Várja a nevezéseket az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál Várja a nevezéseket az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál

Várja a nevezéseket az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál

A látványt a képzőművészettel és a tudománnyal ötvöző filmfesztivált 2024. október 15. és 20. között rendezik meg Szolnokon, a TISZApART Moziban. A fesztiválra június 17-ig lehet nevezni.

Két nagy változás is van az idei nevezési felhívásban: idén először együtt hirdetik meg a képzőművészeti és a látványos tudomány versenykategóriákat, azzal a céllal, hogy ezek az alkotások minden évben bemutatkozási lehetőséget kapjanak a fesztiválon, másrészt idén a fesztivál nem hirdet meg diákfilmes kategóriát, helyette életkortól függetlenül nevezhetnek az alkotók élőszereplős fikciós- és dokumentumfilmeket az új rövidfilmes versenyprogramba. 

A nagyjátékfilmes kategóriában Magyarországon egyedülálló módon a látványtervezőket, a filmek látványvilágát díjazza. Ebbe a kategóriába meghívással kerülnek be az alkotások. A filmeket nemzetközi zsűri értékeli, az értékelésnél fontos szempont a történet és a látvány illeszkedése, a látványfolyam koherenciája, valamint az alkalmazott látványtechnikai megoldások (épített díszletek, eredeti helyszínek, CGI) összhatása.

A képzőművészeti versenykategóriába a szervezők képzőművészek, művészeti csoportok életéről szóló filmeket várnak. Itt a helye azoknak a filmeknek is, amelyek a képzőművészet egyes irányzatait, korszakait, társadalmi összefüggéseit tárják fel. Továbbá ide nevezhetők azok a filmek is, amelyek maguk is képzőművészeti igénnyel, művészeti alkotásként, illetve a képzőművészet valamely eszközének felhasználásával készültek. Itt kapnak helyet az animációs technikával készült alkotások is.

A látványos tudomány versenykategóriában idén újra lehetőségük lesz bemutatkozni a tudósokról készült portréfilmeknek, vagy a tudományos felfedezéseket vizualizáló, valamint a természet- és környezetvédelemmel foglalkozó dokumentumfilmeknek. Ide várják továbbá az experimentális filmeket, amelyek a tudomány és a technika eredményeit felhasználva törekszenek a mozgóképi kifejezés megújítására, illetve az áldokumentumfilmeket.

A rövidfilmes szekcióba életkortól függetlenül, műfaji megkötés nélkül nevezhetnek az alkotók 30 percnél rövidebb filmeket.

A szervezők minden kategóriába a 2022. január 1. után készült filmek nevezését várják június 17-éig.

Az ATAFF nevezési felhívása és a nevezés a Filmfreewayen keresztül érhető el.

 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc ezredforduló utáni westernfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc ezredforduló utáni westernfilmed?

Friss film és sorozat