Michel Hazanavicius: The Artist / A némafilmes Michel Hazanavicius: The Artist / A némafilmes

A hőskorszak varázsa

Michel Hazanavicius: The Artist / A némafilmes

ÉRTÉKELD A FILMET!
A némafilmes
Michel Hazanavicius
2011

A Filmtett szerint: 9 10 1

9

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Mi lehet annyira vonzó egy önreflexív nosztalgiafilmben, ami még csak nem is szegezi a posztmodern irónia pellengérére az általa megidézett korszak értékvilágát? A válasz Michel Hazanavicius megejtő szépségű alkotásának részleteiben rejtezik – a finom ecsetkezelés, az imitált közeg iránti mély tisztelet, az univerzális történet nemes megformáltsága avatja A némafilmest klasszikus értékű gyöngyszemmé.

Míg a mindenkori B-széria letűnt korstílusairól a merészebb alkotók sorra zengik a tiszteletadó himnuszokat, addig a fősodorban szemmel láthatóan nehezebben ver gyökeret ez a fajta gondolkodásmód. Michel Hazanavicius alkotása ebből a szempontból akár úttörőnek is mondható, hiszen a rendező nemcsak a némafilmkorszak jellegzetes auráját ülteti az új évezred sokat megélt ezüstvásznaira, de a filmgyártás műhelyproblémáit egyenesen története epicentrumába helyezi. És ugyan a nagy technikai vízválasztó (néma versus hangos) árnyékában sarjadó színészrománc köré összpontosuló szüzsé a legmélyebb jóindulattal sem nevezhető eredetinek, a rendező tanúbizonyságot tesz róla, hogy nem is feltétlenül ez a nagyság fokmérője. Néha egyszerűen többet ér, ha az ember fogja, felmelegíti, és impozáns stílusban tálalja újra a legkelendőbb amerikai mítoszokat.

Kép a The Artist / A némafilmes című filmből

Ugyanis A némafilmes valóban nem akar többet nézőjétől, mint visszaröpíteni a mozgókép gyermekkorába, és felfedeztetni, megszerettetni vele annak lüktető, bájos, monokrómban pompázó világát. Ennélfogva a koncepció egészséges távolságot tart a posztmodern ízlésmódnak megfelelő gesztusoktól: Hazanavicius nem élcelődik, nem torzítja el a némafilm hagyományos formanyelvét, nem gyárt gúnyosan elrajzolt alteregókat egy-egy korabeli sztár képmására, és még arra sem vetemedik, hogy a díszletek közül játékosan kiszóljon a kortárs közönségnek.  Éppen ellenkezőleg: magában a forrásközegben véli felfedezni a történet elmeséléséhez szükséges összes kifejezőeszközt. Miként arra a darab eredeti címe (The Artist) is utal, a némafilmkészítést széles körben egyfajta művészeti tevékenységnek is tekintették. Úgy hitték ugyanis, hogy a diegetikus hang hiányából fakadóan töredékes  valóság-reprezentáció olyasfajta kreatív szabadsággal ruházza fel az alkotókat, mint az ecset és a vászon a festőt, a papír és a toll az írót, a karmesteri pálca a komponistát.

Kép a The Artist / A némafilmes című filmből

A film hűen tükrözi ezt a szellemiséget, s a direktor lázasan törekszik arra, hogy a vadul hömpölygő megváltástörténetnek kizárólag gesztusokkal, mozdulatokkal, világítástechnikai bravúrokkal, banális, mégis mély értelmű szimbólumokkal kölcsönözzön egyedi stílust. Ez nagyrészt sikerül is neki, s a paradigmaváltás fenyegető problémáját nyomatékosító motívumok prózai egyszerűségükben is nagyszerűek: George (Jean Dujardin) otthoni „beszédfóbiájától” kezdve a hangok egyeduralmát előlegező rémálom-szcénán keresztül egészen a glamúrfilmek könnyedségét idéző fináléig – melyben hőseink néhány szó erejéig maguk is megszegik „némasági fogadalmukat” – minden ötlet elragadóan hatásos. George és Peppy (Bérénice Bejo) kapcsolatát hasonlóan finom, mégis bőr alá kúszó, egyszerre bájos és szomorkás momentumok alakítják, s a zsigeri vágyakozás és a státuszbeli távolság ijesztő kettősségéből adódó dilemmájuk – ahogy az egy jó melodrámától elvárható – végig élvezi a néző odaadó figyelmét. Maga a cselekmény pedig nem más, mint az Újvilág néhány karriermítoszának agyafúrt egymásra kopírozása: leginkább a Csillag születik dramaturgiai variánsaként írható le, de olyan klasszicistább személyiségdrámák ihlető hatását sem igen lehet elvitatni, mint az Aranypolgár, az Alkony sugárút, a Férfiszenvedély vagy a Magányos helyen (In a Lonely Place).

Kép a The Artist / A némafilmes című filmből

De valóban csak ennyi lenne? George Valentin alakjában a posztindusztriális amerikai álom visszásságai lepleződnének le? A történet kézenfekvő olvasata mellett nem elhanyagolható az a feltételezés sem, hogy Hazanavicius a bibliai léptékű korszakváltás témáján keresztül bizony napjaink technokrata keretek között szabályozott tömegízlését is szemérmes bírálattal illeti. Az a mozzanat, mellyel George az originalitás zálogaként anyajegyet fest Peppy arcára, kivételesen akár a mának is üzenhet, hiszen napjainkban, amikor az álomgyár az árukapcsolásos gondolkodás és a 3D foglyává vált, különös jelentőséget nyerhet minden, a markáns alkotói önazonosság fontosságára felhívó gesztus – hát még akkor, ha a szóban forgó film éppen a kurrens Oscar-gála legnagyobb nyertese (a lagymatag mezőny ellenére azt kell mondanunk: teljesen megérdemelten). A némafilmes tehát több, mint puszta stílusimitáció: az öntudatos rendezés, a formanyelvi fegyelem, a nagymérvű kreatív befektetés klasszikus értékű gyöngyszemmé formálja a művet, mely fennen hirdeti, hogy a modern kor legelevenebb mítoszait, legmélyebben gyökerező archetípusait érdemes újra és újra felfedezni – ám ami igazán számít, az a történetminták mögött megbúvó stílus. Fontos mű született.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
A némafilmes

A némafilmes

Fekete-fehér vígjáték, filmdráma, romantikus, 100 perc, 2011

Rendező:
Szereplők: , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

9

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

 • A döntés

  Színes dokumentumfilm, 79 perc, 2022

  Rendező: Vízkelety Márton, Ugrin Julianna

 • A Fabelman család

  Színes életrajzi, filmdráma, 151 perc, 2022

  Rendező: Steven Spielberg

 • Vérapó

  Színes akciófilm, thriller, vígjáték, 101 perc, 2022

  Rendező: Tommy Wirkola

Szavazó

Melyik a kedvenc életrajzi filmed a közelmúltból?

Szavazó

Melyik a kedvenc életrajzi filmed a közelmúltból?

Friss film és sorozat

 • A döntés

  Színes dokumentumfilm, 79 perc, 2022

  Rendező: Vízkelety Márton, Ugrin Julianna

 • A Fabelman család

  Színes életrajzi, filmdráma, 151 perc, 2022

  Rendező: Steven Spielberg

 • Vérapó

  Színes akciófilm, thriller, vígjáték, 101 perc, 2022

  Rendező: Tommy Wirkola