Álom és valóság, avagy Oscar 2017 Álom és valóság, avagy Oscar 2017

Álom és valóság, avagy Oscar 2017

Már csak néhány nap van hátra Hollywood legnagyobb filmünnepéig, amelynek a közmegegyezés szerint két jelentős esemény formálja majd a kimenetelét: egyik az elnökválasztás, másik az Amerikai Filmakadémia körül történt durva változások összessége. Ennek ellenére akármerre nézünk, mindenütt egy egyértelmű Kaliforniai álom / La La Land-tarolást vár a nép. Erre meg is van minden esély, de azért tegyük hozzá gyorsan, hogy mindkét esemény Oscarra gyakorolt hatása erősen magában hordoz egy jókori kiszámíthatatlansági tényezőt.

Nem kell messzire menni, tavaly ilyenkor mindenki A visszatérő / The Revenant elsöprő győzelmét várta, ami aztán nem csak hogy elvesztette a fődíjat, de még az est legtöbb díját sem tudta begyűjteni; előbbiben a Spotlight - Egy nyomozás részletei, utóbbiban a Mad Max – A harag útja / Fury Road akadályozta meg. Az idei verseny ugyanígy magában hordozza a meglepetés-faktort. Először is nem titok, Hollywood nem túl boldog Trump megválasztásától, maga az Akadémia is megfogalmazott egy elítélő levelet az ominózus kitiltási ügy kapcsán, ami több jelöltet is érint (sem Az ügyfél / The Salesman, sem a rövid dokumentumfilm kategóriában jelölt White Helmets alkotói nem utazhatnak be az országba). Egyesek szerint ez majd arra sarkallja a szavazókat, hogy a voksaikkal tüntessenek az új vezetés ellen. Ha így lesz, az a társadalmi problémákra jobban reflektáló alkotásoknak kedvez majd, ha viszont épp ellenkezőleg, a számukra kellemetlen valóság elől valami nagyon apolitikus megoldás felé menekülnek, az a Kaliforniai álom totális győzelméhez vezet majd.

Ugyanez vonatkozik a tavalyi botrány (az Oscar túl fehér) okán eszközölt változtatásokra is, melynek során nyugdíjaztak több száz inaktív, a filmvilágtól rég visszavonult szavazót (zömében idős, fehér embereket), akik helyett azonban több száz új tag érkezett az Akadémia alosztályaiba (zömében nők és/vagy külföldiek és/vagy nem fehérek). A társadalmi diverzitást jobban tükröző összkép (hogy csak a legtriviálisabbat idézzem, az USA lakosságának 51%-a nő, míg az Oscar szavazóinak csak 27%-a) elérését 2020-ig folytatja majd a szervezet, de már a tavalyhoz képest megváltozott kb. 1000 szavazó is perdöntő lehet, hiszen megjósolhatatlan, hogyan viselkednek majd az újak, és mennyire hiányoznak majd a jól bevált sémák szerint voksoló nyugalmazottak.

Ennek szellemében születtek meg a jelöltek egy olyan évben, ahol a kritikusoknál a Holdfény / Moonlight nyerte a legtöbb elismerést, a dobogó másik két fokát pedig A régi város / Manchester by the Sea és a Kaliforniai álom állhatott, miközben rekordmennyiségben dőltek meg az eddigi rekordok: a Kaliforniai álom a maga 14 jelölésével felzárkózott a Titanic és a Mindent Éváról mellé, miközben a Holdfényt rendező Barry Jenkins lett az első afroamerikai, aki producerként, rendezőként és íróként is jelöltek. Viola Davis lett az első fekete színésznő, aki megszerezte harmadik jelölését, Joi McMillon pedig az első fekete nő, akit a vágás kategóriában kapott jelölést.

Huszadik jelölésével Meryl Streep csak önmaga rekordját döntötte meg, ennyit még egyetlen színésznek/színésznőnek sem sikerült elérnie; de ha nyer, Denzel Washington is saját rekordját múlhatja felül, mint a legtöbbet díjazott fekete színész. A Vaiana / Moana betétdaláért jelölt Lin-Manuel Mirandából válhat a legfiatalabb EGOT-nyertes (Emmy-Grammy-Oscar-Tony), Damien Chazelle pedig a legfiatalabb rendezővé válhat, aki valaha Oscart nyert. Újra itt van Kevin O’Connell is, aki már húsz alkalommal maradt hoppon, most viszont A fegyvertelen katona / Hacksaw Ridge hangmérnökeként várja, hogy végre elismerjék munkásságát.

És hogy mi várható? Nehéz megmondani, de azért jöjjenek a tippek:

„SPECIÁLIS” KATEGÓRIÁK

A rövidfilmek híresen kiszámíthatatlan kategóriák, mi azért az idén egyetlen magyar érdekeltségnek, a Mindenki című rövidfilmnek drukkolunk, még ha a fogadóirodák most az Ennemies Interieurs című vetélytárs győzelmét jelzik is előre. Két másik kategória azonban érdekesebb lehet a fentebb említett kitiltási botrány tükrében: a rövid dokumentumfilmeknél elhozhatja a a szíriai mentőalakulatokról szóló White Helmets győzelmét a jóval esélyesebbnek tartott Extremis című film elől, a legjobb idegen nyelvű film kategóriában pedig Ashgar Farhadi második győzelmét Az ügyfél című filmmel, ami az eddig egyeduralkodónak számító német kedvenc, a Toni Erdmann kárára győzedelmeskedhet, kivéve ha a svédek feelgood-mozija, Az ember akit Ovénak hívtak lesz a nevető harmadik. Az egész estés dokumentumfilmek között az akár három estét is betöltő, nyolc órás O.J.: Made in America a legesélyesebb, de azért senki ne lepődjön meg, ha a rasszizmus történetét az amerikai börtönrendszeren keresztül bemutató BAFTA-nyertes 13th, vagy az menekültválsággal foglalkozó, Arany Medve-díjas Tűz a tengeren lesz a befutó.

Legjobb rövid animáció: Blind Vaysha (esetleg: Piper)

Legjobb rövidfilm: Ennemis Interiours (esetleg: Mindenki)

Legjobb rövid dokumentumfilm: Extremis (esetleg: The White Helmets)

Legjobb idegen nyelvű film: Az ügyfél (esetleg: Toni Erdmann)

Legjobb dokumentumfilm: O.J.: Made in America (esetleg: 13th)

Legjobb animációs film: Zootropolis (esetleg: Kubo és a varázshúrok)

TECHNIKAI KATEGÓRIÁK

Természetesen nehéz szabadulni a „Kaliforniai álom mindent visz” lehetőségtől, de azért a szakmai díjak és a Brit Filmakadémia bebizonyította, hogy meg lehet állítani a musicallel száguldó vonatot. Hogy az Amerikai Filmakadémia is ezt az utat választja-e, nehéz megjósolni, de minden esély megvan rá, hogy például a két „hangos” kategóriában az Érkezés / Arrival vagy A fegyvertelen katona kapjon egy-egy vígaszdíjat, de ugyanez a két film a vágók küzdelmébe is beleszólhat, hacsak nem akar történelmet írni a szavazóbizottság a Holdfény díjazásával (lásd fentebb). Ott van a szakmai díjaknál nagyon beerősített, a vártnál jóval erősebb Oroszlán / Lion is, ami elorozhatja az operatőri elismerést a Kaliforniai álom elől, ahogy azt tette az Amerikai Operatőrök Szövetségének díjátadóján is.

Legjobb operatőr: Kaliforniai álom
...de ne lepődj meg, ha: Oroszlán

Legjobb vágás: Kaliforniai álom
...de ne lepődj meg, ha: A fegyvertelen katona

Legjobb hangmérnök: Kaliforniai álom
...de ne lepődj meg, ha: A fegyvertelen katona

Legjobb hangvágás: A fegyvertelen katona
...de ne lepődj meg, ha: Kaliforniai álom

Legjobb képi effektusok: A dzsungel könyve
...de ne lepődj meg, ha: Zsivány egyes

