Kritika | Miklauzic Bence: Nino bárkája Kritika | Miklauzic Bence: Nino bárkája

Törzsvendégeknek félár!

Miklauzic Bence: Nino bárkája

ÉRTÉKELD A FILMET!
Nino bárkája
Miklauzic Bence
0

A Filmtett szerint:

0

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Itt egy új, egyszerre szórakoztató és elgondolkodtató, kedves és könnyed film egy kiválóan működő alkotópárostól: Maruszki Balázs forgatókönyve alapján és Miklauzic Bence remek rendezésében több sikeres film készült már. A Nino bárkája is ilyen, szerethető, mint A zöld sárkány gyermekei, és színészválasztása miatt sem csúszik mellé (sőt!), ahogy pár éve a Hőskeresők.

Pedig a címválasztás talán túl patetikusra sikeredett: az erős bibliai utalás elvisz egy olyan világba, amibe magának a filmnek nem lenne szüksége, de… hát igen, végülis erről van itt szó: egy halódó éttermecske lecseppent tulajdonosa találkozik egy sok pénzt ígérő rehabilitációs program keretében egy memóriavesztett szakáccsal, egy mozgáskorlátozott huszonévessel és egy feltűnően csinos, Tourette-szindrómás lánnyal, s ez a találkozás jelenti az utolsó esélyt a túlélésre és a társadalomba való visszailleszkedésre valamennyiük számára.

A témaválasztás apropóján nem lehet nem visszagondolni az Életrevalókra (Intouchables, r. Olivier Nakache, Éric Toledano, 2011): a két, más-más okból hátrányos helyzetű főszereplő jellemrajzából, kapcsolatuk dinamikájából olyan humor fakadt, hogy a néző felhőtlenül nevethetett velük együtt, olykor önmagukon is, meg azokon a helyzeteken, amelyekbe az állapotuk miatt belesodródtak. Hasonlóan közelít a témához a Nino bárkája is, ugyanakkor ez a film ízig-vérig magyar, vagy inkább kelet-európai. A helyszínéül szolgáló tömbháznegyed például bárhol lehetne: Budapesten, Miskolcon vagy éppen Kolozsváron. Mindannyian láttunk már a betonrengeteg közepén a rendszerváltás után lelkesen elindított, aztán szép lassan tönkrement magánvállalkozást: az idő eljárt fölötte, a körülmények nem felelnek meg az új előírásoknak, a konkurencia megerősödik, a pénz pedig szép lassan elfogy. De nemcsak a helyszín, az alaphelyzet és a nagy gonddal összeválogatott díszlet nagyon ismerős, hanem a jellemrajzok is (ráadásul a film tobzódik a Karinthy-ízű humorban és (ön)iróniában). A Ninoként bemutatkozó tulajdonos nagyon is kelet-európai „életrevalóságának” utolsó morzsája az alapítványi támogatás megszerzésére elég – a „csatolva” érkező három ember  egészségügyi háttere, testi-lelki gondjai eleinte nem nagyon érdeklik. Nino három új alkalmazottat lát, akikkel kicsit talán nehezebb szót értenie, de a céljuk közös: működő éttermet kell összehozniuk – végül ez bizonyul a mindent és mindenkit, őt magát is megváltoztató, ideális hozzáállásnak.

A film igazán súlyos és elgondolkodtató része az a (szín)játék lesz, amibe a négy szereplő beleáll. A szakács, a kukta és a pincérnő elfogadja, amit a tulajdonos kér (olasznak hazudják magukat), utóbbi pedig elfogadja újdonsült társai „furcsaságait”. Szükségük van erre az álarcra ahhoz, hogy rejtett tehetségeiket megmutathassák. Úgy tűnik, a hazugság az igazi Esély mind a három – illetve négy ­– „szerencsétlen” számára (s milyen abszurd és sokatmondó, hogy ezt a szót éppen az alapítvány jószívű munkatársa ejti ki a száján). Közben nézőként mosolyoghatunk a „szerencsétlenek” hibáin, hiszen negyedik, „egészséges” társukban vagy akár önmagunkban is ugyanannyit fedezhetünk fel.

„Itt megváltozott munkaképességű emberek dolgoznak” – áll a műszak elején pizzázócégtáblára cserélt feliraton. Egyszerű vonásokkal jellemzett szereplőink úgy szimpatikusak, amilyenek: a zseniális, mogorva szakács jelmezében Cserna Antal teljes alakja rejtett egyéni drámák hordozója, Gera Marina pedig ugyanannyira profi és hiteles a tikjeitől szabadulni nem tudó lány szerepében, mint az Emmyvel díjazott Örök télben, pedig ez a szerep teljesen másfajta kihívások elé állította. A legegyszerűbb figura talán a huszonéves, kerekesszékbe kényszerült fiú (Baki Dániel); az ő plátói szerelme akkor nyer értelmet a történet szempontjából, amikor a hazugság okozta katasztrófa és összeomlás óhatatlanul elérkezik.

Ebből a történetből Hollywoodban bizonyára szájbarágós, didaktikus, egészestés mozi készült volna, tele könnyel, giccsel, sziruppal, melodrámával, valószínűleg az alkalmazottak és nem az alkalmazó (általa pedig a befogadásra oly nehezen képes társadalom) szemszögéből – Miklauzic és Maruszki azonban elkerülte ezeket a csapdákat. A Nino bárkája megmaradt feszes ritmusú, picit önironikus, picit megmosolyogtató, csendesen drámai, egyórás tévéfilmnek, aminek a bemutatóját nem lehetett volna jobban időzíteni, mint december 3-ára, a fogyatékossággal élők világnapjára. A film még egy hétig megnézhető a Médiaklikken.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Nino bárkája

Nino bárkája

Színes filmdráma, televíziós, vígjáték

Rendező:
Szereplők: , , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

0

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat