Tévékritika: Andor (Disney/Tony Gilroy) Tévékritika: Andor (Disney/Tony Gilroy)

Galaxis útikalauz lázadóknak

Tony Gilroy: Andor

ÉRTÉKELD A FILMET!
Andor
Toby Haynes, Benjamin Caron, Susanna White
2022

A Filmtett szerint: 7 10 1

7

A látogatók szerint: 9

9

Szerinted?

0

A Zsivány Egyes csupán a Csillagok háborúja egy marginális mellékszálát fejtette ki, mégis hatalmas kritikai és közönségsikert aratott. Az egészestés spin-off „másod-főszereplőjének” háttértörténetét feldolgozó sorozat terve is elsőre érdektelennek tűnhet, pedig az Andor a Disney+ kínálatának egyik legárnyaltabb produkciójaként építi tovább George Lucas egykori univerzumát.

Az időről-időre kisstílű kihágásokat elkövető Andor (Diego Luna) mindennap tapasztalja a teljes galaxist uralma alatt tartó Birodalom elnyomását, mégsem szólal fel a rendszer ellen. Megszokott élete viszont egy csapásra megváltozik, mikor egy szerencsétlen véletlen következtében a hatalom célkeresztjébe kerül. Andor végül különböző morális dilemmák során kénytelen megbirkózzon saját önzőségével, hogy idővel valódi lázadó hőssé válhasson.

Történelmi fantasztikum örök kamaszoknak – Gareth Edwards: Rogue One: A Star Wars Story / Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet

2016. december 16.

Némi deja-vu érzéssel foglaltam helyet moziszékemben a Zsivány Egyes: Egy Star Wars történet ún. „előbemutatóján”, tavaly ugyanis ugyanebben a moziban vártam óriási izgalommal Az ébredő erőt. Idén azonban közel sem voltam/lehettem ennyire izgatott, hiszen már a bemutató előtt tudni lehetett, hogy ebből a filmből sok minden, eddig elmaradhatatlannak tűnt elem ki fog maradni, többek között az ikonikus, felkúszó kezdőszöveg, és John Williams zenéje, amely nélkül talán sosem lett volna akkora siker a Csillagok háborúja, mint így.

Olvasd tovább  

Az eredeti Star Wars-trilógia a megjelenésekor egyedinek és lélegzetelállítónak ható vizualitásával, valamint népmesei elemeket idéző hagyományos hőstörténetével örökre beírta magát a popkulturális kánonba. A jó és a rossz örök harcát feldolgozó cselekmény olyan archetipikus karaktereket mozgatott, mint a mindenkori rossz apát szimbolizáló Darth Vader, a legkisebb királyfiként megjelenő Luke Skywalker, a kalandor Han Solo, a varázserejű mentor, Obi-Wan Kenobi vagy az elkényeztetett királylány szerepében bemutatkozó Leia hercegnő. A fantasy-eposz futurisztikus űrkalandjait a klasszikus narratív minták tették egyetemessé.

Kép az Andor című tévésorozatból

Az Andor ellenben a franchise-ra jellemző fantasztikus elemeket elhagyva gondolja tovább a korábbi archetípusok jellemábrázolását, hogy az elsősorban felnőtt közönségnek szóló epizódok a Birodalom totalitárius berendezkedésének aprólékos működésébe és a galaxisban zajló társadalmi folyamatokba engedjenek alaposabb betekintést. A sorozatban csak elenyészve jelennek meg idegen, nem emberi lények, ahogy az Erő spiritualitásával és Jedi-lovagokkal sem találkozhatunk. A Star Wars megszokott végletességéhez képest az Andor realisztikus világában összemosódnak a jó és a sötét oldal tulajdonságai, a megjelenő szerepkörök pedig a korábbi típuskarakterek revizionista újragondolásaiként értelmezhetők.

