálásért, amiért már bezsebelte a Golden Globe-ot és a Színészkamara elismerését is.

Ha Ejiofornak nem is sikerül, még mindig ott van a női mellékszereplők között indított Lupita Nyong'o. Neki a tavalyi nyertes Jennifer Lawrence a legnagyobb riválisa, aki az Amerikai botrány szabadszájú feleségeként tért vissza Oscar színe elé. Habár a Golden Globe és a BAFTA hozzá vándorolt, az elemzők szerint Lupita malmára hajtja a vizet az a tény, hogy az Akadémia nem gyakran osztogat egymás után két díjat. A maradék két színészi kategóriában kicsit egyértelműbb a helyzet, Cate Blanchett (Blue Jasmine) a női főszereplőknél eddig mindent megnyert, valószínűleg itt sem akad kihívója. A férfi mellékszereplők között Matthew McConaughey Mielőtt meghaltam-béli partnere, Jared Leto áll az élen, neki legfeljebb a BAFTA-nyertes Barkhad Abdi tehet keresztbe.

A rendezőknél ugyancsak szoros küzdelem várható, a három fő esélyes film alkotói küzdenek majd a trófeáért, bár a Rendezők Szakszervezetének díja, a Golden Globe és a BAFTA után valószínűleg Alfonso Cuarón viheti haza az aranyozott lovagot David O. Russell (Amerikai botrány) és Steve McQueen (12 év rabszolgaság) elől, ami egy újabb szalagcímet adhat a másnapi újságoknak: ő lesz az első latin rendező, aki Oscart nyert.

A fennmaradó díjak közül kettő egész biztosan a Disney animációs részlegére vándorol, a Jégvarázs a legjobb animációs film mellé könnyen megkaparinthatja a betétdal díját is, Baz Luhrmann tarka A nagy Gatsbyje pedig majd a látványtervezéssel vigasztalódhat, de ha az Akadémia nem érzi nagy szükségét a kompenzációnak, akkor a fentebb emlegetett kosztümtervezői elismerés is az övé lesz. A dokumentumfilmek között Az ölés aktusa vagy a 20 Feet from Stardom győzelme várható, míg az idegen nyelvű filmnek járó Oscarnak valószínűleg vagy Olaszország (A nagy szépség) vagy Dánia (A vadászat) lesz az új otthona.

Támogass egy kávé árával!
 

Kapcsolódó filmek

 • Phillips kapitány

  Színes életrajzi, bűnügyi, filmdráma, thriller, 134 perc, 2013

  Rendező: Paul Greengrass

 • Nebraska

  Fekete-fehér kalandfilm, filmdráma, 115 perc, 2013

  Rendező: Alexander Payne

 • Amerikai botrány

  Színes bűnügyi, filmdráma, 138 perc, 2013

  Rendező: David O. Russell

 • A Wall Street farkasa

  Színes életrajzi, vígjáték, bűnügyi, filmdráma, 165 perc, 2013

  Rendező: Martin Scorsese

 • Llewyn Davis világa

  Színes filmdráma, 105 perc, 2013

  Rendező: Ethan Coen, Joel Coen

 • Blue Jasmine

  Színes filmdráma, 98 perc, 2013

  Rendező: Woody Allen

 • 12 év rabszolgaság

  Színes életrajzi, filmdráma, történelmi, 134 perc, 2013

  Rendező: Steve McQueen

 • Philomena - Határtalan szeretet

  Színes filmdráma, 98 perc, 2013

  Rendező: Stephen Frears

 • Mielőtt meghaltam

  Színes életrajzi, filmdráma, történelmi, 117 perc, 2013

  Rendező: Jean-Marc Vallée

 • A nő

  Színes vígjáték, filmdráma, romantikus, 126 perc, 2013

  Rendező: Spike Jonze

 • Gravitáció

  Színes filmdráma, sci-fi, thriller, 90 perc, 2013

  Rendező: Alfonso Cuarón

 • Augusztus Oklahomában

  Színes vígjáték, filmdráma, 121 perc, 2013

  Rendező: John Wells

 • Jégvarázs

  Színes animációs film, vígjáték, családi, 102 perc, 2013

  Rendező: Jennifer Lee, Chris Buck

 • Croodék

  Színes kalandfilm, animációs film, vígjáték, családi, 2013

  Rendező: Chris Sanders, Kirk De Micco

 • A nagy szépség

  Színes vígjáték, filmdráma, 142 perc, 2013

  Rendező: Paolo Sorrentino

 • Alabama és Monroe

  Színes filmdráma, zenés, 111 perc, 2012

  Rendező: Felix Van Groeningen

 • A vadászat

  Színes filmdráma, 115 perc, 2012

  Rendező: Thomas Vinterberg

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Friss film és sorozat