Címke: szappanopera

Könnyfakasztás Moretti-módra – Nanni Moretti: Tre piani

2022. január 26. – írta

A veterán olasz rendező tíz évig követi egy elegáns római társbérlet lakóinak szappanopera-szerűen szövevényes történetét, de a túlzott érzelgősség és kimunkáltság, valamint a társadalmi kontextus teljes hiánya a filmet tét nélkülivé, a néző türelmét pedig alaposan próbára teszik.

Unokáink is ismerni fogják? – A definitív véleménycsokor a Trónok harcáról

2019. május 7. – írta

Van aki szereti, van aki utálja, és igen, sose hiszed, de van akit hidegen hagy a Trónok harca. Már alig van hátra pár epizód a fináléig, de feltettünk egy gyors körkérdést pár régi és új fimtettes szerzőnél: mi a viszonya a Game of Thrones-szal? Van aki válaszolni sem mert, de íme a vallomásözön eredménye: végre egy cikk, ami alá nem kell bekommentelni, mert már benne van minden!

Szappanopera Magyarországon – Szabóéktól a Berényi-klánig

2005. március 15. – írta

A három legnagyobb hatású televíziós műsor a híradó (a többi televíziós műfaj origója), a reklám (vizuális kultúránk legnagyobb formálója) és a társadalmi tudatformákat reprezentáló szappanopera. A televíziózás lényegének azonban kétségkívül a televíziós sorozat felel meg legjobban.

A mélység magassága és a magasság mélysége: a telenovela dicsérete, avagy a rádió és a mozi találkozásának fertelmes nőstényfattya – Szappanopera versus telenovela

2005. március 15. – írta

Amikor Kolozsvárott egy rosszemlékű egyetemi professzor oly sokaknak csalt mosolyt az ajkára, akárhányszor „a mélység magasságát és a magasság mélységét" taglalta esztétika kurzusain, aligha fordult meg a fejében, hogy a fent idézett égbekiáltó szamárság valójában milyen ékesen példázza a szappanopera (a következőkben az amerikai szappanoperára fogunk hivatkozni), főként pedig a telenovela dichotómiáját.

Matulacio, Veletlenulsecia, Angeldaycio és a többiek – Telenovella-paródia blogos módra

2005. március 15. – írta

Javában dúl az interneten a blogláz. Gondolataidat, rövidke eszmefuttatásaidat, egyáltalán nyilvános naplódat írhatod rendszeresen, képekkel tűzdelheted meg, sőt, még versenyezhetsz is vele. És bárkit megnevettethetsz vagy elgondolkodtathatsz, aki rábukkan. A márciusi Filmtett-lapszám előkészítésekor véletlenül akadtunk rá a következő freeblog-szövegre, amelynek gunyoros szerzőjére sajnos azóta sem sikerült ráakadnunk. A blog forrása a http://enmagam.freeblog.hu/Files/brazil.htm weboldal. Azt kívánjuk, olvasóink is csak annyit nevessenek ezen a telenovella-paródián, amennyit mi szórakoztunk rajta. A szerkesztők

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Friss film és sorozat