Nézőrekorddal zárt a 7. Budapesti Klasszikus Film Maraton Nézőrekorddal zárt a 7. Budapesti Klasszikus Film Maraton

Nézőrekorddal zárt a 7. Budapesti Klasszikus Film Maraton

A restaurált filmek egyik legnagyobb nemzetközi fesztiválját teltházas vetítésekkel, sztárokkal, szakmai programokkal, ingyenes szabadtéri vetítésekkel és a Filmarchívumok Nemzetközi Szövetségének díjátadó gálájával rendezte meg a Filmintézet. A mintegy száz vetítésen több mint 21 ezer néző vett részt.

A Film Maraton meghívására érkezett Magyarországra az Oscar-díjas görög filmrendező, Costa-Gavras, hogy filmjét, a Berlinale fődíjával kitüntetett, főként Magyarországon forgott Zenedoboz című alkotást bemutassa, továbbá részt vegyen a Budapest Classics Lab kerekasztal beszélgetésén a filmmegőrzés jelenéről és jövőjéről Frédéric Bonnaud-val, a Cinématheque française igazgatójával. Ezen a szakmai programon közel száz hazai és külföldi szakember volt jelen, a legújabb filmarchívumi projektek és kutatási eredmények voltak terítéken.

A Filmarchívumok Nemzetközi Szövetsége Wim Wenders német rendezőnek, a világ filmörökségének megőrzése iránti elkötelezett művésznek ítélte idén a FIAF-díjat. A Maraton retrospektív vetítéssorozattal tisztelgett meghívottja előtt, akinek olyan filmeket köszönhetünk, mint a Berlin felett az ég vagy a Párizs, Texas.

„Az ország legnagyobb mozija mind a négy este megtelt a Bazilika előtti Szent István téren” – áll az NFI sajtközleményében. Ezen a helyszínen tekinthette meg a közönség 130 négyzetméteres filmvásznon Az idő urai című animációs kultfilmet és Stanley Kubrick klasszikusát, a 2001: Űrodüsszeiát, de a korszakos Hair című musical és Wim Wenders Buena Vista Social Club című alkotásának vetítése ugyancsak felejthetetlen szabadtéri moziélményt adott a nézőknek.

A magyar animáció 110 éves évforulójának alkalmából először volt látható a Hugó, a víziló, a Misi mókus kalandjai és a Peti és barátai restaurált verziója. A Maratonon volt a premiere más filmek felújított verziójának is, ilyen Az erőszak vége című, WIm Wenders rendezte alkotás és Tímár Péter Csapd le csacsi! vígjátéka. Szintén először volt látható Deésy Alfréd 1920-as, erotikus bűnügyi némafilmje, a Halál után, amelynek restaurációja nemzetközi összefogással valósult meg.

A rendezvénysorozat ideje alatt a filmeseknek, a diákoknak és a tanároknak a szervezők ingyenes mozizási lehetőséget biztosítottak, amit több mint 1500-an vettek igénybe. A diákvetítéseken és oktatási programokon összesen közel kétezren vettek részt az elmúlt héten.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Friss film és sorozat