Az Oscar-díjas Costa-Gavras nyitja a 7. Budapesti Klasszikus Film Maratont Az Oscar-díjas Costa-Gavras nyitja a 7. Budapesti Klasszikus Film Maratont

Az Oscar-díjas Costa-Gavras nyitja a 7. Budapesti Klasszikus Film Maratont

A szeptember 17-22. között tartandó szemle díszvendége, a görög-francia rendezőlegenda a filmfesztivál megnyitóján személyesen mutatja be az Uránia Nemzeti Filmszínházban a 1989-es, Berlinale Arany Medve-díjas filmjét, a Jessica Lange és Armin Mueller-Stahl főszereplésével készült Zenedobozt.

A közönség a Zenedobozt (Music Box) kitűnő minőségben felújítva, nagyvásznon tekintheti meg szeptember 17-én (a vetítésre korlátozott számban vásárolhatók jegyek). A film a huszadik századi magyar történelem tragédiáját eleveníti meg, és „megrázó erővel mutatja be, milyen következményei vannak a múlt elhallgatásának, hogy miért fontos az egyén és a társadalom szintjén is a felelősségvállalás, a történelemmel való szembenézés” – olvasható az NFI közleményében. A mű magyar vonatkozásai nem merülnek ki a feldolgozott történet témájának tekintetében: a thriller-dráma a magyar származású Joe Eszterhas forgatókönyvéből készült, producere Andy Vajna volt, aki idén ünnepelte volna 80. születésnapját.

A Maraton díszvendége szeptember 18-án részt vesz a Francia Intézetben a Budapest Classics Lab konferencián, a Filmörökség a 21. században című kerekasztalbeszélgetésen, hiszen a rendező mélyen elkötelezett a filmmegőrzés és oktatás ügye iránt, ő tölti be a Cinémathèque française elnöki tisztét.

A fesztivál látogatói olyan remekműveket nézhetnek meg a rendezvénysorozat ideje alatt, mint a 8 és 1/2, az Alkony sugárút, az Alphaville, az Ének az esőben, a Hair vagy a frissen felújított Csapd le csacsi, ezek mellett a 2021-ben meghirdetett Hungarika Kutatási Program legfrissebb eredményeit is. A halál után című, 1920-ban készült erotikus bűnügyi thriller restaurálása európai összefogással valósult meg, így idén a közönség ezt a némafilmet is megtekintheti a Maraton ideje alatt. A Hugó, a víziló című, amerikai-magyar koprodukcióban készült animációs filmet a Library of Congress és a Filmintézet együttműködésében restaurálták, a fejújított változat premierje is a filmfesztivál programjai között szerepel.

A 7. Budapesti Klasszikus Film Maraton reflektorfénybe helyez olyan külföldön alkotó, magyar, animációs filmeseket, mint John Halas (Halász János), Jean Image (Hajdú Imre), az Oscar-díjas George Pal (Marczincsák Gyula György), Maros Zoltán vagy Falus Éva. „A Budapest Classics Lab konferencián előadások mutatják be ezeket a páratlanul gazdag, mégis kevesek által ismert életműveket. Ehhez a témához kapcsolódik a Made in England című dokumentumfilm is, amelyben Martin Scorsese a nagyszerű és öntörvényű brit alkotópáros, Michael Powell és Emeric Pressburger (Pressburger Imre) életművét mutatja be” – áll a közleményben.

Ahogyan arról korábban is beszámoltunk, Wim Wenders (aki videóban üzent a reménybeli fesztivállátogatóknak) ugyancsak a fesztivál díszvendége lesz, ahol átveszi a FIAF 2024-es díját a filmmegőrzés jelentőségének népszerűsítéséért.

 

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Friss film és sorozat