MŰVÉSZETI KATEGÓRIÁK

A zenei kategóriáknál egyértelműen egyeduralkodó az amúgy is népszerű zenés musical, hiba csak akkor csúszhat a gépezetbe, ha a két jelölt betétdal megosztja a szavazókat – de valószínűleg nem fogja. Az art direction (látványtervezés) ezzel szemben képlékeny kategória, a britek a Legendás állatokkal tartottak, de általában az amerikaiak is hajlanak a látványosabb megoldások felé, amit J.K. Rowling fantáziavilágán túl a Coen testvérek Ave Cézárja is tálcán kínál. Még ennél is kétségesebb a kosztümtervezők versenye, ahol a érezhető ugyan a Jackie fölénye (jegyezzük meg, jogosan!), de itt újfent az dönti majd el a kérdést, mennyire akarják majd a szavazók a „mindenki kapjon egy kicsit” elvet követni.

Legjobb art direction - látványtervezés: Kaliforniai álom
...de ne lepődj meg, ha: Legendás állatok és megfigyelésük

Legjobb kosztümtervezés: Jackie
...de ne lepődj meg, ha: Kaliforniai álom

Legjobb smink/maszk: Star Trek Beyond / Mindenen túl
...de ne lepődj meg, ha: Az ember, akit Ovénak hívtak

Legjobb eredeti filmzene: Kaliforniai álom
...de ne lepődj meg, ha: -

Legjobb betétdal: Kaliforniai álom – City of Stars
...de ne lepődj meg, ha Vaiana

A FŐ KATEGÓRIÁK

Akárcsak a filmzene, a női mellékszereplők kategóriája is egyértelmű. Viola Davis mindent megnyert, ezen az Oscar sem változtat majd, úgyhogy ha nem történik valami kollektív elmebaj, akkor Davis lesz az est legegyértelműebb nyertese. Filmbéli partnerének nehezebb dolga lesz, hisz Casey Affleck sokkal több díjat nyert már, viszont a Színészek Céhének díjával és a szentimentális szavazatokkal a zsebében Denzel Washington nagyon könnyen követheti azt a hét embert, akik háromszoros Oscar-díjas színésznek/színésznőnek mondhatják magukat. Ha Affleck veszít is, A régi város talán nem marad díj nélkül, legalábbis épp itt lenne az ideje, hogy egy Kenneth Lonergan szintű tehetség legalább forgatókönyvíróként színpadra állhasson. A Moonlight sajnos egyre halványuló fénye jelentheti azt is, hogy a film nulla díjjal zárja majd a gálát, ami viszont az egyelőre csak ébredező, ugyanakkor szemmel láthatóan pokoli népszerű Oroszlán és A számolás joga / Hidden Figures malmára hajthatja a vizet, és egyre több jel mutat arra, hogy ez a két film okozhatja a legnagyobb meglepetéseket.

Ez a prognózis szemmel láthatóan egy Kaliforniai álom uralta estet vetít előre, de még egyszer hadd jegyezzem meg, ha valami, akkor 2017 hozhat durva meglepetéseket. Ha a szavazók az eszükre hallgatnak, ebben a remek évben kicsit jobban szétosztják a díjakat, ami azonban még mindig nem lesz elég, hiszen olyan remek alkotások maradnak így is üres zsebbel, mint a Hell or High Water, az Érkezés vagy a Captain Fantastic.

Legjobb eredeti forgatókönyv: A régi város
...de ne lepődj meg, ha: Kaliforniai álom

Legjobb adaptált forgatókönyv: Holdfény
...de ne lepődj meg, ha: A számolás joga / Oroszlán

Legjobb női mellékszereplő: Viola Davis (Fences)
...de ne lepődj meg, ha: -

Legjobb férfi mellékszereplő: Mahershala Ali (Holdfény)
...de ne lepődj meg, ha: Dev Patel (Oroszlán)

Legjobb női főszereplő: Emma Stone (Kaliforniai álom)
...de ne lepődj meg, ha: Isabelle Huppert (Elle)

Legjobb férfi főszereplő: Denzel Washington (Fences)
...de ne lepődj meg, ha: Casey Affleck (A régi város)

Legjobb rendezés: Damien Chazelle (Kaliforniai álom)
...de ne lepődj meg, ha: Barry Jenkins (Holdfény)

LEGJOBB FILM: Kaliforniai álom
...de ne lepődj meg, ha: A számolás joga / Holdfény


[Vasárnapig pedig lehet egyet nosztalgiázni: ide kattintva böngészhető Oscar-maraton című rovatunk.]

