2013-as Oscar-prognózis 2013-as Oscar-prognózis

A szobor nyomában

2013-as Oscar-prognózis

Az idén szorosnak, de meglepetésmentesnek tűnik a szobrocskákért folyó verseny. Az Oscar-díjakat vasárnap éjjel adják át, addigis itt vannak tippjeink a jubileuminak számító, 85. alkalommal megrendezett gála nyerteseire vonatkozóan.

Október környékén minden valamirevaló elemző azt tippelte, hogy az idei Oscar-verseny tuti befutója Ben Affleck iráni túszmentős drámája, Az Argo-akció lesz, amibe talán még Spielberg Lincolnja és A király beszédéért tavalyelőtt alaposan bearanyozott Tom Hooper musical-óriása, A nyomorultak szólhat bele. Egy hónappal később aztán elkezdtek díjazgatni a kritikusok, és a fent említett filmek egyike sem szerepelt túl fényesen, úgyhogy az elemzők kénytelenek voltak álláspontot változtatni és tuti befutónak megtenni Kathryn Bigelow bin Láden utáni hajszáját, a Zero Dark Thirtyt, másodvonalba pedig a The Master, a Lincoln és az időközben igen sok pénzre szert tett Ang Lee-film, a Pi élete került. Pár hét múlva jött az újabb fordulat, és főleg konzervatív részről heves támadások érték a bin Láden-filmet, és a kritikusok látszólag beijedtek. Ahogy elmaradoztak a díjak, szegény elemzőknek úgy kellett újfent módosítaniuk tuti tippjüket, ezúttal a Lincoln javára, de a másodvonalon újra megjelent az eredeti elképzelés: Az Argo-akció.

Kritikáink a fődíjra jelölt filmekről:

Végül jöttek az Oscar-jelölések és Ben Affleck neve nem hangozott el a rendezők között, ami hetekig tartó sajtóhisztihez vezetett, aminek meg is lett a végeredménye: onnantól kezdve teljesen mindegy milyen díj volt soron, azt Az Argo-akció nyerte. Vitte a Rendezők, a Producerek, a Színészek és a Vágók Szakszervezetének díját, megnyerte az Arany Glóbuszt (Golden Globe) és a Brit Filmakadémia fődíját (BAFTA), úgyhogy a legutolsó feltételezés szerint 1989 óta először nyer majd film úgy Oscart, hogy nem jelölték a rendezőjét. De akkor ki lesz a legjobb rendező? A verseny nyitott, Affleck híján tényleg akármelyik jelölt befuthat – még akár a francia nyelvű filmjéért jelölt Michael Haneke is. Miért is ne, ebben az idényben a lehetséges jelöltek közül neki vannak a legtekintélyesebb díjai (Arany Pálma, az Európai Filmakadémia díja), míg Spielberg és Ang Lee csak apró kis kritikusi díjakat zsebelt be; bár utóbbi az egyetlen, aki minden fontos helyen jelölve volt. Természetesen a többség bízik Spielberg nevében, szóval a kérdés már csak az, akar-e az Akadémia háromszoros Oscar-díjast faragni az egykori csodagyerekből úgy, hogy mindenki tudja: ez csak egy kényszermegoldás volt.

A főszereplők versenye kicsit kiegyensúlyozottabb, különösen, hogy a jelöltek között ott van Daniel Day-Lewis, aki hosszú karrierje alatt még egyszer sem hibázott, és a Lincoln címszerepében is a színészmesterség legmagasabb fokát képviseli. Kihívója nem nagyon akad, így ha a rendezője el is bukja a díjat, a szalagcím megmarad, és háromszoros Oscar-díjast avathatunk. A hölgyeknél nem ennyire egyértelmű a helyzet, de jelenleg Jennifer Lawrence-nek áll a zászló. A Napos oldalban játszott neurotikus, felvágott nyelvű özvegyasszony karaktere szinte kiált egy Oscar után, ráadásul a zömében ötven feletti férfiakból álló szavazótábor kifejezetten szeret zsenge hölgyeket jutalmazni. Persze ha figyelembe vesszük, hogy manapság nagyobb sikk az erős, akaratos női karakterek mellé tenni az ikszet, akkor Jessica Chastain léphet a színpadra a Zero Dark Thirty férfiakat is megszégyenítő főhőseként, de (és ez egy nagyon határozott de) senki ne írja le az épp a díjátadó napján 86. életévét betöltő francia színészlegendát, mert Emmanuelle Riva könnyen elorozhatja a dicsőséget fiatalabb kolleganői elől a Szerelem című Haneke-film haldokló zenetanárnőjeként.

