Kitiltották a César-gáláról a szexuális bűncselekménnyel megvádolt személyeket Kitiltották a César-gáláról a szexuális bűncselekménnyel megvádolt személyeket

Kitiltották a César-gáláról a szexuális bűncselekménnyel megvádolt személyeket

A „francia Oscar-gála” szervezőinek döntése az idei kiadással lép életbe.

Kitiltották a César-gáláról mindazokat a személyeket, akik ellen valaha szexuális bűncselekmény elkövetésével megvádoltak vagy amiatt elítéltek. Az érintett filmesek kaphatnak César-jelölést, és el is nyerhetik a díjat, de a díjátadó gálaesten nem vehetnek részt, s ha nyernek is, nem mondhat más köszönőbeszédet helyettük.

A döntés előzményei azok az éles kritikák, amelyeket a César Akadémia a korábbi években kapott többek közt Roman Polański és Gérard Dépardieu César körüli botrányai kapcsán. A téma ismét aktuális lett, amikor a tavalyi év felfedezettjei közül rövidlistára került a 25 éves Sofiane Bennacer, a Valeria Bruni Tedeschi rendezte, Cannes-ban bemutatott Les amandiers (Forever Young) című vígjáték főszereplője. A színészt végül tavaly novemberben mégis levették a listáról, miután több rendbeli nemi erőszakkal vádolták meg. (Bennacer tagadja a vádakat, Valeria Bruni Tedeschi pedig pletykának és nyilvános lejáratásnak nevezte azokat.)

A 2023-as César-gálát február 24-én szervezik meg.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Friss film és sorozat