Láttuk még a TIFF-en 2. Láttuk még a TIFF-en 2.

Étvágygerjesztők és maradékok

Láttuk még a TIFF-en II.

Olasz romantika, teheráni alvilág, dagadt férfiak és nők, a lengyel kommunizmus korát felelevenítő fekete vígjáték, és egy zseniális francia rendező torzóban maradt filmje – ínyencségek, diétás és laktató filmmenü Luca Guadagnino, Nader T. Homayoun, Serge Bromberg, Ruxandra Medrea, Daniel Sanchez Arevalo és Borys Lankosz alkotásaiból.

Luca Guadagnino: Io sono l'amore / I Am Love, 2009, olasz, 120 perc

Az Én vagyok a szerelem szerelmes film haladóknak. Egy olasz nagypolgári családba házasodott orosz nő története, aki évtizedek alatt se tud alkalmazkodni a mázas, udvariaskodó látszatokhoz ragaszkodó családhoz, így aztán elhagyja őket a fia egyik barátjáért, egy szakácsfiúért. A sztori szappanoperába illő, a megvalósítás azonban messze áll ettől. A nagyközelik és az olykor önkéntesnek ható esztétizáló képek kilométerekre tartanak a szereplőkkel való azonosulástól. Ha valaki megható jelenetekre és folyékony történetvezetésre vágyik, kerülje el – azoknak ajánlom, akik szeretnek elveszni a képekben. (nbg)

Még vetítik: június 1., kedd, Cinema City, 18:00

 

Nader T. Homayoun: Tehroun / Teheran, francia-iráni, 2009, 95 perc

Koldusbiznisz Teheránban. Vagy inkább alternatív módszerek arra, hogy ellássuk a családunkat. Ibrahim nem tudja eltartani a feleségét de hamarosan kisbabájuk fog születni, úgyhogy jövedelmét koldulásból pótolja ki. Hogy több pénzt kapjon, egy bérelt gyermekkel járja Teherán utcáit, amíg egy prostituált el nem lopja a „kelléket” és onnantól kezdve adósságokról, zsarolásról és az iráni főváros alvilágáról szól a film. A rendezőnek, Nader T. Homayounnak az első nagyjátékfilmje. Lehet közben izgulni és néha mosolyogni. Van néhány meglepetés is benne; alapvetően klasszikus, kikapcsolódásra alkalmas bűnügyi film egzotikus környezetben. (nbg)

Még vetítik: június 3., csütörtök, BBTE Auditórium, 16:00

 

Serge Bromberg, Ruxandra Medrea: L'enfer d'Henri-Georges Clouzot / Henri-Georges Clouzot's Inferno, 2009, francia, 102 perc

Ha egyetlen rendezőt kéne kiválasztani a nouvelle vague előtti „papa mozijából”, akkor az számomra mindenképpen Clouzot lenne. Egy csomó elkészült és bevált klasszikus mellett a filmtörténet egyik legszebb soha-le-nem-forgatott filmje is az övé: A pokol, 1964-ből. Ezen dokumentumfilm rendezői megtalálták és a jogi cirkuszok béklyójából kiszabadították a leforgatott tesztképeket és külső jeleneteket. Az akkor hatalmasnak számító produkció felsülésének okára nem derül száz százalékosan fény, de az biztos, hogy Clouzot Serge Reggiani főszereplő lelépése után kapott infarktust. A megmaradt tesztképek és hang nélküli jelenetek (majdnem 15 óra nyersanyag) felhasználásával, munka- és kortársak megszólaltatásával és a le nem forgatott jelenetek egyszerű színre állításával próbálnak kárpótolni fél évszázad után ezért a „csodálatos lehetett volna”-filmélményért. Hát tényleg. Romy Schneider gyönyörű, az analóg effektek lélegzetelállítóak (a csak pár évvel későbbi Űrodüsszeiához képest is), s lassan feltárulkozik a precíz, mindent kiszámító, zsarnok-zseni rendező képe is. Két érdekesség: az el nem készült filmnek adatlapja van az imdb-n; 30 évvel később pedig Chabrol készített a forgatókönyvből egy hasonló című filmet. (jbn)

 

Versenyfilmek

Daniel Sanchez Arevalo: Gordos / Fat People, 2009, spanyol, 110 perc

A Kövérek címe és műfajmegjelölése is megtévesztő: azt hisszük, hogy kövér emberekkel gúnyolódó vígjátékot fogunk látni. Nos, tényleg a kövérségről van szó a filmben, de hamar rájövünk, hogy a testen levő háj igazából metafora mindenféle lelki bajokra, amelytől mindenki szenved, az egész társadalom, még a soványak is. És a film tényleg használ vígjátéki elemeket, kacagunk is rajta eleget, de hogy stílusosan fogalmazzak: a filmnek azért súlya is van, főleg a vége felé. A már lassan klasszikussá váló többszereplős (Magnólia-stílusú forgatókönyv) víg (melo)dráma melegen ajánlott minden súlycsoportnak, de a duci női b(h)ájak kedvelőinek külön szeretettel. (jbn)

Még vetítik: június 1., kedd, Republica, 20:30

 

Borys Lankosz: Rewers / Reverse, 2009, lengyel, 101 perc

Az érem másik oldala című filmet semmiképp ne hagyja ki az, aki a lengyel filmművészet és a kommunista éra szerelmesének vallja magát. Bár a díjak sok esetben nem jelzik pontosan az egyes alkotások színvonalát, a semmiből megjelenő Borys Lankosz debütfilmje által keltett elismeréshullámnak lehet hinni. A sztálini korszak elejére kalauzoló fekete(-fehér) komédia érdekes, fordulatos történetét lenyűgöző szereplők alakítják (és ezt nem azért mondom, mert a főszereplő Szabinát alakító Agata Buzek az EP-elnök Jerzy Buzek lánya), a rendező pedig sajátos stílusával teszi még emlékezetesebbé ezt. A tanmesés cím ellenére a történet nem szájbarágós, az alkotás ügyesen bontja ki a címszereplő érem (birtoklásáért Sztálin idején börtön járt) két oldalának szimbólum- és motívumvilágát, melynek „értékrendszerezése” ironikusan hat ki hőseink életére. Kár lenne kihagyni. (fi)

Még vetítik: június 1., kedd, Victoria, 12:00

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

 • Fekete telefon

  Színes horror, thriller, 103 perc, 2021

  Rendező: Scott Derrickson

 • Thor: Szerelem és mennydörgés

  Színes akciófilm, fantasy, képregényfilm, 125 perc, 2024

  Rendező: Taika Waititi

 • A gyilkos járat

  Színes akciófilm, 124 perc, 2022

  Rendező: David Leitch

 • Fenevad

  Színes akciófilm, kalandfilm, thriller, 93 perc, 2022

  Rendező: Baltasar Kormákur

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Friss film és sorozat

 • Fekete telefon

  Színes horror, thriller, 103 perc, 2021

  Rendező: Scott Derrickson

 • Thor: Szerelem és mennydörgés

  Színes akciófilm, fantasy, képregényfilm, 125 perc, 2024

  Rendező: Taika Waititi

 • A gyilkos járat

  Színes akciófilm, 124 perc, 2022

  Rendező: David Leitch

 • Fenevad

  Színes akciófilm, kalandfilm, thriller, 93 perc, 2022

  Rendező: Baltasar Kormákur