Támogass egy kávé árával!
 

Kapcsolódó filmek

 • Kaliforniai álom

  Színes vígjáték, filmdráma, musical, 128 perc, 2016

  Rendező: Damien Chazelle

 • A régi város

  Színes filmdráma, 137 perc, 2016

  Rendező: Kenneth Lonergan

 • Holdfény

  Színes filmdráma, 111 perc, 2016

  Rendező: Barry Jenkins

 • A préri urai

  Színes bűnügyi, filmdráma, 102 perc, 2016

  Rendező: David Mackenzie, Peter Berg

 • Érkezés

  Színes filmdráma, sci-fi, 116 perc, 2016

  Rendező: Denis Villeneuve

 • A fegyvertelen katona

  Színes életrajzi, filmdráma, háborús, 131 perc, 2016

  Rendező: Mel Gibson

 • A számolás joga

  Színes filmdráma, történelmi, 127 perc, 2016

  Rendező: Theodore Melfi

 • Oroszlán

  Színes filmdráma, 118 perc, 2016

  Rendező: Garth Davis

 • Toni Erdmann

  Színes vígjáték, filmdráma, 162 perc, 2016

  Rendező: Maren Ade

 • Az ügyfél

  Színes filmdráma, thriller, 125 perc, 2016

  Rendező: Asghar Farhadi

 • Mindenki

  Színes kisjátékfilm, 25 perc, 2015

  Rendező: Deák Kristóf

 • Elle

  Színes filmdráma, thriller, 130 perc, 2016

  Rendező: Paul Verhoeven

 • Jackie

  Színes életrajzi, filmdráma, 100 perc, 2016

  Rendező: Pablo Larraín

Friss film és sorozat

 • Anyai ösztön

  Színes filmdráma, thriller, 94 perc, 2024

  Rendező: Benoît Delhomme

 • Bad Boys: Mindent vagy többet

  Színes akciófilm, bűnügyi, vígjáték, 110 perc, 2024

  Rendező: Adil El Arbi, Bilall Fallah

 • A figyelők

  fantasy, horror, thriller, 101 perc, 2024

  Rendező: Ishana Shyamalan

 • Agymanók 2.

  Színes animációs film, családi, kalandfilm, vígjáték, 100 perc, 2024

  Rendező: Kelsey Mann

 • Motorosok

  Színes bűnügyi, filmdráma, 116 perc, 2024

  Rendező: Jeff Nichols

Szavazó

Kolozsváriak! A TIFF egyik helyszíne az ún. Cercul Militar, a Victoria/Győzelem mozi mellett található faszékes terem, amit a hadsereg ad bérbe a fesztiválnak. Évek óta küszködünk a magyar megnevezésével. Te melyikre szavazol?

Szavazó

Kolozsváriak! A TIFF egyik helyszíne az ún. Cercul Militar, a Victoria/Győzelem mozi mellett található faszékes terem, amit a hadsereg ad bérbe a fesztiválnak. Évek óta küszködünk a magyar megnevezésével. Te melyikre szavazol?

Friss film és sorozat

 • Anyai ösztön

  Színes filmdráma, thriller, 94 perc, 2024

  Rendező: Benoît Delhomme

 • Bad Boys: Mindent vagy többet

  Színes akciófilm, bűnügyi, vígjáték, 110 perc, 2024

  Rendező: Adil El Arbi, Bilall Fallah

 • A figyelők

  fantasy, horror, thriller, 101 perc, 2024

  Rendező: Ishana Shyamalan

 • Agymanók 2.

  Színes animációs film, családi, kalandfilm, vígjáték, 100 perc, 2024

  Rendező: Kelsey Mann

 • Motorosok

  Színes bűnügyi, filmdráma, 116 perc, 2024

  Rendező: Jeff Nichols