Juan José Campanella: El Secreto de Sus Ojos / Szemekbe zárt titkok Juan José Campanella: El Secreto de Sus Ojos / Szemekbe zárt titkok

Múltba zárt szemek

Juan José Campanella: El Secreto de Sus Ojos / Szemekbe zárt titkok

ÉRTÉKELD A FILMET!
Szemekbe zárt titkok
Juan José Campanella
2009
Szemekbe zárt titkok

Szemekbe zárt titkok

Adatlap Filmadatlap Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint: 9 10 1

9

A látogatók szerint: 8

8

Szerinted?

0

Az idei legjobb külföldi film Oscarját megnyerő film tagline-ja szerint „egy férfi meg akar oldani egy évekkel ezelőtt történt bűntényt”. Aztán kiderül, hogy nemcsak a bűntényt, és nemcsak megoldani – és már különben is meg van rég oldva, el van már döntve elejétől fogva, ahogy a legtöbb fontos dolog a filmben és az életben egyaránt. Campanella filmje a krimi narratív sémáján keresztül beszél szerelemről, emlékekről és szenvedélyekről.

A detektívtörténet elbeszélő struktúrája egyike a legrégibb filmes szerkezeteknek, amelyek újra és újra felbukkannak a legigényesebb mozikban is, kaméleonszerű átalakulások segítségével a háttérben maradva, de mindvégig izgalmat biztosítva. Az érdeklődés fenntartásán kívül is indokoltnak tekinthetjük közkedveltségét, ha a nyomkeresést értelmező-alkotó folyamatként fogjuk fel: valamit megismerni alapvetően azt jelenti, hogy különböző tényeket és történeteket tudni meg róla. Majd ezeket kiválogatni, sorba rakni, hogy egy olyan képet hozzunk létre magunknak, amelyet többé-kevésbé egységesnek mondhatunk – ez pedig már maga az alkotás, így a nyomozás és ennek bemutatása a művészi teremtés metaforájává válhat.

Kép a Secret of their Eyes című filmből

A szemeik titka törvényszéki ügynöke regényt akar írni egy régi ügyről, ami tökéletes ürügy mind a múlt felelevenítésére, mind fiatalkori szerelmének meglátogatására, mind pedig a szereplők és helyzetek felvázolására – a film szempontjából. Így a kíváncsiság fenntartását két különböző szál is biztosítja kibontakozása során: a regényben végbemenő történet és a regény története. Sőt, Ricardo Darín főszereplője olyan időtlenül fiatalos vagy sármosan középkorú, hogy a körszakállt leszámítva kezdetben nem is egyértelmű, hogy a nyomozás a jelenben vagy a múltban folyik-e, a sztorit írjuk-e vagy éppen olvassuk. Mire viszont ez a rejtély megoldódik, akad elég más a helyét betölteni: úgy tűnik, minden egyes tisztázott tény újabb bonyodalmat idéz elő. Ráadásul Campanella nem elégszik meg a jól bevált kettős ok-okozati lánccal (főszál: nyomozás, mellékszál: szerelem), hanem valóságos szőttest készít belőlük, tele mellékszereplőkkel, egyéni indítékokkal és saját kis drámákkal.

Kép a Secret of their Eyes című filmből

És nem hiába végez a főszereplő detektívi és írói feladatokat egyaránt, valóban rájátszik a nyomozás előbb kifejtett metaforikus értelmezésére: a regény megszületése a múlt feltárásával, összerakásával és megértésével egyidőben folyik, az alkotás kínzó bizonytalansága áttűnik a film szerkezetén és hangulatán is: kezdetben nehezen indul be, nem tudja elkezdeni a történetet, nekifog egy szálnak, majd abbahagyja, hogy egy másikba kezdjen. Pedig maguk a történetsíkok nagyon is koherensek, és a film tökéletesen megoldja, amire a címben vállalkozik: bemutatni a hétköznapi látszat mögött rejlő titkokat, a közömbös tekintet mélyén égő, minden tett alapjaként szolgáló szenvedélyeket.

Kép a Secret of their Eyes című filmből

A film ehhez mérten sodró lendületű, az események és idősíkok váltakozása folytonos dinamikát biztosít a történetnek, mégis képes akció helyett érzelmeket közvetíteni, a nyomozás energikus, vitától és véleményektől hangos szála mellé az emlékezés és az „elveszett paradicsom” nosztalgiáját is kifejezni, anélkül, hogy lelassuljon, megakadjon, vagy érzelgőssé váljon. Már a kezdetek kezdetén magától adódik egy hasonló témájú, hasonlóan díjazott „visszarévedős” film, a Cinema Paradiso közti párhuzam, hiszen mindkettő a ki nem bontakozott szerelem és az örökké elvesztett boldogság éveit emeli piedesztálra.

Az argentin rendező viszont sosem engedi olyan mediterrán h/bőséggel hömpölyögni a képeket, nem a gyerekkor csodaországának állít emlékművet, képvilágában nincs jelen az a napsütéses tág világ, amely Tornatore filmjét oly jellegzetessé tette. A szemeik titka képhasználata érezteti, hogy a valódi események nem külső terekben, hanem zárt ajtók mögött, emberi lelkekben zajlanak.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Szemekbe zárt titkok

Szemekbe zárt titkok

Színes filmdráma, romantikus, krimi, 127 perc, 2009

Rendező:
Szereplők: , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

9

A látogatók szerint:

8

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat