Oscar: tízre nő a legjobb film díjára jelöltek száma Oscar: tízre nő a legjobb film díjára jelöltek száma

Oscar: tízre nő a legjobb film díjára jelöltek száma

Az amerikai Filmakadémia Beverly Hillsben bejelentette, hogy az Oscar-gálán ezentúl, a 2010-es évtől kezdődően a legjobb film kategória jelöltjeinek számát az eddigi ötről tízre emelik – írja az EST.hu.

„Több mint hat évtized után az Akadémia némileg visszatér korábbi gyökereihez, amikor úgy döntünk, hogy egy szélesebb mezőny kelhet versenyre az év legelismertebb díjáért. A végkimenetelen ez természetesen nem változtat (továbbra is egy győztese lesz a legjobb film kategóriának), de a verseny végső finisében nemcsak öt, hanem tíz nagyszerű 2009-es film vehet részt a következő gálán” – mondta Sid Ganis, az Oscar odaítéléséről döntő Akadémia elnöke.

A szakértők szerint ez a döntés reakció arra az intézményt ért korábbi kritikára, hogy a hatalmas sikert arató filmek az úgynevezett művészfilmek miatt eddig kiszorultak a legjobb film díjáért zajló versenyből. Az Oscar-díjak első 16 évében egyébként még összesen tíz jelölt film versenyzett a legjobb filmnek járó arany szobrocskáért – az utolsó klasszikus, mely kilenc vetélytársát kiütve nyerte el a díjat, a Casablanca volt 1943-ban.

„Ez a lehetőség, hogy tíz jelölt is lesz a legjobb film kategóriában, lehetőséged ad az Akadémia szavazati joggal bíró tagjainak arra, hogy felismerjék és vegyék is figyelembe azokat a fantasztikus alkotásokat, amik eddig is gyakran felbukkantak az Oscar egyéb kategóriáiban, de kiszorultak a legfontosabb elismerésért folyó versengésből” – nyilatkozta Ganis.

A 82. Oscar-gála jelöléseit 2010. február 2-án fogják nyilvánosságra hozni, a 2009-es év legjobb filmalkotásait elismerő díjátadóra pedig ezúttal is a hollywoodi Kodak Theatre-ben kerül sor, 2010. március 7-én.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat