Tévéfilmhét: Janus; A fekete múmia átka; A kőmajmok háza Tévéfilmhét: Janus; A fekete múmia átka; A kőmajmok háza

Tévéfilmhét

Janus; A fekete múmia átka; A kőmajmok háza

A második magyar filmhéten a mozifilmek mellett jó adag tévéfilmet is meg lehet nézni. Ide kattintva olvashattok néhányról, itt lennebb pedig három viszonylag friss produkcióról van szó: egy Rejtő-adaptációról, egy gyerekfilmről és egy megtörtént eseményeken alapuló szekus-filmről.

„Köszönöm, Jenőkém!”

Madarász Isti: A fekete múmia átka

Fehér Béla Tengeralattjáró Révfülöpön című új kötetének egyik egypercesében Rejtő Jenő egyik regényébe – majd sorra más irodalmi művekbe is – besétál a való világból egy „illetéktelen behatoló”, aki mindenféle tréfás csínyeket kezd elművelni, meglehetősen szórakoztatóan. Nem véletlen, hogy Madarász Istinek A fekete múmia átka című bő egyórás tévéfilmjéről pont ez a referencia jutott eszembe: nemcsak Rejtő személye stimmel, hanem az elbeszélői „eljárás” is. A rendező ugyan a magyar ponyva koronázatlan királyának A detektív, a cowboy és a légió című munkáját veszi alapul filmjéhez, de láthatóan sokkal fontosabbnak tartja a szöveghűségnél, hogy kísérletet tegyen egyfajta kópé módjára garázdálkodó „belső hang” megszólaltatására. Nem más ez, mint az a bizonyos „rejtői szellem”, amit oly sikertelenül próbáltak eddig adaptálni. És hol nyilvánulhat meg leginkább ez a szellem, ha nem a kávéházban? Ott, ahol sikeres és bukott ponyvaszerzők szövögetik, toldozzák-foldozzák a készülő történeteiket és az életüket – köztük maga a tragikus sorsra jutott Rejtő Jenő is.

A fikció és a (filmbeli) valóság egymásba olvad, poénok és motívumok vándorolnak a bűnügyi, a légiós és western-sztorik között – szerethető és szórakoztató hommage-t állítva ezzel egy rég letűnt polgári világ kávéházi kultúrájának. Madarász impozáns szereplőgárdát vonultat fel, Hegedűs D. Gézától Kovács Lajosig, Haumann Pétertől Szervét Tiborig, és nem hiába: a karakterek életre kelnek, és hitelesek, legalábbis annyira, amennyire egy Rejtő-adaptációtól elvárná az ember. Csak a díszletezést, csak azt tudnám feledni: mert értem én, hogy A fekete múmia átka tévéfilm, de nem kötelező, hogy a környezet, hihetőség szempontjából, a latin-amerikai teleregényeket idézze. Annál is inkább, mert Madarász Isti fordulatos, élvezetes és keserédes darabot tett le az asztalra – amit talán még a keményvonalas P. Howard-rajongók sem fognak utálni. (pazs)


Szekun innen és túl

Gyöngyössy Bence: Janus

Az összes „rendszerváltós” káeurópai ország közül talán Románia szekus múltja a legkibeszéletlenebb, legtitokzatosabb, s a leginkább képes arra, hogy még huszonöt év múlva is megmételyezze a hétköznapokat – de hát ez nem is csoda egy olyan országban, ahol a forradalmat a fekete március és a bányászjárás követte, majd az elévülhetetlen mosolyú Iliescu egy harmadik elnöki mandátumot is szeretett volna. Még fájdalmasabb ez a múlt a magyar közösség számára, amely fokozott vegzálásnak volt kitéve, főleg az értelmiségiek, azok közül is a magyarországi kapcsolatokat ápolók. Egy ilyen házaspár történetét meséli el a Janus, s noha a 85 perces tévéfilm megrázó megtörtént események alapján íródott, a Kabay-Gyöngyössy alkotópárosnak valahogy sikerült ezt a tutireceptet ásítozásba fojtani.

A film kerettörténettel indul: egy nagyváradi fogorvosnő, Kállai Zsuzsa (Marozsán Erika) meglátogatja régi munkatársát, Gonda Gábort (Jordán Tamás), és volt férjéről kezd mesélni neki. A jelenben játszódó keretsztori csak ritkán szakítja meg a lassan hömpölygő, lineáris múltmesélést, amelyben Zsuzsa elmeséli, hogyan ismerkedett meg az elsőre kifogástalan férfival, Kocsis Ferenc sebésszel (Seress Zoltán), akivel később össze is házasodnak. Ha véletlenül valaki nem értené a film címét, Marozsán jól szájba is rágja: a férfi igazi kétarcú Janus-figura, aki házastársi kötelességei mellett a szekunak is megtette azt: jelentgetett, nemcsak a saját kis családjáról, hanem a felesége szüleiről is, akik amúgy is célszemélyek voltak, református lelkészcsalád lévén. Ugyanilyen szájbarágós stílusban folytatódik a tévéfilm, annak minden kellemetlen műfaji és költségvetésbéli hozadékával együtt (gyatra hangfelvétel/keverés, steril operatőri munka). Néha egész hitelesen építi fel a nyolcvanas évek végi romániai kommunizmus miliőjét, néha meg teljesen mellélő (pl amikor kitör a forradalom) – de hát ezek valószínűleg a büdzsének köszönhető hibák. A dramaturgiai mélyrepülés viszont már aligha, pedig ez egy igazán jó sztori, és a szinte a végéig fenntartott kétértelműségből sokkal többet profitálhatott volna, talán ha rákényszeríti a nézőt, hogy a skizofrén helyzet által széttépett Ferenccel jobban azonosuljon. Egy frissebb, naprakészebb alkotócsoport (akár a Köbli-Szász páros) sokkal feszesebb szekusthrillert is kihozhatott volna ebből az igen megrázó történetből. (jbn)


Nyers valóságból a mese világába

Fonyó Gergely: A kőmajmok háza

A kőmajmok háza című ifjúságiregény-adaptáció esetén érdemes betartani a 12 éves korhatárt. Nem mintha egy kisebb gyerek bármilyen módon sérülne a nem neki szóló üzenet vagy annak megfogalmazása miatt, hanem mert egyszerűen érthetetlen információk tömege zúdulna arra a kis fejre, amelyik nem rendelkezik még a szükséges érettséggel és háttértudással. Persze egy nagyobbacska óvodás is képes beleélni magát a kőmajmok őrizte lakóház meséjébe, amit egy tündéri, szőke kislány árul el kis barátjának: akiket hétköznapi embernek látnak, valójában mágikus lények, és mindannyiukat elpusztítanák a gonosz árnyékrablók, ha nem vigyáznának rájuk a rendíthetetlenül strázsáló kőmajmok. A házban sárkányok, gyíkemberek és tündérek laknak – bár némelyikük igen jól álcázza magát.

A történet másik, párhuzamosan kibontakozó szála 30 évvel korábban zajlik: két másik kisfiú szökik el fagyizni a tilosba, a sínek menti, titokzatos bozóton keresztül, lóg be moziba vagy rúg bele a dühítő szomszéd féltve őrzött robogójába. A két szál közti kapcsolat: a helyszínen és a rokoni szálakon kívül a kislány meséjének váratlan, metaforikus jelentése. A jelmezek és a díszlet apró elemei szépen elkülönítik egymástól a két idősíkot, bár legjobban a mostani szülők érzik a enyhén kinőtt, csíkos tréning és az autó alá szorult, csak a porba hasalva kikotorható labda hangulatát – ugyanazok, akik a saját gyerekeiknek lila plüssminyont vásárolnak ajándékba. A gyerekszereplők többnyire ügyesek, az öreg házlakók – Molnár Piroska, Koltai Róbert és Haumann Péter – mosolyogtatóan ismerősek és emlékezetesek (és a többiekről most ne beszéljünk).

Szétesett család, gyógyszerfüggőség, hajléktalanok, krónikus betegségek – beszélni kell a gyerekkel azokról a mese mögé rejtett, nagyon aktuális és fontos témákról, amelyeknek a felszínét A kőmajmok háza karcolja. A gyermeki fantázia ugyanis bárkit elmenekíthet a nyers valóságból a mese világába, a mese pedig hozzásegíthet valóságos problémák feldolgozásához is (még ha enyhén szólva naiv dolog is lenne elhinni, hogy egy asztmás egyik napról a másikra eldobhatja inhalátorát, amint gyerekkori traumájára feloldást talált). (bk)

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

 • Nyolc hegy

  Színes filmdráma, 147 perc, 2022

  Rendező: Felix Van Groeningen, Charlotte Vandermeersch

 • Volt egyszer egy nyár

  Színes filmdráma, 102 perc, 2022

  Rendező: Charlotte Wells

 • Spre nord

  Színes filmdráma, thriller, 122 perc, 2022

  Rendező: Mihai Mincan

 • 65

  Színes sci-fi, thriller, 93 perc, 2023

  Rendező: Scott Beck, Bryan Woods

 • Sikoly VI.

  Színes horror, thriller, 123 perc, 2023

  Rendező: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett

 • Shazam! Az istenek haragja

  Színes akciófilm, kalandfilm, képregényfilm, sci-fi, 130 perc, 2023

  Rendező: David F. Sandberg

Szavazó

Melyik a kedvenc streamingszolgáltatásod?

Szavazó

Melyik a kedvenc streamingszolgáltatásod?

Friss film és sorozat

 • Nyolc hegy

  Színes filmdráma, 147 perc, 2022

  Rendező: Felix Van Groeningen, Charlotte Vandermeersch

 • Volt egyszer egy nyár

  Színes filmdráma, 102 perc, 2022

  Rendező: Charlotte Wells

 • Spre nord

  Színes filmdráma, thriller, 122 perc, 2022

  Rendező: Mihai Mincan

 • 65

  Színes sci-fi, thriller, 93 perc, 2023

  Rendező: Scott Beck, Bryan Woods

 • Sikoly VI.

  Színes horror, thriller, 123 perc, 2023

  Rendező: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett

 • Shazam! Az istenek haragja

  Színes akciófilm, kalandfilm, képregényfilm, sci-fi, 130 perc, 2023

  Rendező: David F. Sandberg