Velencében lesz a Hétköznapi kudarcok című film világpremierje Velencében lesz a Hétköznapi kudarcok című film világpremierje

Velencében lesz a Hétköznapi kudarcok című film világpremierje

Groșan Cristina második nagyjátékfilmjét meghívták a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Giornate degli Autori nevű válogatásába.

A velencei fesztivál ma jelentette be a cannes-i Quinzaine des Réalisateurs mintájára létrejött, „az újítást és az eredetiséget ünneplő” Giornate degli Autori válogatás filmjeit. A tíz tételes listán szerepel Groșan Cristina cseh-magyar-olasz-szlovák koprodukcióban készült Hétköznapi kudarcok (Ordinary Failures) című alkotása is.

A Kerekes Vica szereplésével és nagyrészt cseh színészekkel (Nora Klimešová, Beáta Kanoková, Tatjana Medvecká) készült Hétköznapi kudarcokban megmagyarázhatatlan természeti jelenség szakítja félbe egy különc tinédzser, egy szorongó anya és egy nemrég megözvegyült nő átlagosnak induló napját. Miközben a környezetükben eluralkodik a káosz, a három nő megpróbálja átvészelni a napot és megtalálni helyét a világban.

„Lenyűgöztek minket ezek a nők, akik a hétköznapi kudarcok ellen lázadnak. Groșan Cristina disztópiája egy rejtélyes módon összeomló világra hívja fel a figyelmet. Ugyanakkor arra késztet, hogy ne engedjünk az apokalipszis vertigójának, hanem álljunk ellen, és kössünk szövetséget embertársainkkal” – idézi az NFI sajtóközleménye Gaia Furrert, a Giornate degli Autori művészeti igazgatóját.

„2018-ban kezdtünk el dolgozni ezen a filmen, az akkori világról egy teljesen más kép él bennem. Ennyi idő és munka után igazán nagy öröm, hogy nemzetközi közönség előtt mutathatjuk be a filmünket, amely a közép-európai realitásunkról beszél. Boldog vagyok, hogy részben azzal a csapattal dolgozhattam tovább, akikkel együtt léptem a mozifilmes pályára a Filmintézet Inkubátor Programjában megvalósult A legjobb dolgokon bőgni kell készítésekor, Stalter Judit producerrel, Meller Anna vágóval és Győri Márk operatőrrel” – nyilatkozta Groșan Cristina rendező.

Hétköznapi kudarcok magyar koproducerei Stalter Judit, Sipos Gábor és Rajna Gábor. A film október 13-ától lesz látható a magyarországi mozikban.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kolozsváriak! A TIFF egyik helyszíne az ún. Cercul Militar, a Victoria/Győzelem mozi mellett található faszékes terem, amit a hadsereg ad bérbe a fesztiválnak. Évek óta küszködünk a magyar megnevezésével. Te melyikre szavazol?

Szavazó

Kolozsváriak! A TIFF egyik helyszíne az ún. Cercul Militar, a Victoria/Győzelem mozi mellett található faszékes terem, amit a hadsereg ad bérbe a fesztiválnak. Évek óta küszködünk a magyar megnevezésével. Te melyikre szavazol?

Friss film és sorozat