Fókuszban a filmes látványtervezők az ATAFF versenyprogramjában Fókuszban a filmes látványtervezők az ATAFF versenyprogramjában

Fókuszban a filmes látványtervezők az ATAFF versenyprogramjában

Október 15–20. között az év legkülönlegesebb látványú filmjei versengenek egymással az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál programjában. A szervezők olyan filmeket tárnak a közönség elé a szolnoki filmszemlén, amelyek vallási és faji kérdésekkel, a társadalmi elismeréssel és megbélyegzéssel foglalkonak.

A legjobb látványtervezés díjáért tíz európai film indul. Ezeket mélyreható történeteik mellett a grandiózus forgatási helyszíneik, a különleges kortárs technikai beállítások teszik egyedivé. A díjat idén is nemzetközi szakemberekből álló zsűri ítéli oda, az átadó ünnepséget október 20-ra tűzték. A bizottság tagja a két új Dűne-film egyik művészeti rendezője, Portik Adorján, társul hozzá Jette Lehmann dán látványtervező, aki olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Lars Von Trier vagy Thomas Vinterberg, továbbá Pater Sparrow, a Semmelweiss és a Toxikoma látványtervezője.

A szolnoki filmfesztivál nyitófilmje és egyben magyar premier lesz a portugál Miguel Gomes filmje, a Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjában idén debütált Grand Tour, amely egy korszakokon és kontinenseken átívelő utazási napló. A film brazil látványtervezői Thales Junqueira és Marcos Pedroso.

A fesztiválon két osztrák film is versenyez, amelyeket első alkalommal láthat a magyarországi közönség. Az egyik az osztrák-német koprodukcióban készült az Egy egész élet (A Whole Life, r. Hans Steinbichler), amely Robert Seethaler azonos című, 2014-ben megjelent és azóta több mint negyven nyelvre lefordított regényének adaptációja. A film látványtervezői Jurek Kuttner és Marcel Beranek. Szintén osztrák produkció az Alma és Oscar (Alma & Oskar, r. Dieter Berner), amely a bécsi kulturális élet nagyasszonyának, Alma Mahlernek életét követi – látványtervezője Su Erdt.

A Tiina Lymi rendezte Maja (Stormskerry Maja) finn film a címszereplő és családja életét követi nyomon, ahogy a Stormskerry szigeten kemény, kitartó munkával igyekeznek túlélni – a háború sem kerüli el lakhelyüket. A látványon Otso Linnalaakso dolgozott, aki a finn kritikusok által életre hívott Jussi Film Díjat több alkalommal is elnyerte. A Diagnózis: Másként gondolkodó (Diagnosis: Dissent) című ukrán film is az előző évszázadba repíti a nézőt, főszereplője egy fiatal férfi, aki szabadon szeretne élni egy olyan országban, ahol a KGB a legszégyenteljesebb módszereket alkalmazza a politikai és vallási disszidensek elleni harcban. Az ukrán rendező Denis Tarasov első nagyjátékfilmjének látványtervezője Ivan Tyshchenko.

Látható lesz az idei cannes-i hivatalos versenyszekciójának egyik legmegrázóbb filmje a Lány a tűvel (The Girl with the Needle) Magnus von Horntól, aki a várandós nők sebezhetőségére összpontosít az első világháború utolsó hónapjaiban, amikor az abortusz illegális volt, és más lehetőség is alig akadt a terhességmegszakításra.

A görög rendező, Yannis Veslemes pszichedelikus utazásra invitál minket, ahol a főszereplők egy szerettük elvesztését próbálják feldolgozni. Az Anyánk virágai (She Loved Blossoms More) három testvér hullámvölgyeit követi nyomon, akik úgy döntenek, egy szokatlan időgépet építenek annak érdekében, hogy visszahozzák elhunyt édesanyjukat. Veslemes filmje egy szürreális sci-fi vígjáték, amelyben a drogok önálló karakterré válnak; bizarr látványvilág megtervezéésért Elena Vardava felelt.

Gianluca Jodice Locarnóban debütáló filmje, Az özönvíz (The Flood) egy nyers, elmélkedő újraértelmezése a francia királyi család bukásának, amely megfosztva a kosztümös kordrámákra jellemző fényűzéstől inkább egy disztópikus víziót mutat be az uralkodócsaládról – a látványért az olasz Tonino Zera felelt. A norvég Halfdan Ullmann Tøndel első nagyjátékfilmje, az Armand feszült és klausztrofób társadalmi dráma, amely az idei Cannes-i versenyprogramban debütált.  A rendező - aki nem mellesleg Ingmar Bergman és Liv Ullmann unokája - a bűntudat, a megváltás, valamint az ártatlanság és a bűnösség közötti elmosódott határvonalakat tárja fel elgondolkodtató módon. Az általános iskolai vádaskodás szövevényes drámájában A világ legrosszabb embere sztárja, a BAFTA-díjra jelölt Renate Reinsve alakítja a védelmező anyát; a film látványtervezője Mirjam Veske.

Isabel Coixet rendező Sara Mesa bestseller regényének sötét adaptációjából készített filmet Laia Costa főszereplésével, amely a San Sebastian Nemzetközi Filmfesztiválon megszerezte a Feroz Zinemaldia díjat. „Az Egy szerelem (Un Amor) visszatérés a spanyol filmkészítő számára, megújult meggyőződéssel küzdve a női vágy és a társadalmi elnyomás összetettségével” – olvashatjuk a közleményben. Coixet művének látványtervezője Uxua Castelló.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Friss film és sorozat