Tíz európai játékfilm látványtervezői versenyeznek Szolnokon Tíz európai játékfilm látványtervezői versenyeznek Szolnokon

Tíz európai játékfilm látványtervezői versenyeznek Szolnokon

50 éves a szolnoki filmfesztivál, amely 2018 -ban felvette az Alexandre Trauner nevet, tisztelegve a magyar születésű Oscar-díjas Trauner Sándor látványtervező munkássága előtt. Az Alexandre Trauner ART/Film Fesztivál október 15-től 6 napon át ingyenes vetítésekkel várja a filmek szerelmeseit a TISZApART moziban.

A fesztivál idén a tudományos és diák filmek mellett tíz alkotást mutat be az európai nagyjátékfilmes szekció versenyprogramjában, ahol a nemzetközi zsűri a látványtervezőket díjazza majd. Vetítik többek között az Erdélyben forgott thrillert, a Valant is.

A zsűri tagjai Olivier Gérad francia filmrendező és író, Gárdonyi László, több mint 50 magyar produkció, köztük az Egészséges erotika díszlettervezője, és a Svédországban élő Borbás István, aki számos reklám, illetve rövidfilm mellett két Roy Andersson filmet is fényképezett. Olivier Gerard, Gárdonyi László és Borbás István mesterkurzust is tart Szolnokon október 16-án, 17-én és 18-án 14 órakor a TISZApART Moziban, közölték a szervezők.

A tíz filmből Csehország két történelmi filmmel képviselteti magát: Az elárult arany (Zlatý podraz) egy sportdráma, amely a német megszállás alatt kezdődik és a szovjet megszállás éveiben csúcsosodik ki, a Jan Palach pedig a kommunista elnyomás ellen küzdő ország jelképévé váló egyetemista utolsó hónapjairól szóló életrajzi mű.

Az elárult arany

Ausztria szintén két kosztümös alkotással versenyez a programban: a Németországgal közös, Robert Seethaler nemzetközi bestselleréből készült, A trafikossal (Der Trafikant), és egy évtizedeken átívelő történettel, egy fekete rabszolgafiú életéről szóló luxemburgi koprodukcióval (Angelo).

A 45 évet felölelő lengyel családi történet, A főlakáj (Kamerdyner), ugyancsak a történelmi darabok közé tartozik, a napjainkban játszódó olasz Sole-ban pedig a várandós Lena egy család sorsát változtathatja meg gyökeresen.

A tavalyi Cannes-i filmfesztiválon szereplő, argentin-spanyol Az angyal (El Ángel) egy megtörtént bűnügyet dolgoz fel, míg a magyar Fargoként is emlegetett Valan egy erdélyi bányaváros sötét rejtélyeit boncolgatja.

div class="imc">Valan

A 3-as szám két produkcióban is fontos szerepet játszik: a fekete-fehér Nyomasztó csend (Skandinaavia vaikus) három különböző aspektusból közelíti meg egy testvérpár kapcsolatát, a Mamonga hősei viszont három különböző helyszínen, Boszniában, Montenegróban és Szerbiában küzdenek meg döntéseik következményeivel.

(közlemény)

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kolozsváriak! A TIFF egyik helyszíne az ún. Cercul Militar, a Victoria/Győzelem mozi mellett található faszékes terem, amit a hadsereg ad bérbe a fesztiválnak. Évek óta küszködünk a magyar megnevezésével. Te melyikre szavazol?

Szavazó

Kolozsváriak! A TIFF egyik helyszíne az ún. Cercul Militar, a Victoria/Győzelem mozi mellett található faszékes terem, amit a hadsereg ad bérbe a fesztiválnak. Évek óta küszködünk a magyar megnevezésével. Te melyikre szavazol?

Friss film és sorozat