Neill Blomkamp: District 9 Neill Blomkamp: District 9

Emberi jogok és űrlények

Neill Blomkamp: District 9

ÉRTÉKELD A FILMET!
District 9
Neill Blomkamp
2009

A Filmtett szerint: 10 10 1

10

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

A District 9 sikeresen ötvözi a szocio-sci-fik drámai alaphelyzetét az akció-sci-fik militarizált világával – magas szintű szociális érzékenységgel megáldott űrlényes akcióhorror, amit az elsőfilmes Neill Blomkamp saját fiatalkorának kulisszái közé, Johannesburgba helyezett, az utóbbi évek legérdekesebb látványvilágú és legizgalmasabb akciójeleneteivel bíró darabját rendezve meg a műfajban.

A digitális effektmesterből lett 29 éves rendező számos reklámfilm (Citroën C4 – Alive with technology, Gatorade – Rain), néhány rövidfilm (Tetra Vaal, Yellow, Tempbot) és egy sokáig dédelgetett, ám meghiúsult Halo-adaptáció után kapta meg Peter Jacksontól a lehetőséget, hogy elkészítse saját filmötletét, amely egyik korábbi kisfilmjének (Alive in Joburg) látványvilágához kanyarít egész estés történetet.

Kép a District 9 című filmből

Wikus van De Merwét, a mindenki által elég szerencsétlennek, ám jószívűnek tartott kishivatalnokot – a felesége és főnöke közötti rokoni kapcsolatnak köszönhetőn – előléptetik, és egyenesen a földön ragadt űrlényéknek otthont adó gettóba, a District 9-ba küldik, hogy vezényelje le a jogszerűnek mondott, de valójában önkényes és erőszakos kilakoltatásokat. Az igazi bonyodalmak akkor kezdődnek, amikor egy ismeretlen űrfolyadék főhősünk arcába fröccsen, és Wikus elkezd űrlénnyé alakulni. A metamorfózis előrehaladtával így üldözőből üldözött, kirekesztőből kirekesztett, vadászból vad válik. Talán meglepő, de az iménti sztori valós történelmi tényeken alapszik: 1968-tól kezdődően összesen 60 000 embert lakoltattak ki Fokvárosból, az úgynevezett District Sixből, miután az apartheid-rezsim különböző kreált indokok alapján a körzetet „fehérkörzetnek” nyilvánította.

Kép a District 9 című filmből

Blomkamp a District 9-ban a 80-as évek Hollywoodjának tömegfilmjei iránti rajongását kapcsolta össze gyerekkora környezetével és az apartheid testközeli tapasztalatával, és egyszerűen antropomorf ufótücskökre cserélte a totális szegregációt elszenvedő kisebbséget. A következetesen végigvitt ötletből igen zavarba ejtő kérdések következnek. Meddig terjednek az alapvető emberi jogok űrlények esetében? Ki juttat humanitárius segélyt a nyomorban élő űrrovaroknak?

Kép a District 9 című filmből

A filmben ezeknek a kissé abszurd kérdéseknek súlyos tétje van, hiszen az idegeneket rövid idő után kénytelenek vagyunk „kicsit más típusú embernek” látni, éppen úgy, mint például az emberi rasszokat. A District 9 ebből a szempontból az „esztétikai nevelés” kiváló példája: a didaktikus moralizálástól mentes pergő és eseménydús történet a kifejtett hatás segítségével szeretne toleranciára nevelni, nem pedig valamilyen eszményi tartalmat próbál a befogadóba sulykolni. A film rendre provokálja saját nézőjét, majd a felkeltett frusztrációt és feszültséget fokozatosan az űrlénykisebbség iránti szimpátiába fordítja. A néző hasonló utat jár be, mint a biológiai átalakuláson keresztülmenő Wikus: egy külső okból kifolyólag rá van kényszerítve az embertársa iránti együttérzésre, még ha nem is feltétlen látja ugyanolyannak, mint önmagát. Ezért egy ponton a film Christopher, a szimpátiánkat élvező fő ufótücsök szubjektív nézőpontját alkalmazza, és a nézőt egy filmes eszköz segítségével az űrlénnyel azonosítja.

Kép a District 9 című filmből

Az interneten terjedő vád, miszerint a District 9 idegengyűlölő és rasszista, mert a körzetben lakó nigériaiakat babonás bűnözőknek mutatja be, még ha valamennyire indokolható is, tökéletesen alaptalan, és az egész film félreértéséről tesz tanúbizonyságot (továbbiakért lásd a The Gurdian kritikusának reakcióját a vádra). Az alaphelyzetet interjúk, szakértők és politikusok nyilatkozatai, hírcsatornák archív anyagai és térfigyelő kamerák roncsolt képei ismertetik. Mintha csak egy extra lendületesre vágott BBC-riportot látnánk A harmadik világ szegényei címmel. Azonban a sodró felütés után a film szakít az Ideglelésből (The Blair Witch Project), vagy a Cloverfieldből ismerős áldokumentarista stílussal, és a forgatókönyv csavarjaival összhangban újabb és újabb műfaj felé fordul: a középső harmad egyszerre bio-horror és menekülő-férfi thriller, az utolsó felvonás pedig hamisítatlan akciófilm. Blomkamp a beemelt műfajok olyan képviselőiből vesz át konkrét megoldásokat, melyek egyszerre széles körben ismertek és kultikusak. Ilyen például a bio-horror mester, Cronenberg leginkább populáris filmjének, A légynek a megidézése, mely a testi és pszichikai határvonalak felbomlásának drámaiságát szintén a körmök és a fogak kihullásával érzékelteti a nézővel. De említhetnénk a Total Recall – Az emlékmást, vagy az Alien-szériát épp úgy, mint a közelmúltban készült Az ember gyermekét is.

Kép a District 9 című filmből

Egy kultuszfilmnek szánt alkotáshoz méltóan a District 9 különböző műfajok, eszközök, esztétikai minőségek olyan olvasztótégelye, amely tökéletesen képes elrejteni összeszereltségét. Blomkamp a mai nézői elvárások pontos ismeretéről tesz tanúbizonyságot, ami persze valószínűleg nem független Peter Jackson produceri munkájától. Ebből kifolyólag egyeseknél a humanista hangvétel, másoknál a high-tech fegyverek segítségével szétrobbantott emberek groteszk látványa miatt érhet el sikert a film. Előbbi megenyhíti a kritikusok szívét, utóbbi pedig biztosítja a nézőszámot.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

A Filmtett szerint:

10

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat