Byron Howard & Rich Moore: Zootopia / Zootropolis – Állati nagy balhé Byron Howard & Rich Moore: Zootopia / Zootropolis – Állati nagy balhé

Újra menő a Disney

Byron Howard & Rich Moore: Zootopia / Zootropolis – Állati nagy balhé

ÉRTÉKELD A FILMET!
Zootropolis - Állati nagy balhé
Byron Howard, Rich Moore, Jared Bush
2016
Zootropolis - Állati nagy balhé

Zootropolis - Állati nagy balhé

Adatlap Filmadatlap Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint: 9 10 1

9

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Nem lepődnénk meg, ha pár év múlva már animációfilmes klasszikusként emlegetnék a Zootropolist.

Újra menő a Disney. Korábban azért más volt a leosztás, egyik oldalon állt a Pixar, és John Lasseter zseninek mondott csapata, akik alapjaiban változtatták meg, hogyan gondolkodunk a rajzfilmekről. A másikon pedig a kivénhedt mogul, a Disney, amely pénzzel vett tehetséget, mikor az övé már elfogyott: előbb a Pixart, azóta pedig a Marvelt és a Lucasfilmet vásárolta fel. Ma viszont már nehéz ilyen leegyszerűsítő különbségtételt tenni. Elég, ha felsoroljuk a filmcímeket az elmúlt 5 évből: Verdák 2, Merida, a bátor, Szörny Egyetem, Agymanók és Dínó tesó az egyik, Aranyhaj és a nagy gubanc, Rontó Ralph, Jégvarázs, Hős6os és most a Zootropolis a másik oldalon. Ízlések és pofonok, persze, de speciel kedvencek nálam a Disney-filmek között akadnak: a Rontó Ralph kreatív konzolvilága, a Hős6os óriási szíve, vagy a Zootropolis tomboló ötletparádéja sokkal jobb, mint akár a Szörny Rt.-t csak távolról közelítő Szörny egyetem, akár a Dínó tesó volt.

Abban persze nincs vita, hogy az Agymanók az utóbbi idők legfontosabb animációs filmje, de talán abban sem lesz, hogy a Zootropolis az Agymanók méltó párja. Mindkét mese abszolválja, amire sok animációs film törekszik, de csak kevésnek jön össze: szórakoztatóan beszél arról, milyen is az az élet, és az a világ, amibe a párévesek belecseperednek. Az Agymanók azt magyarázza vizuális tűzijáték közepette, hogyan működik az elménk, és hogyan az érzelmeink, a Zootropolis pedig azt, hogyan szabdalják szét az előítéletek a társadalmat, és hogyan születünk bele előre kijelölt szerepekbe.

Amilyen szárazon hangzik ez képernyőn, olyan szórakoztató a nagyvásznon. Judy Hopps mezőgazdász egy nyúlcsalád sarja, de 200 testvérével szemben ő nem gondolja azt, hogy a családi répaültetvényen fog kiteljesedni az élete. Judy rendőr akar lenni, így összeüti tappancsát, és a nagyvárosba, Zootropolisba dobbant, ahol az amerikai állatálmok azt sugallják, bárkiből bármi lehet. Zootropolisban a polgármesterek oroszlánok, a popsztárok kecses gazellák, a rendőrök pedig rinocéroszok, vízilovak, és bölények. Bár a reklámszlogen azt sugallja, bárki megmászhatja itt a karrierlétrát, a városban valójában dúl a fajizmus, és a pöttöm Judy nyúlszármazása miatt erősen hátrányos helyzetbe kerül a rendőrségnél. Először közlekedési rendőrnek osztják be, és miután ott összebarátkozik egy átverőművész rókával, hosszú utat kell leugrálnia, mire elismerik nőként, nyúlként és rendőrként egyaránt.

Az előző pár filmjében a Disney azon serénykedett, hogy az évszázados hercegnős receptet frissítse, vászonra rajzoljon például fekete hercegnőket (A hercegnő és a béka), vagy az örökké nyüstölt szerelem helyett a lánybarátságról daloljon (Jégvarázs), ám ettől még megmaradt az emberek egy részét idegesítő, mindenki mást viszont elolvasztó giccses Disney-stílusnál. A Zootropolisról nehéz lenne megmondani, hogy a Disneynél készült, sokkal inkább egy Pixar-meséhez hasonlít – talán azért, mert ennek is John Lasseter volt a vezető producere. Nem is csodálkozunk azon, hogy a Zootropolis mindent tud, amit ma egy animációs filmnek tudnia kell: ugyanannyi poént oszt felnőttnek, mint gyereknek, és még keresztbe is röhögtet (legalábbis nem tudom elképzelni, hogy a frappáns Keresztapa-geg ne legyen vicces, már csak a figurák okán, kölyköknek is). Vizuálisan szemkápráztató, és a legapróbb részletekig kidolgozott (Judy okostelefonján például alma helyett répa figyel), és annyira hangulatgazdag, olyan könnyen csúszkál a napfényes optimizmus és a borongós izgalomkeltés között, hogy azt is megbocsájtjuk, hogy a kötelező popdalt (előadó: Shakira) most sem tudták kifelejteni a fináléból.

Persze a tanulság sem maradhat el az amerikai álmok sosem múló érvényéről, de mivel a nyuszirendőrünknek erős ellenszélben, Kelet-Európában is ismerős társadalmi előítéletek mentén kell kitörnie, most ez is jól működik. A humor is állati jó, és az emberi pillanatok is felejthetetlenek, ezért nincs kétségünk afelől, hogy az Agymanók mellett a Zootropolist kell mutogatni, ha illusztrálni akarjuk, hol tart ma a mesefilmgyártás Amerikában.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Zootropolis - Állati nagy balhé

Zootropolis - Állati nagy balhé

Színes akciófilm, kalandfilm, animációs film, 108 perc, 2016

Rendező: , ,
Szereplők: , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

9

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

 • Ők (Men)

  Színes filmdráma, horror, sci-fi, 100 perc, 2022

  Rendező: Alex Garland

 • Háromezer év vágyakozás

  Színes fantasy, filmdráma, romantikus, 108 perc, 2022

  Rendező: George Miller

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Friss film és sorozat

 • Ők (Men)

  Színes filmdráma, horror, sci-fi, 100 perc, 2022

  Rendező: Alex Garland

 • Háromezer év vágyakozás

  Színes fantasy, filmdráma, romantikus, 108 perc, 2022

  Rendező: George Miller