Gyermekek kihasználásával vádolják Ulrich Seidl filmrendezőt Gyermekek kihasználásával vádolják Ulrich Seidl filmrendezőt

Gyermekek kihasználásával vádolják Ulrich Seidl filmrendezőt

Seidl következő filmje, a nagyrészt Romániában forgatott, pedofíliáról szóló Spárta bemutatója a torontói fesztiválon lesz – ezzel kapcsolatos a Der Spiegel által kirobbantott botrány.

Súlyos vádakat fogalmazott meg Ulrich Seidl osztrák rendező ellen a Der Spiegel folyóirat. Az újságírók következtetése szerint a rendező nem tájékoztatta megfelelően a filmben szereplő 9–16 éves gyerekeket és szüleiket arról, hogy a film sztorija pedofíliával kapcsolatos, ráadásul erőszakos és meztelenkedős jeleneteknek tette ki őket, szintén pontos előzetes tájékoztatás nélkül. A nagyrészt Szatmár megyei, falusi helyszíneken lezajlott forgatáson legalább egy alkalommal összetűzésbe került egymással egy felnőtt és egy kiskorú.

Az Osztrák Filmintézet, az Eurimages és még egy sor osztrák és német filmalap támogatásával készült projekt eredeti története szerint két fivér találkozik egymással demenciától szenvedő apjuk házában, majd visszatérnek normális életükhöz. Az egyikük, Richie Bravo kiégett folk-pop énekes, aki Riminiben haknizik időseknek, a másik, Ewald (akit Georg Friedrich osztrák színész alakít) cselgáncsedzéseket tart román gyerekeknek, és felfedezi pedofil hajlamait. Bár Seidl indulásból egy filmet tervezett, végül kettéosztotta a történetet: a Rimini bemutatója a tavalyi Berlinalén volt, a Spárta pedig épp premier előtt áll.

Evvel a dalban mondom el – Ulrich Seidl: Rimini

2022. június 24.

Ulrich Seidl viszonylag hosszú idő után jelentkezik újra fikciós nagyjátékfilmmel, de lényegében ugyanott folytatja, ahol abbahagyta. Állandó csapatával – Veronika Franz forgatókönyvíróval és Wolfgang Thaler operatőrrel – dolgozik, illetve a rá jellemző témákat sorakoztatja fel: moralitás és amoralitás, szex, prostitúció, turizmus és migráció, mindez egy karakterközpontú történeten keresztül elmesélve, ami egy nagyobb társadalmi kontextusra reflektál.

Olvasd tovább  

„A film bemutatója szeptember 9-én lesz a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon, de a gyerekeket és a szüleiket, de a felnőtt amatőr szereplőket sem értesítette a rendező arról, hogy a film nyilvánosságra kerül ebben a hónapban – írja a Facebook-oldalán Delia Marinescu, a Der Spiegel oknyomozó újságírói csapatának egyik tagja. – Az elmúlt hat hónapban kollégáimmal, Pascale Müllerrel, Bartholomäus von Lafferttel és Lars-Olav Beierrel együtt romániai gyerekek és felnőttek tucatjaival, valamint a stáb osztrák és német tagjaival beszélgettünk, akik súlyos vádakat fogalmaztak meg a rendező ellen.”

Marinescu szerint: „Ulrich Seidl, az ismert osztrák rendező, eljött Romániába filmet forgatni a pedofíliáról kiskorú, amatőr szereplőkkel, anélkül, hogy tájékoztatta volna a szüleiket a film valódi témájáról. Az egyik, a forgatás idején mindössze 10 éves kisfiú elmesélte, hogy leforgattak egy zuhanyjelenetet, amelyben a főszereplő, egy profi osztrák színész teljesen meztelen, az intim testrészeit borotválja, és megkérdi őt is, nem akarja-e letolni az alsóneműjét. A gyerek több másik olyan jelenetet is forgatott, amelyik traumatizálta, és amelyre semmilyen szakértő nem készítette őt fel. És nem ő volt az egyetlen.”

Az angol nyelven is megjelent riport egy másik jelenetet is felidéz: ugyanaz a kisfiú „egy fotelen ül, két felnőtt férfi közé szorulva, akiket alig ismer. Alig bírja visszatartani a sírást. A törékeny, félénk Marian 10 éves ezen a nyári napon, 2019-ben. A szoba az Ivácskó (Necopoi) nevű, pici romániai faluban rettenetesen lepukkant. Az egyik férfi részeg, nagydarab, tele van tetoválással, és ordít Marianra. Gyenge, sziszegi a férfi, nem mint a bátyja. Magához rántja a fiút, vizet tölt egy pálinkás pohárba, és azt mondja Mariannak, hogy igya meg a »snapszot«. Marian nemet mond. Szégyenkezik. Nem akarja, hogy azt gondolják róla, hogy alkoholt iszik. Az idősebbik férfi hozzányomódik. Ő is eléggé nagydarab, kopasz. Németül beszél, Marian nem érti a nyelvet. A férfi megérinti Marian hátát, megsimogatja az alkarját. Marian megpróbálja ellökni a férfi kezét. Ki akar menni a szobából. Aztán elsírja magát.” A jelenetet nem improvizálták, a forgatókönyv része volt, a rendező 10 perc után állította le a felvételt. Egy stábtag arról mesélt, hogy Marian sírva kiszaladt a házból, de győzködték, hogy visszatérjen „még egy kicsit”, aztán hazamehet. Egy másik stábtag szerint a gyerek reakciója természetes volt, azon a forgatási napon többször is hányt a stressz miatt. A lap által megszerzett képernyőfotó szerint a stáb belső WhatsApp-csoportjában, aznap este valaki azzal „viccelődött”, hogy „Marian ebédje még az orrában van. És az autónkban”, egy másik pedig megállapította, hogy egyértelműen traumatizáló hatások érhették a fiút.

Az újságírók felkeresték a most 13 éves Mariant, aki „csendesen, de határozottan” kijelentette: a jelenet „valódinak tűnt”. A részeg férfi erőszakos, alkoholista apjára emlékeztette, akitől alig pár hónappal a 2018–2019-ben lezajlott forgatás előtt menekült el az anyjával együtt. Ezekről az előzményekről több stábtag is tudott, Seidl szintén, és „pontosan tudta, hogyan irányítsa Mariant, hogy az eredmény érzelmes legyen”, a rendező ugyanis „igazi érzelmeket” akart látni – írja a Der Spiegel a visszaemlékezések alapján.

Az újságírók megszereztek egy szórólapot, amelyen az osztrák stáb amatőr szereplőket toborzott a fő helyszínként szolgáló Lajosmajor (Baba Novac) faluban és környékén. „Seidl »atlétaalkatú, 8 és 17 év közötti fiúkat« keresett a filmjéhez. Az információs anyag szerint: »Célunk Romániát realisztikusan ábrázolni, kerülni az előítéleteket és a sztereotípiákat.« Egyetlen szó sem esett a pedofíliáról.” A lap által felkeresett felnőttek – a gyerekszereplők szülei – állítják, hogy úgy tudták, a film futballról vagy birkózásról fog szólni.

A Der Spiegel felhívja a figyelmet arra is, hogy a filmben szerepeltetett gyerekek családjai mélyszegénységben élnek, a gyerekek gázsija pedig napi 50–60 euró volt, illetve hogy egy gyerekszereplőket mozgató forgatást sokkal bonyolultabb megszervezni Németországban, mint Romániában. Míg ott a szülőkön kívül a gyermekvédelmi hivatal, az iskola, egy gyermekorvos és egy pszichológus engedélyére is szükség van, illetve aprólékosan tájékoztatni kell elsősorban a szülőket a forgatókönyv tartalmáról, főleg szexuális vonatkozásokkal teli projekt esetén, és „a gyerekeknek vétójoguk kell legyen”, itt semmi hasonló nem történt, sőt, a részletek iránt érdeklődni próbáló szülőket is elküldték a forgatási helyszínről, nehogy „kizökkentsék” a gyerekszereplőket.

Egy másik, felnőttek szempontjából is problémás jelenet is szóba került a riport készítése során. A forgatás végéhez közeledve, 2019 nyarán vették fel, ahogy egy csoport falusi rátámad Ewaldra és a gyerekekre. Egy felnőtt korú amatőr szereplő, aki tudja magáról, hogy agresszív lesz, ha iszik, azt mesélte, alkoholistát kellett játszania – kínos volt számára a helyzet, de kellett a pénz lakbérre. Alkoholt adtak nekik a forgatás idején, és egymásnak ugrasztottak két „sebezhető csoportot” – egy stábtag erről azt mesélte: „Ez volt az első alkalom, amikor megláttam, hogy Seidl szadista örömöt lel abban, hogy ezeket az alkoholista férfiak rászabadulnak a gyerekekre.” Az utasítás szerint meg a felnőtt szereplőnek a fülétől fogva, durván meg kellett cibálnia a gyereket. 

Az újságírók megkeresték a rendezőt és a gyártó céget is. A rendező ügyvédje válaszolt, cáfolta a vádakat, szerinte mind a kiskorúakat, mind a szüleiket megfelelőképpen tájékoztatták a történetről. Az ügyvéd azt állítja, hogy a gyerekeknek és szüleiknek egyaránt elmondták, hogy a film egy felnőttről szól, aki „vonzalmat érez kisfiúk iránt, és valamiféle atyai szerepet ölt magára”. „Ha a szülők vagy a gyerekek aggódtak volna a forgatás során, vagy kényelmetlenül érezték volna magukat a helyzetben, akkor valószínűleg nem maradtak volna benne ilyen hosszú ideig” – idézi a lap az ügyvédet. „Csakhogy a Der Spiegel riportjában feltárt aggodalmak a forgatás végével, 2019 nyarával kapcsolatosak” – teszik hozzá.

A szatmári rendőrségre 2019. június 23-án érkezett feljelentés a lajosmajori forgatáson tapasztalt, gyerekek elleni „különféle erőszakos cselekmények” kapcsán, úgyhogy nyomozás indult az ügyben. A rendőrök kihallgattak több gyereket, de nem mindegyiket, aki a forgatással kapcsolatba került, a zárójelentésben pedig hat kiskorú vallomása szerepel, amelyben az áll, hogy sem verbálisan, sem fizikailag, sem szexuálisan nem bántalmazták őket a forgatás során. A jelentésben egyszer sem szerepel az Ulrich Seidl Filmproduktion neve, és a rendőrség 2022 februárjában lezárta az ügyet – írja a Der Spiegel

A lap szerint nyolc, kiskorú amatőr szereplő szülője állítja, hogy ha tudták volna, miről szól a film, nem engedték volna forgatni a gyermeküket. Az újságíróktól tudták meg, hogy pénteken lesz a bemutató, ami ellen most tiltakoznak. „Becsaptak minket, mert szegények vagyunk – mondta egyikük. – Nem lett volna rossz, ha a gyerekünk egy kedves, békés filmben szerepel. De pedofília! Isten őrizz!”

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat