Ők zsűriznek a Berlinalén Ők zsűriznek a Berlinalén

Ők zsűriznek a Berlinalén

Egy héttel a fesztivál kezdete előtt a szervezők közzétették a Paul Verhoeven vezette zsűri névsorát. Az életműdíjjal idén egy olasz jelmeztervezőt tüntetnek ki.

A 18 versenyfilm fölött a holland filmrendező, Paul Verhoeven és hat zsűritársa ítélkezik. Európát Julia Jentsch német színésznő – 2005-ös Shooting Star és Ezüst Medve-díjazott (Sophie Scholl – Aki szembeszállt Hitlerrel) –, valamint a dán származású, Izlandon élő és aktív környezetvédőként is ismert Olafur Eliasson képviseli a testületben. Társuk lesz a tunéziai producer Dora Bouchoucha Fourati, aki főként fiatal rendező- és írótehetségeket szokott felkarolni, és aki tavaly Hedi című filmjével elsőfilmes díjat és a legjobb színésznek járó Ezüst Medvét vitte el a Berlinaléről. A zsűri további tagjai: Maggie Gyllenhaal amerikai színésznő, Diego Luna mexikói színész-rendező valamint a kínai forgatókönyvíró-rendező Wang Quanan, a 2007-es Arany Medve (Tuya de hun shi / Tuya’s Marriage), valamint két Ezüst Medve (Tuan Yuan / Apart Together, 2010; Bai lu yuan / White Deer Plain, 2012) nyertese.

A fesztivál életműdíját (Honorary Golden Bear) idén Milena Canonero olasz jelmeztervező kapja, aki többek közt Kubrick, Coppola, Polanski, Louis Malle, Barbet Schroeder és Wes Anderson filmjein dolgozott. Canonero munkásságát az amerikai filmakadémia négy Oscar-díjjal (és öt másik jelöléssel) tüntette ki. Az életműdíj apropóján a Berlinale levetíti a díszlettervező tíz filmjét, köztük a Mechanikus narancsot, a Ragyogást és A keresztapa 2.-t.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat