Kezdődik a Budapesti Klasszikus Film Maraton Kezdődik a Budapesti Klasszikus Film Maraton

Kezdődik a Budapesti Klasszikus Film Maraton

Szeptember 12-től filmes időutazásra hív a felújított mozgóképek legnagyobb magyarországi fesztiválja, ahol újra mozivásznon lesz látható többek közt Latabár Kálmán, Törőcsik Mari, Garas Dezső és Tolnay Klári.

„Kiemelt feladatunk filmkincsünk kutatása, gondozása és továbbadása. Az ehhez szükséges technikai feltételek biztosítása mellett fontosnak tartjuk azt is, hogy a frissen felújított mozgókép alkotások ne csak, mint múzeumi tárgyak, szakmai érdekességek éljenek tovább, hanem a széles közönség is újra felfedezhesse őket. Mutassuk meg a következő generációknak gyerekkorunk és fiatalságunk nagy kedvenceit és hőseit!” – idézi Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztost, a Nemzeti Filmintézet elnökét az NFI közleménye.

A filmintézet szervezésében keddtől vasárnapig olyan felújított alkotások térnek vissza a mozikba, amelyeket évekkel, vagy évtizedekkel korábban láthatott legutóbb a közönség, és amelyek kizárólag a Budapesti Klasszikus Film Maratonon tekinthetők meg nagyvásznon. A több, mint 100 restaurált klasszikust bemutató fesztiválon a Jézus Krisztus Szupersztárt, az Ed Woodot, a Régi idők fociját és a Grease-t ingyenesen látható óriásvásznon a Bazilika előtt, a fesztivál további vetítéseire pedig kedvezményes 500 Ft-os áron válthatók jegyek a Toldi moziban, az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Francia Intézetben. A maraton helyszíneinek listája idén a Budapest Music Centerrel bővült, ahol a némafilmek vetítését a legnagyobb kortárs magyar jazz zenészek előadása kíséri.

„Az idei maraton egy páratlan filmes élménycsomag, 48 frissen restaurált magyar alkotással, élő zenés némafilmekkel, Latabár-filmekkel, a leghíresebb magyar filmrendezőnők bemutatkozó rövidfilmjeivel. Ragályi Elemérre emlékezünk a Régi idők focijával, és filmes sétára hívjuk a közönséget a 150 éves Budapesten” – hangsúlyozta Ráduly György, a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum igazgatója.

A program egyik különlegessége a Sir Alexander Kordaként világhírűvé vált Korda Sándor látványos szuperprodukciói, valamint az Oscar-díjas Emeric Pressburger, azaz Pressburger Imre alkotásai, akinek unokái, a BAFTA-díjas Andrew Macdonald producer és Kevin Macdonald Oscar-díjas rendező személyesen hozzák el filmjeiket, köztük a legendás Trainspotting és Az utolsó skót király című alkotásokat.

A maraton ezen kívül is számos alkalmat kínál az alkotókkal való találkozásra: Sándor Pál, Gazdag Gyula, Gárdos Péter Thierno Souleymane Diallo és Pierre Földes mellett a filmörökség és a filmtörténet neves kutatói avatják be a közönséget izgalmas kulisszatitkokba.

A Budapesti Klasszikus Film Maratont a Koltai Lajos által fényképezett Maléna című film nyitja meg ma este az Uránia Nemzeti Filmszínházban – közölte a Nemzeti Filmintézet.

 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmet várod az idén ősszel-télen?

Szavazó

Melyik filmet várod az idén ősszel-télen?

Friss film és sorozat