Martin Scorsese: The Departed / A Tégla Martin Scorsese: The Departed / A Tégla

Két féltégla nem tégla

Martin Scorsese: The Departed / A Tégla

ÉRTÉKELD A FILMET!
A Tégla
Martin Scorsese
2006

A Filmtett szerint: 8 10 1

8

A látogatók szerint: 4

4

Szerinted?

0

Scorsese visszatért! Egyrészt talán az Oscar-várományosok közé (az egyike az öt amerikai rendezőnek, akik ötször voltak nevezve, de egyszer sem díjazva), másrészt pedig a gengszter-maffia-miliőbe, aminek ő az igazi mestere.

Martin Scorsese: The Departed / A Tégla

Ami érdekes, az az, hogy ez egy remake, mégpedig egy nem is túl régi filmé, a Szigorúan piszkos ügyeké (Infernal Affairs). Az eredeti hong-kongi produkció ráadásul hihetetlenül nagy siker volt, két folytatást is készítettek hozzá. Hálistennek ez a film teljesen más – itt látszik meg, hogy egy történetből mit lehet kihozni a drámai hangsúlyok eltolásával, új helyszínbe ágyazással és más zenével. Két tégla történetét láthatjuk: az egyik a rendőrségbe épült be, a másik a maffiába. Az egyiket Costello (Jack Nicholson) maffiózó irányítja, a másikat csak látszólag. Végső soron mindegyik rendőr, így természetesen elkerülhetetlen, hogy előbb vagy utóbb a két tégla ne találkozzon, az egész film erre a húzd meg-ereszd meg dramaturgiára épül: a macska-egér játékra. Az érdekes az, hogy a téglák eredeti neveikkel épülnek be: azaz nem egy új identitást öltenek fel, hanem a meglévőt igazítják a helyzetekhez. Ez pedig plusz hitelességet kölcsönöz a filmnek.

Martin Scorsese: The Departed / A Tégla

A drámai hangsúlyokat a hong-kongi eredetihez képest nem a kép és a zene, hanem a szereplők hordozzák. Scorsese összehozza a fiatal, gájner generációt a nagy öregekkel, és az eredmény két és fél óra vibráló, robbanékony, feszültségteli sztorimesélés. Kicsit furcsa, hogy most a megszokott Robert DeNiro helyett Jack Nicholson ül a főgonoszi székben, de utóbbi hamar meggyőz minket arról, hogy nem csak azért jött, hogy utolsó pillanatban megmentse a produkciót (azért nem DeNiro a főgonosz, mert éppen a saját filmjét forgatja – amiben ironikus módon DiCaprio lett volna az egyik sztár, de most Matt Damon az). Egész egyszerűen ördögi. És fejcsóválva azt is be kell ismernünk, hogy ez a DiCaprio meg ez a Matt Damon is tudnak valamit. Még Marky Mark is teljesen meggyőző rendőrként (a „fuck” szócska 237-szer hangzik el a filmben, talán ő mondja ki a legtöbbször). Ha már nincsen DeNiro sem, akkor New York utcái se legyenek a hong-kongi felhőkarcolók helyett: az új helyszín Boston, helybéliek beszámolója alapján pedig nagyon jól sikerült adaptálni a sztorit az új környezetbe, akcentustól ruhákon keresztül a helybéli konfliktusokig minden teljesen hiteles. És ha már Boston, akkor olasz maffia helyett természetesen ír maffia, ami egy eredeti „flavourt” ad a filmnek.

Martin Scorsese: The Departed / A Tégla

Scorsese öregkorára kicsit felgyorsította a ritmust, néha talán indokolatlanul gyorsan vág, de továbbra is nagyon odafigyel a kis gesztusokra, arcizom-rándulásokra. A kicsit öreges, fakó, de biztos képi világ megreformálása helyett a pszichológiára erősít rá, a kidolgozott karakterekre. A kevés, de gyors és durva erőszakos kitöréseket is úgy adagolja, hogy maximálisan hassanak. A telefonos játék is kiváló dramaturgiát szolgáltat. Az eredeti hong-kongi film zenéje egy erőteljesen európaiaskodó, de keleti elemekkel is élő drámai, néha szirupos hanglé volt. Scorsese ezzel szemben nagyon sok külső zenét használ, Rolling Stones-től kezdve Pink Floydig, ami teljesen más nézői attitűdöt vált ki, dramatizálás helyett inkább felráz, szituációba helyez.

Martin Scorsese: The Departed / A Tégla

A film gyenge pontja a női főszereplő és a hozzá tartozó dramaturgiai szál. Noha van némi szerepe a végső leleplezésben, nem kellett volna erőltetni a „szőke pszichológus/feleség”-vonalat, a film meglett volna nélküle is. Ezzel együtt borítékolhatóan 2006 egyik legjobb amerikai filmje A Tégla.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

A Filmtett szerint:

8

A látogatók szerint:

4

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Friss film és sorozat