Streaming szolgáltatásra és televíziós forgalmazásra készülő produkciókat támogat az NFI Streaming szolgáltatásra és televíziós forgalmazásra készülő produkciókat támogat az NFI

Streaming szolgáltatásra és televíziós forgalmazásra készülő produkciókat támogat az NFI

Hét tévéfilm és nyolc kisjátékfilm gyártását, valamint három tévéfilm és tizenkilenc sorozat fejlesztését támogatja a Nemzeti Filmintézet. 

„A teljes magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységéért felelős szervezet elkötelezett abban, hogy a mozifilmek mellett tartalmas, kulturális értéket teremtő és a nézők számára különleges élményt nyújtó alkotások is készüljenek” – összegzi céljait az első alkalommal kiírt tévésorozat-pályázat kapcsán a Nemzeti Filmintézet. A közlemény szerint „a dokumentum-, az ismeretterjesztő-, az animáció-, a tévé-, a kisjátékfilm, a történelmi dokumentumfilm pályázatokra és a hazai filmtámogatási rendszer újdonságaként először meghirdetett tévésorozat pályázatokra nyár végéig összesen mintegy 1400 filmtervvel jelentkeztek az alkotók”.

A tévéfilmes pályázati felhívásra 104 szinopszist kaptak, ezek közül hét nagy költségvetésű tévéfilm gyártására ítéltek meg összesen 1,77 milliárd forint támogatást.  

Gyártási támogatást kap három adaptáció: Gárdonyi Géza Ida regénye című regényklasszikusából forgat tévéfilmet Goda Krisztina, Pacskovszki József Herczeg Ferenc ma is játszott színművét, a Kék rókát adaptálja a kis képernyőkre. Az Akik maradtak rendezője, Tóth Barnabás is készülhet a következő egészestés filmje forgatására: az Őszi végjáték 1956-os történetében az utolsó Nyugat felé tartó vonaton sakkparti zajlik a bajnok Czentovics és egy egykori politikai fogoly között (a film „Zweig Sakknovellájának újszerű és meghökkentő feldolgozása” lesz, a projekt fejlesztési támogatást is kapott).

Zomborácz Virág a 70-es évekbeli magyar előkelőségek ikonikus divattervezőjéről, Rotschild Kláráról forgathat Egy magyar Rotschild címmel, Szakonyi Noémi Veronika a nyílt örökbefogadás témáját járja körül a Hat hétben, Forgács Péter pedig egy modernkori Robin Hood-történetet tervez (Szájhős.tv). 

A tévésorozat-pályázatra beérkezett 134 pályamunka közül 19 sorozat tartalomfejlesztésére ítéltek meg összesen 145,6 millió forint támogatást: „Magas gyártási költségvetésük miatt jelentős kockázattal jár a korábban soha nem látott reneszánszukat élő tévésorozatok megvalósítása. Elsősorban ezért döntött úgy a Filmintézet már a pályázat kiírásakor, hogy először minél több ígéretes ötlet fejlesztését támogatja, és ennek köszönhetően a gyártási pályázatokról a már kidolgozott sorozat-forgatókönyvek és gyártási tervek alapján könnyebb lesz megalapozott döntéseket hozni.”

A támogatott projektek között szerepel egy Szász Attila, Ujj Mészáros Károly, Gárdos Péter és Sándor Pál jegyezte alkotás, a Szemérmetlen történetek. A szinopszis szerint „1939-ben, Moszkvában szemérmetlen fotók készülnek egy fiatal lányról. A képek különös módon bejárják Európát. A sorsok, amelyeket a fotók kapcsán megismerünk, kirajzolják a kegyetlen huszadik századot.” Goda Krisztina is nyert a tévésorozat-pályázaton: Az ötvenes évek és a szex „három szerethető ember sorsán keresztül mutatja be, hogyan befolyásolta a rendszer az ötvenes években az emberek legintimebb magánügyeit, gyakran még szexuális életüket is”.

A kolozsvári származású, József Attila-díjas Ugron Zsolna saját regénye, a 2013-ban megjelent Erdélyi menyegző  filmadaptációjára készülhet: „17. századi várakban jelenésekről, átkokról suttognak és a szép, elvetemült Báthoryakról. Parancsszóra elhált szerelmek és politikai gyilkosságok közepette egy asszony boldog akar lenni.”

A sorozatok között több történelmi témájú is van: Gulyás Buda az Árpád-házról tervez több évados tévésorozatot, Dombrovszky Linda IV. Béla és lányai, közöttük Szent Margit személyes élettörténetének elmesélésére vállalkozik, Radnai Márk az 1956-os forradalmat sűtíti nyolc epizódba. A pályázaton Vidnyánszky Attila projektje is nyert, témája a Rodostóban haldokló II. Rákóczi Ferenc fejedelem életútja.

A nyertes tévésorozat-projektek között van ifjúsági film (Romantikus kalandregény, r Mitev Viktor, „történelmi fogócska elrabolt csakrakövekért Dobogókőtől Tibetig”) és egy sorozat magyar népmese (Meséld újra! Magyar népmesék újratöltve, r. Juhász Anna, „a magyar mesevilág kultúrkincseit bemutató kortárs gyermek és családi sorozat élő szereplőkkel, a mese fordulatai, nyelve, klasszikus dramaturgiája szerint egyszerű, igényes, érthető mai feldolgozása”) is.

A filmintézet összesen 77,4 millió forint támogatást szavazott meg nyolc fikciós rövidfilm támogatására. Bacskai Brigitta, Cibulya Nikol, Gyimesi Anna, Hevér Zoltán, Kovács Ákos, Odegnál Róbert, valamint a Lichter Péter-Máté Bori és Angyalosy Eszter-Szőke Dániel alkotópárosok forgathatnak belőle kisjátékfilmeket. A támogatott alkotások témái között lesz sámántörténet, Mária Terézia nyilvános szülése, a civilizáció és a természet közötti egyensúly felbomlásának kockázata és a gyermekét egyedül nevelő anya önfeláldozása.  

A támogatott projektek teljes listája és részletei elérhetőek a filmintézet honlapján.

Az animációs sorozatok pályázati beadása és feldolgozása jelenleg is folyamatban van – közölte a filmintézet, amelynek támogatásával jelenleg 49 dokumentumfilm, 10 animációs és 24 ismeretterjesztő film készül.

 

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Friss film és sorozat