Kép az Andor című tévésorozatból

Andor Han Solót idéző, kétes szándékú, vívódó antihőse nem hagyományos főszereplője a Star Wars-hoz hasonló epikus narratíváknak. Bölcs mentora (Andy Serkis) egy büntetését töltő elítélt, aki nem rendelkezik különleges képességekkel, mégis életreszóló erkölcsi iránytűként szolgál fegyelmet, példamutatást és összetartást hirdető leckéivel. A rossz apa ezúttal egy – a jó cél érdekében minden áldozatra hajlandó – lázadóvezér (Stellan Skarsgård) képében jelenik meg, aki ugyanolyan módszeresen munkálkodik Andor beszervezésén, mint szükség esetén a kiiktatásán. A gazdag hercegnő alakja egy magas pozíciójú szenátorban (Genevieve O'Reilly) ölt testet, aki aktív politikai szerepvállalása mellett illegális módszerek bevetésére is hajlandó ügye előremozdítása érdekében. A legkisebb királyfi figurája pedig egy ambiciózus rendfenntartó tisztben (Kyle Soller) mutatkozik meg, akinek szánni való túlbuzgóságát és hajthatatlan előíráskövető attitűdjét még az elnyomó Birodalom sem értékeli.

Kép az Andor című tévésorozatból

A pszichológiai alapossággal megfestett karakterrajzok, valamint a galaxis különböző szegleteinek, társadalmi osztályainak és hétköznapi életének bemutatása a Star Wars világának olyan mélységeit prezentálják, amit csak a kisemberek szemszögéből ismerhetünk meg alaposan. Az Andorban nincsenek legendás hősök vagy megátalkodott gonosztevők, a szokásos küzdelmek jobbára ellehetetlenített átlagpolgárok és feltörekvő rendszerszolgák között folynak. A részletekbe menő világépítést és a nagy eseményeket alulról láttató történetet ugyanakkor nem foglalják olyan narratív keretbe a készítők, ami képes lenne folyamatos izgalmakkal szolgálni a tizenkét részes széria teljes játékideje alatt.

Kép az Andor című tévésorozatból

A showrunner, Tony Gilroy forgatókönyvíróként több kasszasiker akciómozit (Armageddon, Bourne-filmek, Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet) is jegyez, pszichológiai (kém)thrillereinek szkriptjeivel (Michael Clayton, Kettős játék, A dolgok állása) pedig további kritikai elismerést szerzett. Az Andor szintén egy karakterközpontú kémfilm műfaji hatását kelti, ami a Star Wars sci-fi környezetének formai megjelenésén keresztül igyekszik imponálni a kortárs közönségnek. A szeriális elbeszélésmód tankönyvszerű alkalmazása miatt azonban sokszor érződik elnyújtottnak a több szálon futó cselekmény. A párhuzamosan zajló események gyakran kapnak hasonló hangsúlyt, noha jelentőségük nem mindig azonos a történet egésze szempontjából. A jellemábrázolást vagy világépítést szolgáló momentumok számos alkalommal szakítják meg egy-egy feszült akció izgalmait.

Az Andor narratíváját rendre megtörő epizodikus struktúra mozifilmként sokkal fókuszáltabban működhetne, a sorozat viszont így is az utóbbi évek legautentikusabb Star Wars produktuma. A történet nemcsak a franchise – a manapság népszerű, rajongóknak szóló kikacsintásoktól mentes – kiegészítése, hanem független alkotásként is teljes élményt nyújt.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Andor

Andor

Színes akciófilm, kalandfilm, sci-fi, 40 perc, 2022

Rendező: , ,
Szereplők: , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

7

A látogatók szerint:

9

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

 • A sziget szellemei

  Színes filmdráma, 109 perc, 2022

  Rendező: Martin McDonagh

 • Babylon

  Színes filmdráma, vígjáték, 189 perc, 2022

  Rendező: Damien Chazelle

 • Taximetriști

  Színes vígjáték, 97 perc, 2023

  Rendező: Bogdan Theodor Olteanu

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat

 • A sziget szellemei

  Színes filmdráma, 109 perc, 2022

  Rendező: Martin McDonagh

 • Babylon

  Színes filmdráma, vígjáték, 189 perc, 2022

  Rendező: Damien Chazelle

 • Taximetriști

  Színes vígjáték, 97 perc, 2023

  Rendező: Bogdan Theodor Olteanu