Címke: botrány

A kassai mozikartell

2024. január 27. – írta ,

Az első világháború után a felvidéki magyar moziműködtetők elveszítették engedélyeiket, amelyeket az új hatalom cseh és szlovák polgárokra ruházott át. Ez azonban nem jelenti azt, hogy megtorpant volna a (magyar) mozikultúra a régióban. Kassán például az a furcsa helyzet állt elő, hogy az állam öt moziműködtetési engedélyt bocsátott ki, pedig csak három mozi volt a városban. A legkülönfélébb érdekcsoportok csaptak össze a filmszínházakból való részesedésért, ádáz versengésük végigkísérte a helyi mozik két világháború közötti rövid virágkorát. Íme egy epizód a felvidéki mozizás történetéből.

A Wall Street bárányai – Craig Gillespie: Dumb Money

2023. október 4. – írta

Az elmúlt évtized financiális témákat feszegető komédiái rendszerint a pénzvilágban uralkodó dekadenciát és kaotikus állapotokat tárták fel. A Wall Street farkasa és A nagy dobás mintáját követő, hasonlóan ironikus hangvételű Dumb Money ugyanakkor a kisemberek átélhetőbb helyzetét szintén igyekszik bemutatni a világgazdaságot befolyásoló bonyolult folyamatok működésének stílusos prezentálása során.

Esélyt a kirekesztettnek – Michael Morris: To Leslie

2023. február 11. – írta

A 2023-as Oscar-jelölések bejelentését követően egy, a filmipar perifériájáról érkezett függetlenfilm kavarta fel Hollywood állóvizét. A To Leslie visszafogott felépüléstörténet, amin valósággal átragyog Andrea Riseborough, akiben akarva-akaratlanul az átalakuló Oscar-kampány arcát fogjuk látni ezentúl.  

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat