Wim Wenders lesz a 7. Budapesti Klasszikus Film Maraton díszvendége Wim Wenders lesz a 7. Budapesti Klasszikus Film Maraton díszvendége

Wim Wenders lesz a 7. Budapesti Klasszikus Film Maraton díszvendége

A szeptember 17-én kezdődő fesztivál több mint 100 filmklasszikust és ritkán látható filmet kínál a mozgókép rajongóinak.

A Budapesti Klasszikus Film Maraton idei programjának fókuszában a 110 éves magyar animáció áll. A közönség hosszú idő után először láthatja ismét a Hugó, a víziló (1975) című magyar-amerikai animációs musicalt, valamint Az idő urai (1982) című francia kultfilmet. A fesztivál az animációs rövidfilmek eredeti szerepének megfelelően, kísérőfilmekként is szerepelteti ezeket, felelevenítve egy régi mozis hagyományt. Emellett külön válogatás tiszteleg a ceglédi születésű, Oscar-díjas animátor, George Pal előtt.

A fesztivál díszvendége Wim Wenders, a kortárs filmművészet meghatározó alakja lesz, aki Budapesten veszi át a Filmarchívumok Nemzetközi Szövetsége (FIAF) díját, amelyet a filmörökség megmentése iránt elkötelezett alkotóknak ítélnek oda. Wim Wenders 12 felújított alkotása lesz látható nagyvásznon, köztük Az erőszak vége (1997) című film, amelynek teljeskörűen restaurált változata Budapesten lesz először látható. A thriller, amely a technológia, a kommunikáció és a tömegmédia hatásait vizsgálja, a New York Times szerint „mesteri módon fűzi össze a spekulációkat”.

A fesztivál külön szekciót szentel a tudományos-fantasztikus műfajnak is. A Múlt jövője című összeállítás futurisztikus némafilmekkel, látványos és rekordokat döntő kasszasikerekkel, valamint kultfilmekkel mutatja be, hogyan képzelték el a filmesek különböző generációi a jövőt. A Jérôme Seydoux – Pathé Alapítvány némafilmösszeállítása és az Aelita, a Mars királynője (1924) című szovjet sci-fi élő zenés filmkoncert formájában kerül bemutatásra. A közönség nagyvásznon élvezheti az olyan ikonikus alkotásokat, mint a Terminator 2. – Az ítélet napja vagy a Vissza a jövőbe II.

 A fesztivál dokumentumfilmes kínálatában jelen lesz többek közt a Martin Scorsese narrációjával készült Made in England: Powell és Pressburger filmjei című alkotás, amely Michael Powell és Pressburger Imre emlékére készült. Műsoron lesz egy monumentális, személyes hangvételű esszéfilm Henry Fondáról (Henry Fonda for President, 2024). A holokauszt 80. évfordulóján a fesztivál olyan magyar filmekből is válogatást kínál, amelyek közös emlékezésre invitálnak, beszélgetésekkel kísérve. Gazdag Gyula válogatásában pedig a filmkészítés témáját feldolgozó közkedvelt klasszikusok kerülnek vetítésre.

A fesztivál teljes programja elérhető a BKFM honlapján. A vetítéseknek az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Toldi mozi, a Francia Intézet, az Art+ Cinema és a BMC ad otthont. A jegyár minden helyszínen egységesen 500 Ft – kivéve a BMC-ben rendezett filmkoncertet és a Szent István téri ingyenes szabadtéri vetítéseket. A fesztivál szervezői 2000 akkreditációs karszalagot biztosítanak az oktatás szereplőinek, diákoknak és tanároknak.

(az NFI közleménye)

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Friss film és sorozat