Ők kapják idén a Filmtettfeszt két „nagy csikóját” Ők kapják idén a Filmtettfeszt két „nagy csikóját”

Ők kapják idén a Filmtettfeszt két „nagy csikóját”

A holnapután kezdődő 24. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemlén 12. alkalommal talál gazdára a Sárga Csikó, hatodik alkalommal pedig a Filmtett Egyesület filmkritikusi nívódíja.

Az első erdélyi magyar játékfilmről elnevezett Sárga Csikó Díjat évente adja át a Filmtett Egyesület egy-egy olyan személyiségnek, aki munkásságával alkotóként, szakmai példaképként, oktatóként elévülhetetlen érdemeket szerzett, tevékenységével gazdagítja az erdélyi magyar filmes kultúrát, illetve jelentős mértékben segíti vagy segítette kezdő és tapasztalt erdélyi filmesek pályájának alakulását. „Hiszünk abban, hogy ilyen példaképet a fiatal filmesek nem csupán a korábban Sárga Csikó Díjjal kitüntetett rendezők, producerek, színészek és egyetemi professzorok között találnak: idén Damokos Csaba látványtervező kapja a díjat” – fogalmaz a fesztivál honlapja.

Nagyjátékfilmek és erdélyi alkotások a Filmtettfeszten

2024. szeptember 12.

Friss magyar nagyjátékfilmek, nemzetközi díjakat nyert rövidek, kiváló egészestés dokumentumfilmek, közönségtalálkozók és egyéb kísérőprogramok várják a 24. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle közönségét éppen három hét múlva, október 2. és 6. között Kolozsváron és további 16 erdélyi és partiumi településen.

Olvasd tovább  

A sepsiszentgyörgyi Damokos Csaba alkalmazott művészet művelője, dizájnerként határozza meg magát, aki több mint 20 éve van jelen az erdélyi design-palettán, és ez a meghatározás sokoldalú alkotót fed: alkalmazott grafikától belsőépítészetig, színházi és filmes díszletekig a látványtervezés megannyi területét meghódította már. Filmes körökben is jól ismerik: ő felelt pl. azért, hogy a Dallas Pashamende vagy a Fény hull arcodra hiteles környezetben játszódjon, és neki köszönhetően vált szinte tapinthatóvá a Ceaușescu-diktatúra hangulata Elek Judit Visszatérésében és hamisítatlanul erdélyivé a skandináv bűnügyi filmes hangulat a Valanban. Dolgozott egyebek mellett Tudor Giurgiu Despre oameni și melci (Of Snails and Men) című vígjátékán, legutóbb pedig Iura Luncașu Inve$titorii című romkomján.

A díjazott tiszteletére a Valan – Az angyalok völgyét vetítik, Damokos látványterveiből pedig kiállítás nyílik a kolozsvári Planetarium Caféban október 4-én, pénteken – hagyományos megnyitó helyett szakmai kerekasztallal. A beszélgetés további résztvevői: Bocskai Gyopár, a Kolozsvári Állami Magyar Színház díszlet- és jelmeztervezője, aki többek között Moldovai Katalin Elfogy a levegőjének a képi világát is meghatározta, valamint a csíkszeredai születésű Egyed Csongor, aki számos nagyszabású filmes látványterve mellett Jorgosz Lanthimosz Szegény párák című filmjének az art director asszisztenseként is dolgozott. A 18:30-kor kezdődő beszélgetés házigazdája Hatházi Rebeka, színész, rendező, maga is látványtervező. (Részletek itt.)

Magyar klasszikusokkal érkezik a Filmtettfeszt

2024. szeptember 23.

Az október 2-6. között tartandó erdélyi magyar filmszemle idén is folyatja klasszikusokat felvonultató sorozatát, amelyben ezúttal Enyedi Ildikó Simon mágusához, Rabmadár-filmkoncerthez és Török Ferenc Moszkva teréhez lesz szerencséje a látogatóknak.

Olvasd tovább  

A Filmtett Egyesület 2019-ben alapított filmkritikusi nívódíját – amely 2021-ben, a portál fiatalon elhunyt munkatársa emlékére, a Fám Erika nevet kapta – a Filmtett Erdélyi Filmes Portál egy-egy kiváló, évek óta hűséges, gazdag szerzői portfólióval rendelkező, külső munkatársa veszi át a Filmtettfeszt zárógáláján. A trófea a Sárga Csikó Díj alacsonyabb mása.

A Fám Erika-díj 2024-es kitüntetettje, Ritter GyörgyFilmtett egyik legrégebbi és legkitartóbb szerzője, aki több mint másfél évtizede közöl rendszeresen a Filmtetten kritikákat, tanulmányokat, portrékat, recenziókat filmtörténeti és filmelméleti kiadványokról. Érdeklődésének középpontjában elsősorban a magyar filmtörténet áll (azon belül is vonzódik a rejtett filmtörténeti kincsekhez, a dokumentarista művekhez, illetve a történelmi témájú alkotásokhoz), tágabban pedig a közép-kelet-európai régió mozgóképes kultúrája foglalkoztatja; de otthonosan mozog olyan távoli(bb) filmművészetekben is, mint az orosz, a kirgiz vagy a japán. (Részletek itt.)

A Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle 24. kiadása október 2-án, szerdán kezdődik és vasárnap ér véget. A fesztivál Kolozsvár központtal, és további 17 erdélyi, partiumi és bánsági településen zajlik párhuzamosan, nagyrészt ingyenes vetítések formájában. 

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Friss film és sorozat