Elhunyt Carlo Rambaldi, E. T. „atyja” Elhunyt Carlo Rambaldi, E. T. „atyja”

Elhunyt Carlo Rambaldi, E. T. „atyja”

Életének 86. évében pénteken elhunyt Carlo Rambaldi, a különleges effektusok Oscar-díjas olasz mestere, aki egyebek mellett az E.T. – A földönkívüli, A nyolcadik utas: A Halál vagy a King Kong című filmeken dolgozott.

A Bolognai Képzőművészeti Akadémián végzett, és eredetileg festőnek, szobrásznak készülő filmes szakember leghíresebb munkája az E.T. – A földönkívüli címszereplőjének megtervezése volt. Egyszer elmesélte, hogy a kedves földönkívüli arcát egy himalájai macska ihlette. De a fáma szerint Spielberg ezt nem hitte el, ezért inkább azt mondta, az idegen Albert Einstein, Ernest Hemingway és Carl Sandburg arcvonásait viseli. A látványtrükkök mellett mechanikus trükköket is készített, például A nyolcadik utas: a Halál félelmetes alienjének fejmozgását.

Az E.T.-ért 1983-ban, A nyolcadik utasért pedig 1980-ban Oscar-díjjal tüntették ki. Pár évvel korábban, 1977-ben a Jeff Bridges és Jessica Lange főszereplésével forgatott King Kongért nyerte el az Amerikai Filmakadémia elismerését.

Egy interjújában azt mondta: a digitális technika nyolcszor többe kerül, mint a mechanikus. Az E. T. egymillió dollárba került, és három hónap alatt elkészült. Számítógéppel ugyanakkor legalább kétszáz ember öthavi munkájára lett volna szükség – érvelt.

Rambaldiról közismert volt, hogy tökélyre vitte a filmes trükköket. Lucio Fulci 1971-es Una lucertola con la pelle di donna című munkájában olyan hitelesek voltak a kutyakínzással kapcsolatos jelenetek, hogy a filmrendezőt bíróság elé citálták. Fulci úgy menekült meg a börtöntől, hogy az effektusguru a bíróság előtt bebizonyította: nem igazi állatokkal forgattak.

További fontosabb munkái között szerepelt a Harmadik típusú találkozások, a Dűne, Dario Argento Profondo rosso (Mélyvörös) című horrorja vagy a Birtoklás című francia horror Isabelle Adjanival és Sam Neill-lel.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat