Tízezer nézőn túl az NFI diákmoziprogramja Tízezer nézőn túl az NFI diákmoziprogramja

Tízezer nézőn túl az NFI diákmoziprogramja

Több mint tízezer iskolás vett részt a Nemzetközi Filmintézet és az Art-Mozi Egyesület KLASSZ Napok programjában, amelynek célja, hogy a tizenévesek is felfedezzék a közös mozizás élményét magyar filmekkel – közölte ma délelőtt az NFI.

Az ősszel elindított KLASSZ Napok keretében eddig több mint 300 vetítésen fedezhették fel általános és középiskolás diákok a közösségi filmnézés élményét. A klasszikus magyar filmkincsre épülő, kortárs hazai filmekkel kiegészített, több mint 130 filmből álló válogatás a legkorábbi némafilmektől a legújabb magyar filmekig több mint egy évszázad filmtörténetét íveli át. A tanév végéig elérhető program országszerte 20 artmoziban nyújt iskolai csoportoknak kedvezményes mozivetítéseket.

A digitálisan restaurált filmklasszikusok között mostanig A Pál utcai fiúk (1969), az Egri csillagok (1968) és A szeleburdi család (1981) volt a legnépszerűbb alkotás, a kortárs magyar filmek közül a Hat hét, a Kojot négy lelke, a Kincsem és a Larry voltak a legtöbbször műsoron a programban. Az animációs klasszikusok között a János vitéz (1973), a Lúdas Matyi (1977), a Vuk (1981) és a Macskafogó (1986) volt a legnézettebb. A kínálatba újonnan bekerült tartalmak közt szerepel A nemzet aranyai című dokumentumfilm és az 1987-es klasszikus vígjáték, a Szeleburdi vakáció is.

A filmek egy részéhez az NFI Filmarchívum szakmai szervezetekkel – köztük a Magyartanárok Egyesületével és az Osztályfőnökök Országos Egyesületével – együttműködve komplex oktatási segédanyagokat is készített, amelyek kreatív feladatok formájában segítik a filmek élményszerű feldolgozását.

A filmválasztékban megtalálható, változatos műfajú alkotások a közösségi moziélmény megtapasztalásán túl számos tantárgy oktatását is segítik, a magyar irodalomtól a történelmen, a média és vizuális kultúrán, a dráma és természettudományi tantárgyakon át az etikáig.

A KLASSZ Napok programhoz továbbra is lehet csatlakozni: bármely magyarországi oktatási intézmény pedagógusa jelentkezhet, aki szívesen elvinné osztályát a jelenleg elérhető 20 art mozi egyikében szervezett vetítésre. A diákcsoportok kedvezményes, 500 Ft-os jegyáron tekinthetik meg a kiválasztott filmeket.

A program részletes ismertetője, a választható filmek, a vetítési helyszínek, mozik listája és a jelentkezés menete az Art-Mozi Egyesület honlapján elérhető – emlékeztet a közlemény.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat