Bram Stoker

Filmjei a Filmtetten

The Last Voyage of the Demeter

Színes fantasy, horror, 118 perc, 2023
Forgatókönyvíró

A Demeter nevű orosz hajónak titokzatos rakormányt kell a bulgáriai Várnából Londonba szállítania. Az úton elszabadul a pokol... A film Bram Stoker Drakula című regényének egyik fejezetén, a kapitány hajónaplóján alapul.

Elolvasom a kritikát

Dracula

Színes filmdráma, horror, romantikus, 128 perc, 1992
Író

Drakulát  évszázadokkal ezelőtt eltemették, teste mégsem omlott porrá. Hírlik, hogy sírjából éjjelente borzongató kalandra indul, és harapása után mind többen csatlakoznak a temetők mélyén bolyongó vámpírok seregéhez. A félelmetes teremtményt emésztő vágyakozás gyötri elhunyt hitvese után. Egy napon a kastélyba vetődő idegen medáljában meglátja egy lány arcképét, aki kís [...]

Kapcsolódó cikkek:

A fehér féreg búvóhelye

Színes horror, thriller, 93 perc, 1988
Író

James D'Ampton visszatér ősei családi fészkébe, az ódon kastélyba, ahol legenda járja a helyi sárkányról, mely fehér féreg képében megjelenve szüzek friss vérére vágyik. A felvilágosult arisztokrata mindezt pogány babonának minősíti, mígnem egy régészhallgató fel nem nyitja a szemét.

Kapcsolódó cikk:

Nosferatu, az éjszaka fantomja

Színes filmdráma, horror, 107 perc, 1979
Író

Herzog nem egyszerűen újraforgatta Murnau zseniális némafilmjét – helyenként képkockáról képkockára rekonstruálva annak beállításait –, hanem új vonásokkal ruházta fel a vámpír karakterét, és ijesztőbbé tette a végkifejletet is. Értelmezésében Drakula gróf (Klaus Kinski lenyűgöző alakítása) filozofikus, szánandó vámpír: egyaránt szenved az unalomtól és a magánytól.

Kapcsolódó cikkek:

Drakula

Fekete-fehér fantasy, horror, 75 perc, 1931
Író

A horrorfilm műfajának ez a korai klasszikusa Bram Stoker ismert regényének színpadi változatán alapul. A német némafilm egyik legjobb operatőre, Karl Freund sejtelmesen ködös képeihez Csajkovszkijtól kölcsönözték a zenét. A film sikere számtalan folytatást szült, és világsztárrá tette a vérszívó erdélyi grófot alakító Lugosi Bélát.

Kapcsolódó cikkek:

Nosferatu - Drakula

Fekete-fehér horror, Ősfilm, 94 perc, 1922
Író

A táj, az épületek, az emberek kísérteties vonásokat öltenek, a vámpír megjelenését remegő fényhatások kísérik. Nosferatu lassított felvételt sejtetően mozog, a néző felé közeledve egyre hatalmasabb méretűre nő. Az expresszionista gyakorlattól eltérően Murnau nagyrészt eredeti helyszíneken forgatott.

Kapcsolódó cikkek:

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Friss film és sorozat