Bár Daniel Day-Lewis győzelme szinte borítékolható, a legbiztosabb pont mégis a női mellékszereplő versenye, ahol Anne Hathaway győzelme szinte biztosra vehető. A nyomorultak bár nem hozta az elvártakat, a sanyarú sorsú prostituáltat megszemélyesítő fiatal színésznő minden lehetséges díjat megnyert, és az egész idei felhozatalból ez az a karakter, amit igazi Oscar-szerepnek szokás nevezni. Hathaway fizikai átalakuláson esett át, a dalokat élőben énekelte fel, lehet sajnálni, és az már csak hab a tortán, hogy a színpadi verzióban az édesanyja játszotta ugyanezt a szerepet. A férfiak versenyében öt, kivétel nélkül Oscar-díjas színész feszül egymásnak. Sokan Christoph Waltz győzelmét jósolják Tarantino legújabb rabszolga-opuszában, de Tommy Lee Jones konzervatív politikusa sem áll rosszul (Lincoln). Viszont ha lesz nevető harmadik, akkor az Robert De Niro babonás focidrukkere lesz a Napos oldalban, és ezzel újabb szalagcímet lehet generálni, hiszen az egykori dühöngő bika 32 éve nyert utoljára Oscart.

Végig is szaladtunk a főbb kategóriákon, csakhogy a várható fődíjasnak kellene még valami a fődíja mellé. Valószínűleg ebben a szellemben nyeri majd Az Argo-akció a legjobb adaptált forgatókönyvnek járó díjat is (amit a kritikusok szerint vagy a Lincolnnak vagy a Napos oldalnak kellene nyernie), és nagy valószínűséggel a vágásért járó szobrot is hazaviheti (ebben a kategóriában végig a Zero Dark Thirty volt a befutó). Ezzel szemben az eredeti forgatókönyv mint oly sokszor, idén is vígaszdíj lesz, amivel vagy Tarantinót, vagy a Zero Dark Thirty íróját, Mark Boalt engesztelik ki. A technikai kategóriákon másik három film, jelesül a Pi élete, a Nyomorultak és a Skyfall fog osztozkodni, talán csak a kosztümtervezők versenyébe akadékoskodhat bele az Anna Karenina szó szerint színpadias változata Joe Wright tolmácsolásában.

Nagy tarolás tehát idén nem várható, ha nem jön közbe újabb meglepetés, akkor akár féltucat film is megkaphatja a magáét két, maximum három szobor formájában.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Kapcsolódó filmek

 • Az Argo-akció

  Színes filmdráma, thriller, 120 perc, 2012

  Rendező: Ben Affleck

 • Django elszabadul

  Színes akciófilm, filmdráma, western, 165 perc, 2012

  Rendező: Quentin Tarantino

 • Napos oldal

  Színes vígjáték, filmdráma, romantikus, 122 perc, 2012

  Rendező: David O. Russell

 • A nyomorultak

  Színes filmdráma, musical, romantikus, 157 perc, 2012

  Rendező: Tom Hooper

 • Lincoln

  Színes életrajzi, filmdráma, történelmi, háborús, 150 perc, 2012

  Rendező: Steven Spielberg

 • Zero Dark Thirty - A bin Láden-hajsza

  Színes filmdráma, történelmi, thriller, 157 perc, 2012

  Rendező: Kathryn Bigelow

 • Szerelem

  Színes filmdráma, 127 perc, 2012

  Rendező: Michael Haneke

 • Pi élete

  Színes kalandfilm, filmdráma, 127 perc, 2012

  Rendező: Ang Lee

 • 007: Skyfall

  Színes akciófilm, kalandfilm, thriller, 143 perc, 2012

  Rendező: Sam Mendes

 • Anna Karenina

  Színes filmdráma, 130 perc, 2012

  Rendező: Joe Wright

 • Kényszerleszállás

  Színes filmdráma, 138 perc, 2012

  Rendező: Robert Zemeckis

 • A messzi dél vadjai

  Színes filmdráma, fantasy, 93 perc, 2012

  Rendező: Benh Zeitlin

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat